30 Nisan 2016 Cumartesi

Geyik Koşan Efsanesi ve Yağlı Güreşleriyle Alaçam

Derler ki, bugün Alaçam’ın sahile bakan mesire yeri olarak da kullanılan ormanlık alan çevresinde vaktiyle tarlalar varmış. Alaçamlılar çift sürer, tarla tapan edermiş buralarda. Zaman yokluk zamanıdır. Tarlada koşacak hayvan her evde de olmazmış. Birçoğu tarlasını koşsa da tarlasını koşamayan çiftçiler olurmuş.

Günlerden bir gün tarlayı sürecek hayvanı olmayanlar şaşkınlıktan kalakalmışlar. Süremedikleri tarlalar kendiliğinden sürülür olmuş. Mucize gibi sürülmemiş tarlalar kendiliğinden sürülmüştür. Böyle devam edip giderken merak ederler elbette. İçlerinden biri geceden çıkar çamın tepesine gözetlemeye başlar. Olup biteni anlamak ister. Pürdikkat gariban birine ait sürülmemiş tarlayı seyreder.

Çok geçmez bir bakar ki ihtiyarca bir zat, koşuma hazır iki geyikler görünür. Başlar o garibin tarlasını sürmeye. Meraklı, çamda rahat durmaz. Ses çıkarır ve o geyik koşan zata kendini fark ettirir. Efsane bu ya meraklıyı gören zat geyikleriyle beraber anında görünmez olur.

Efsane bu ya sır çözülmüş, görülmemesi gereken görülmüştür. Artık bir daha görülemez o günden beri. Alaçamlılar buraya Geyik Koşan derler.

Ve bir de Türkiye’de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra yüzlerce yıl sürdürdükleri Türkiye’nin 2. Büyük Katılımlı Yağlı Güreşleri kazandırılır Geyik Koşan’a. Her yıl Mayıs’ın 6’sında. Geyik Koşan mesire alanında etrafı çevrili çayırda nice meşhur başpehlivanlar, koç yiğitler güreşe tutuşurlar.

Geyik Koşan’daki kültür bu topraklara tohum olmuş hakiki yerli kültürdür. Umarım bu yıl da coşkuyla daha geniş katılımla gerçekleşir. Görünen o ki Samsun Geyik Koşan Güreşleri’nin ne kadar eskiye dayandığının, ne kadar yerli olduğunun yeterince farkında değil.

Farkında olsa sponsorluk için çabası olmaz mı? Güzel günlere uyanın. Sağlıcakla kalın efendim.

/Uğur DEDE
30 Nisan 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder