4 Nisan 2016 Pazartesi

Tarihi Mi Kent?

Dönem başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz'ın yürüttüğü Tarihi Kentler Birliği  "Tarihi Kentler Birliğinin Geldiği Noktada Bölgesel Dağılım, Yeni Bir Açılım Olarak Somut Olmayan Kültür Miras" konulu toplantı için Samsun'da bir araya geldi. Buraya kadar her şey güzel ve Samsunsal olarak gurur verici elbet.

Ancak olaya Samsunsal romantizmden sıyrılıp bir de gerçekçi gözlerle bakınca ironinin çok somut haliyle karşı karşıya hatta burun buruna olduğumuzu görmek çok acı. Tarihi Kentler Birliği'ne ev sahipliği ve başkanlık yapan bir şehrin tarihi kimliğinden geriye neredeyse hiç bir şey kalmamış olması, Kurtuluş Savaşı'mızın başlangıç noktası olan Samsun'umuzun, tarihini mitolojik efsanelerde araması romanlara konu olacak bir ironi değil mi?

Samsun Evleri facebook grubunu uzun süredir takip ediyorum. Paylaşılan her eski Samsun fotoğrafında içim cız ediyor, yitirilen Samsun'u gördükçe. Nüfus kağıdım henüz gıcır sayılır. Ben doğduğumda müteahhitler o ucube binalarla çoktan geçmişti bu şehrin üstünden. O yüzden bir şehri kaybetmenin değil hiç yaşayamamış olmanın hüznüdür bu içimde cızırdayan. Hangisi daha acı bilmiyorum.

Şimdi eski fotoğraflara, kitaplara mahkum edildi Samsun tarihi. Ayakta kalan üç beş yapı ise bu tarihin acılı yakınları. Kitap demişken. Kitaplara mahkum edilmiş bu tarihi ziyaret etmek istiyorsanız sanırım taa Konya'ya gitmek zorundasınız. Çünkü içinde 8-10 el yazması eser de dahil olmak üzere Samsun Tarihi ile ilgili toplam 7558 Osmanlıca ve Arapça eserin, Osmanlıca ve Arapça bilen eleman eksikliğinden ötürü tasnif edilemediği için! müze müdürlüğünün girişimiyle Konya'ya nakledilmek istendiğine dair bir haber okuduğunu yazdı Baki Sarısakal.

Tarihi Kentler Birliği'nin Samsun'da toplanması işte bu yüzden çok önemli. Bir şehrin tarihinin daha doğrusu tarihi bir şehrin her anlamda nasıl hacamat edildiğini görüp bundan ders çıkarmaya tüm tarihi kentlerin hakkı var. Samsun için ise bundan başka bir önemi yok. Çünkü Samsun yetkililerin gözünde ya tarihi değil ya kent değil!

/Emre SEVEN
04.04.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder