29 Mart 2016 Salı

Samsun’da Hiç Bir Şeye Şaşırmam

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açılışı sırasında bir bölümünü izlediği DEİK’in (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) toplantısında, Samsun’da yatırım yapan bir iş adamı, yaşadığı bürokratik zorluklardan şikayet emiş. Fransa’da yaşadığını söyleyen İşadamının yazılı şikayeti tamamı iş adamı ve üst düzey bürokrattan oluşan toplantıda barkovizyondan gösterilince, toplantının konuşmacılarından olan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu duruma çok şaşırtmış. Kim olsa şaşırır.

Ve fakat. Burası Samsun. Yatırımcıya ‘öcü’ gibi bakılıyor buralarda. Her türlü zorluğun çıkarılması normaldir yani. Samsun’da fabrika kuran bir yatırımcıdan astronomik su parası istenmişti de, o fabrika aylarca üretime geçememişti. Oysa burnumuzun dibinde Çorum’da yatırım düşünenleri neredeyse davul zurnayla karşılayacak kenti yönetenler. Çorum OSB’de fabrika kuracaklar için, hafriyat işini bile belediye yapıyordu. Merak edenler, Samsun’dan kaçırıldığı için yatırımını Çorum’a taşıyan Orhan Cazgır’dan, o işin nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiyi alabilirler.

1999-2004 yılları arasında Merzifon Belediye Başkanlığı yapan Cahit Toprak’ın, Çınar Otel’in lobisinde rastladığı iki iş adamını ilçeye yatırım yapmak için nasıl ikna ettiğini yakından bilirim. Doğu Karadeniz gezisine çıkmışken, bir geceliğine konaklamak için geldikleri ilçede, Belediye’ye ait binanın alt katında atölye kuran iş adamları, 50 dolayında Merzifonlu kadına yıllarca iş vermişlerdi. Samsun’da yatırım yapacak olanların bırakın Büyükşehir Belediye Başkanını, TSO Başkanından bile randevu almakta zorlandıkları konuşuluyor bu şehirde. Buna karşın, şehrimizin kirli yatırımcılar için cennete çevrildiğini de, onlara gönderilen davet mektuplarından anlıyoruz ya neyse.

Oysa Samsun’da oy vermeyenlerin bile saygı duyduğu ve bu nedenle ‘Abi’ sıfatıyla hitap ettikleri Muzaffer Önder’i yenerek, 1999’da Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Yusuf Ziya Yılmaz’ın, seçilmesindeki en önemli faktör ‘’Şehre katalizör olacağım’’ şeklindeki söylemiydi. Samsun’da herkese iş ve aş vaat ediyordu Yılmaz. Bunu söylerken, kendisini destekleyenleri belediyede işe koymak değildi amacı. Şehrin önünü açmaktan söz ediyordu. Yusuf Ziya Yılmaz seçileli 17 yıl oldu. Samsun bu süre içersinde bir arpa boyu yol alamadı. Bırakın ilerlemeyi, şehir bu sürede geriledi bile. Daha geçenlerde devletin istatistik kurumu, ekonomik ve sosyal gelişmişlik sıralamasında 33. sıradan 34. sıraya gerilediğimizi açıkladı.

Bunu anlamak için kahin olmaya da gerek yok, ihracat rakamlarına bakmak yeterli aslında. 5 Milyar dolar ihracat hedeflemiştik, 400 milyon dolar barajını geçemeyeceğimizi biliyoruz artık. Şehrin katalizörü olacağını söyleyenlerin yıllardır Merkez OSB’nin genişleme sorununu çözemediklerini biliyoruz. OSB’de 17 yıl önce de 52 fabrika vardı, fabrika sayısı günümüzde de aynı. ‘’Lafla peynir gemisi yürümez’’ demiş atalarımız. Yürümüyor gerçekten. Bakan, o iş adamının şikayetine şaşırmış ya. Biz yaşadıkça şaşırmamayı öğrendik.

/Ragıp GÖKER
29.03.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder