31 Ağustos 2012 Cuma

Sivrisinek İstilası Ürkütüyor…

Yaz aylarında sahillerin en büyük sorunu sivrisinektir. Rahatsız eder, geceleri yaşanmaz hale getirir.
Bu nedenle sivrisinekle mücadele için bütçe de ayrılır. Bütçedeki para bir biçimde harcanır ama sivrisinekle mücadele edilmez nedense. Vatandaş tepki gösterir, sivrisinekle mücadele görevi verilenler aldırış etmez. Mücadele edilmeyince; sivrisinekler artar, yayılma alanı genişler. Hele hele sağanak yağışlar bu yıl gibi olursa; sivrisinek istilası kaçınılmaz olur. Sadece kentler değil, sivrisinek görülmeyen köyler bile yaşanmaz hale gelir. Sivrisinekle mücadele görevi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Nedense önemsenmiyor, ilaçlama da yapılmıyor. Halkı göçe zorlarcasına.

Bugünkü sivrisinek istilası rahmetli dedemin anlattıklarını hatırlatıverdi. 1920’li yıllarda Bafra’nın Osmanbeyli Köyü’nde oturan dedem, sıtmadan amcasının oğlu ve eşini kaybedince çareyi göçte bulmuş. Osmanbeyli’den yüksekte olan ve sivrisinek bulunmayan Köseli Köyü’ne göç etmiş. O yılları anlayabilirim, ilaçlama imkanlarının olmayışı nedeniyle. Ya günümüzde bunu anlamak mümkün mü? Devlet bütçe dahi ayırmış ama bu bütçeyi kullananlar sivrisinekle mücadele etmekten uzakta.  Neden? Ayrılan bütçe kullanılıyorsa ve mücadele edilemiyorsa nedenini anlamakta zorlanmayacağınızı düşünüyorum.

Çarşamba köylerinde sivrisinek istilası çokça vatandaşı hastanelik etmiş. Kızılot Köyü Aile Hekimi Bahri Oral, bugüne kadar çok sayıda kişinin sivrisinek ısırığı nedeniyle kendisine başvurduğunu ve 30 kadar hastayı Çarşamba Devlet Hastanesi’ne sevk ettiğini söyledi. Olacak şey mi bu? Olmaması gerekir ama sivrisinekle mücadele etme becerisini gösteremeyenler, bu görevlerde bulunuyorsa ve çare üretilemiyorsa; bir değil, bin kez düşünmek gerekir. Sadece düşünmek yeterli değil, hesap sormak da gerekir. Ne dersiniz?

31.08.2012
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder