8 Ağustos 2012 Çarşamba

Yağmurdan Korkan Kent...

Evet Samsun artık yağmurdan korkan, yağmur yağarken uyuyamayan bir kent haline geldi. Meteoroloji raporlarını izlerken, Karadeniz üzerinden yağışlı hava geliyor denilince, eminim ki bir çok uzaktaki yakınınız arayıp, "Dikkatli olun Samsun'a yağmur geliyor" diyordur.. Sizi bilmem ama bizlere diyorlar.. Canik'in yaraları daha yeni sarıldı. Şimdi de Atakum. Yağmur nereye yağarsa orayı vurup geçiyor..  Dereler taşıyor, ıslah edilmemiş dereler kontrolden çıkıyor. Önüne ne gelirse alıp götürüyor..

Allah'tan Atakum'da şu ana kadar can kaybı yok... Durumu kritik bir vatandaşımız vardı ama tedavisi  sürüyor.. Ama gelin görün ki; Samsun'da artık yağmur bir dert. Hatta insan hayatını tehdit eden bir unsur.. Neden mi.. Çünkü Samsun aslında koca bir köy.. Yerel yöneticiler de 'o köylerin yöneticileri pozisyonunda'..

Orman Bakanı Veysel Eroğlu bakın ne diyor; "Dere yataklarının kapatılmaması konusunda Başbakan’ın genelgesi var. Görüyorsunuz burada derelerin üzeri kapatılmış. Dereyi işgal ederseniz bir süre sonra dere kendi hakkını alır". Şehircilikten Sorumlu Bakan Erdoğan Bayraktar da “Bundan dersimizi alıyoruz. Gerekli tedbirleri alacağız. Hem taşkın seddeleri noktasında hem de menfezlerin genişletilmesi noktasında, dere yataklarının rahatlatılması noktasında gerekeni yapacağız."

Gördüğünüz gibi her su baskınında bu iki bakan Samsun'a geliyor. TOKİ'nin bundan sonraki yapılanmalarında ve konut yapımında Samsun'un Canik İlçesi'nde yaşananlar örnek alındı.. Bayraktar, "Bundan böyle bodrum katlara iskan vermeyiz, dere yataklarının yanına TOKİ konutu yapmayız" demişti.  Şimdi de 'Dere yatakları rahatlamalı, menfezler daha geniş olmalı' diyor.

Yani Samsun deneme yanılma noktası gibi. Tecrübeler Samsun'da yaşanıyor.. Bu öyle bilerek filan yapılmış bir olay değil.. Bu bizim Büyükşehir Belediye Başkanımızın 'dereleri yeterince ıslah etmemesi nedeniyle' kendiliğinden oluşuyor. Afeti yaşıyoruz ama örnek oluşturuyoruz aslında.. Mesela menfez genişlikleri az yapılıyor, yetersiz kalınca Atakum'u su basıyor ve herkes biraz daha geniş olmalı diyebiliyor...

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma geçtiğimiz yıl su raporu yazdım diyor ama 'kendi söylüyor kendi işitiyor'.. Vatandaş zaten kimin umurunda.. Onlar çamurla uğraşsın, canlarını kurtarsın.. Ya başkan biraz daha hızlı söyle Büyük başkan da duysun, desen de nafile.. Ne Başkan Burma daha sesli söylüyor, ne de Başkan Yılmaz, 'ne diyor bunlar diye kulak kesiliyor'..

Daha önce Canik, dün Atakum, yarın ya da daha sonra İlkadım da yağmurdan korkacak.. Geçmişte örneklerini gördük.. Bu kent deniz kenarında ama suyu denize boşaltmayı beceremiyor.. Hani böyle giderse Orman ve Su İşleri'nden Sorumlu Bakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'deneme yanılma kenti' haline geleceğiz.. Önce afeti biz yaşıyoruz, sonra 'bundan böyle şöyle olacak' deniliyor.. Ne kentmişiz ama.. 'Ders veriyoruz' devlet büyüklerine.. Hayret bir şey..  Tüm Samsun'a geçmiş olsun..

08.08.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder