22 Ağustos 2012 Çarşamba

Samsun Göçü, Nedenlerini Ve Doğuracağı Sonuçları Sorgulamalıdır

Türkiye İstatistik Kurumu’nun “TÜİK” açıkladığı son verilere göre, Türkiye’nin 81 ilinden 22 si göç alırken 58 i göç vermiştir. Bu verilerin içersinde üzücü olan tespit, göç veren tek büyükşehrin Samsun oluşudur. Samsun 35103 kişiyi göç alırken, 43408 kişiyi göç vermiştir. Samsun’un nüfusu, arada ki 8305 fark kadar eksilmiştir.Samsun’un bir yıl içersinde aldığı 35100 kişilik göçün çoğunluğunu civar il ve ilçelerden ve kırsalından almıştır. 

Samsun’un verdiği göçün bir kısmı, geçimini tarımdan sağlayan köy kökenlilerden oluşurken, bir kısmı da kent merkezli, eğitimli ve ekonomik sorunu olmayan üst gelir grubundan oluşmaktadır. Bu tablo Samsun adına düşündürücüdür. Kırsaldan göç alıp, seçkinlerini göç olarak göndermesi Samsun’un sosyo-kültürel yapısını da aşındırmaktadır. Bu nedenlerle; Başta Samsun’u yönetenler olmak üzere, bu kentte yaşayan herkes göç olayını sorgulamalıdır.

İşin şaşırtıcı yanı, Samsun görsel olarak güzelleşirken Samsun’un göç vermesidir. Bunun anlamı, Samsun’un güzelleşmesi bu kentte yaşayanları tatmin etmemektedir. Aslında iki yüzü olan bir Samsun gerçeği ile karşı karşıyayız. Birisi, Samsun’a dışarıdan gelenlerin çok gelişmiş ve güzelleşmiş gördüğü dış görünümlü Samsun, Diğeri de, Samsun’da yaşayan insanların iç içe olduğu ve her geçen gün artan sorunları ile bunaltan bir Samsun’dur.

Samsun’un son 20 yılda geçmişine göre görsel olarak güzelleştiği bir gerçektir. Teleferiği, Hafif Raylı Sistemi, halk plajları, su kayağı alanları, sahil yolu düzenlemesi, Batı Park’da ki çocuk bahçeleri, balık lokantaları, orta refüjlerin çiçeklendirilmesi tabii ki Samsunluya da moral vermektedir. Ancak dış güzellikler Samsunluya yetmemekte ve dışarıdan gezmeye gelenler kadar da ilgilendirmemektedir. Çünkü Samsun’da yaşamak her geçen gün zorlaşmakta ve Samsunlu kendini mutsuz eden bir yığın sorunla yaşamak zorunda kalmaktadır. Zaten insanı bunaltan trafik sorunu varken, kimsenin anlayamadığı uygulamalarla bazı caddeler taşıt trafiğine kapatılmakta ve bu arterlerin taşımakta olduğu trafik, bir başka arteri kilitlemektedir. Son yıllarda yapılan otoparklar henüz yeterli seviyeye ulaşmadığı için halk trafik işkencesi yaşamaktadır.

Mevcut iş alanlarından önemli sayıda işçi çalıştıran bazı işyerleri özelleştirme adı altında işçileri sokağa dökerken, yeni iş alanları da açılmadığı için işsizlik hızla artmaktadır. Hemen her ailede askerliğini yapmış iş arayan erkek ve kadın birkaç işsiz bulunmaktadır. Bu olumsuzlukların aileleri mutsuz etmemesi mümkün mü?. Tütün, fındık, şeker pancarına getirilen kısıtlamalar ve desteklenmeyen köylü üretkenliğini kaybederken, Samsun’da tarım gelirlerini kaybetmiştir. Tarıma dayalı köylerimiz gençlerini büyük kentlere göndermek zorunda kalmaktadır. Bu köy kökenli gençlerin gittikleri büyük kentlerin varoşlarında ki perişan yaşantısı köylü ailelerde de huzur bırakmamıştır. Etrafında ki çok verimli iki ova ile Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden birisi olan Samsun tarımdan kopartılırken sanayileşmeyi de başaramamıştır. 

Gelişmişliğin göstergesi olarak gösterilen ve her geçen gün sayıları artan AVM’LER ve Migros ve Baumax tipi büyük iş merkezleri Samsun’un tek gelir kaynağı olan yerel ticareti öldürmekte ve esnaf gelecek endişesi yaşamaktadır.  Samsun ticari yaşamı adına son yirmi yıla damgasını vuran bir başka olumsuzluk da, kentin en önemli ticari merkezlerini saran işporta tezgâhları ve önündeki caddelere yayılan yeni tip işportacı dükkânlarıdır. Bu olumsuz görüntü çağdaş kent iddiasında ki Samsun’a yakışmamaktadır. Daha da önemlisi, başta Mecidiye Caddesi’ndekiler olmak üzere Devlete vergi veren, yüksek kiralar ödeyen ve sigortalı işçi çalıştıran iş yerleri İşportacıların insafına terk edilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi ile alt belediyeler sorumluluğu birbirlerine atarak sorunu çözme kararlılığını göstermemektedirler. Bu da, burada bulunan işyeri sahiplerine gelecek endişesi yaşatmakta ve onları karamsarlığa itmektedir. İş alanı bulamadığı için üniversite bitiren çocuklarımız Samsun’a dönememekte ve Samsun eğitimli genç kuşağını kaybetmektedir. Geçen yıl Süper Lig’e çıkan Samsunspor garip bir şekilde yönetimi devir alan Kazım Yılmaz Başkanlığında ki yönetim, yaptığı inanılmaz hatalar sonucu takımı borç batağına sokmuş ve Süper Lig’den düşürmüştür. Sonra da hiçbir diyet ödemeden ellerini kollarını sallayarak biz artık yokuz diyebilmişlerdir.

Kenti yöneten ve temsil edenler de bu trajediyi tribünden seyretmişlerdir. Kısacası Samsun’un en önemli tanıtım organı ve markası olan Samsunspor, sahipsiz bırakılarak kaderine terk edilmiştir. Bu, Samsunspor’a gönül vermiş onbinlerce kişiyi umutsuz etmektedir. Bu ve benzeri olumsuzluklar bu kentte yaşayanları huzursuz etmektedir. İnsanlar yaşadıkları ortamda mutlu ve huzurlu olamazsa, bir başka yöreye göç etmeyi düşünürler. İşte Samsun’da bu olgu yaşanmaya başlamıştır. Eskiden özellikle tayin ile Samsun’a gelenler emeklilik sonrası kentte kalmayı planlardı.Nitekim geçmişte çok sayıda asker ve memur ailesi Samsun’a yerleşmiştir. Bu ailelerin kültür seviyesinin yüksek olması da Samsun adına kazançtı.

Bu son yıllarda tersine dönmüştür. Samsun’da emekli olan memur, asker ve diğer aileler görev süreleri dolunca veya emekli olunca Samsun’u yaşanacak yer olarak görmemektedirler. Tüm bu olumsuzluklar Samsunluyum diyen herkesi rahatsız etmeye başlamıştır. Üst düzeyde ki birçok aile Ege ve Akdeniz Bölgesi illere taşınmakta ve bu beldelerine yatırım yapmaktadır. Çocuklarına Samsun’da iş bulamayan çok sayıda aile de başka kentlerde iş bulan çocuklarının arkasından oralara gitmektedir.

Sonuç olarak söylemek gerekirse; Köylüsü mutsuz, Esnafı mutsuz, Öğrencisi mutsuz, Sporseveri mutsuz, Sokakta ki insanı mutsuzdur. Daha da kötüsü, Samsunlular daha güzel günler için umutlarını kaybetmeye başlamışlardır. Bunlar Samsun’da ki göçün alt yapısını oluşturmaktadır. Seçilmiş ve atanmış yerel yöneticiler ile Samsun adına siyaset yapan siyasetçilerimiz, “GÖÇ” olayını ciddi olarak ele almalıdırlar. Kısır politikalara girmeden Samsun’un bu sorunlarını çözerek, Samsunluların bu kentte yaşamaktan mutsuz olmaları önlenmelidirler.

Sayın Valimiz bu olumsuzlukların giderilebilmesi için öncülük etmelidir. İnsanlarının bir an önce kaçmayı düşündürmedikleri, sorunları giderilmiş bir Samsun’a kavuşmamız dileğiyle iyi haftalar..   

/Sadi SUBAŞI
22 Ağustos 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder