24 Ağustos 2012 Cuma

Bir Kaç Çadır, 28 Adet Kadın Heykeli 2 Milyon Lira..

Dün manşetimize taşıdığımız Amazon Köyü haberinde, daha çok harcanan para yani maliyeti gündeme oturdu. Bir kaç çadır, 28 kadar kadın heykeli çevre düzenlemesi gibi çalışmalara ayrılan para 2 milyon lira olunca, 'koca site mi kurmuşlar' diye soranlar da oldu.. Sahi Samsun'un bu kadar sorunu varken, mitolojik çağın efsane kadınları olan Amazonlara köy kurmak ne kadar gerekliydi acaba..

Öncelikle Samsun'un gündemi mi Amazon Köyü.. Kimin umurunda, ne kadar umurunda.. Selle boğuşan Samsun'da bu köyün açılışı için önemli bir siyasi davet edilse acaba Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a ne derdi diye merak etmiyor değilim.. 'Herhalde şöyle bir konuşma geçerdi' diye düşünüyorum.. Ya kardeşim sel işi bitti mi?.. Ne oldu altyapı  tamam mı?.. Dereler ıslah edildi mi?.. Samsun artık yağmurdan korkmuyor mu?.. Yağmur suyu geldiği gibi kanallardan denize aktarılabiliyor mu?.. Atakum ve Canik rahatladı mı?..

Yanıtı da şöyle olabilirdi bana göre.. Yok henüz tamamlanmadı ama çalışmalar sürüyor. Derelerin üstlerini açacağız Vali bey Başbakanımızın talimatını bildirdi. Bu arada Amazon Köyü'nü de tamamladık.. Tam 2 milyon lira harcadık.. Vatandaşlarımız ziyarete de başladı. Son iki cümleye dikkat ettiniz mi?.. Samsun'un gündemiyle, sorunlarıyla hiç ilgisi ve alakası yok gibi geldi değil mi duyunca?.. Nereden çıktı bu köy diyor insan okuyunca. 2 milyon lira harcandı  denilince; niye bu kadar para verildi bir kaç çadıra bir kaç heykele diyesi geliyor insanın..

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma'nın bugün gazetemizde çıkacak açıklamasına bir bakın isterseniz. Sorunu neymiş.. Amazon Köyü'nü keşke bizim sınırlarımız içine kursaydınız filan demiyor..
Konusu ve gündemi SEL, SEL, SEL.. Başka bir şey düşünmüyor, çünkü uykuları kaçıyor.. Sadece sel mi ya sinekler..

Her tarafı sinek basmış. Kimsenin ilgilendiği yok. Vatandaş bu yıl sinekler nedeniyle yazlıklarında bile doğru dürüst oturamadı.. Gazeteci Avni Demir anlatıyor; 3 gün bile kalamadım yazlıkta. Her taraf sinek. Döndüm eve geri geldim. Peki sineklerle mücadele kimin sorumluluğunda.. Büyükşehir Belediyesi'nin.. Ama Büyükşehir Belediyesi'nin gündemi farklı. Samsun sel olacak mı, yine yağmur yağıyor diye kabusunu yaşarken, kaşla göz arasında Amazon Köyü bitiverdi birden..

Samsunlu ile Büyükşehir Belediyesi'nin gündemi o kadar farklı ki; ancak iş bittiğinde haberin oluyor..
Başkan Yılmaz ilginçtir son zamanlarda kentin tarihi geçmişine taktı.. Kent Müzesi, mitolojik çağın Amazon Kadınları ve Köyü derken, Samsun'un geleceğiyle ilgili 'ne yaptığından çok haberdar olamıyoruz'.. Mesela şu sözü duyamadık halen..

*Dereler şu tarihe kadar ıslah edilecek. *Altyapı şu zaman dilimi içinde tamamlanacak. *Atakum'da çalışmalarımız şu hatlarda sürüyor. Canik'te sel önleme çalışmalarımızda şu kadar mesafe aldık.. *Ya da şu kadar zaman içinde çalışmalarımız tamamlanacak. *Bu çalışmalar için de şu miktarda kaynak aktardık.

Samsunlu sinema sanatçı Mehmet Aras dün konuğumuzdu. Psikiyatris Eşi de Kanada'da yaşıyor. Eşi anlatıyor; 'Kanada yağmur ülkesi. Soğuk bir ülke. Ama bir kez yağmur suyunun biriktiğini görmedim. Çetin doğa koşullarıyla yaşamasını öğrenmişler'... Samsun'da Bayram'ın birinci günü Canik'te 100 metre yolu araçla gidemediklerini anlatıp, 'çok şaşırdık, hiç mi çalışma yapılmıyor, ders alınmıyor' dediler.. Açıkçası  korkmuşlar da.. Biz de selle yaşamayı öğrenmek istiyoruz. Samsunlu selin, yağmurun kabus olmasını istemiyor. Ama bu konuda sadece alt belediye başkanlarının feryatlarını duyuyoruz..

Görevini yapması gereken Büyükşehir Belediyesi'nin 'ne yaptığından  ne yapacağından, ne kadar sürede yapacağından ve bu çalışmalar için ne kadar harcama yapacağından' haberdar değiliz.. Ama Amazon Köyü'ne yapılan harcamanın miktarını biliyoruz. Kaç kadın heykeli olduğunu da biliyoruz. Gözlerinin lens olduğunu da açıkladılar. Saçları da gerçekmiş.. Bedenleri özel bir maddeden yapılmış.. 24 tanesi gelmiş konuşlandırılmış, 4 adet daha geleceğinden de haberdar edildik..

Ama gerçek gündemimiz selle mücadele hangi durumdayız, neler yapılıyor tek ayrıntı bilmiyoruz.. Amazon Kadını'nın saçının teline kadar bilgilendiriliyoruz, ama Nil nehri gibi akan katil dereler için yapılan çalışmalardan tek ayrıntı yok.. Bu nasıl belediyecilik.. Bilmeyen de Samsun'daki dev aslan heykellerini, Amazon Köyü'nü, çizgi film kahramanlarının heykellerini görünce "selle boğuşan Samsun'u değil de, kültür kenti Samsun'u" yönetiyorlar sanır.. Ama gerçek kabak gibi ortada... Amazon'a ‘sel gibi para’ akıtırken, Samsun halen selle boğuşuyor ve 'ne yapılacağını halen' kamuoyu bilmiyor..

24.08.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder