30 Ağustos 2012 Perşembe

Bulvar AVM

Bayram nedeniyle Samsun’dayım. Geldiğim gün ilk işim daha önce açılışı yapılan Bulvar alışveriş merkezini gezmek oldu. Yaklaşık 18 yıldır atıl duran, bilhassa son yıllarda cam kenarlarında yeşilliklerin bittiği , oluk ve borular söküldüğü için yağmur suyunun yoldan geçenlerin üstüne boşaldığı , çatısından tinercilerin aşağıya kiremitler attığı bir mekan olarak içimizi karartan tarihi yapıların restore edilmiş son halini hayli merak ediyordum.

Torunlar GYO ile Turkmall’un ortaklığında adeta yeniden hayata geçirilen tarihi yapılarda Samsun ekonomisine uzun yıllar Tekel işletmesi olarak büyük katkılar sağlanmış ve  Samsun’luların anısında önemli bir yer tutmuştur. 125 yaşındaki tarihi yapının bazı yerleri bozulsa da bu şekliyle bile gelecek nesillere taşınması sanırım herkesi mutlu etmiştir. Emeği geçenleri kutluyorum.

Hem çarşıyı gezip bir yandan da  resim çekerken bir mimar arkadaşıma rastladım. ‘Çarşıyı nasıl buldun ?’ diye sorunca daha dikkatlice gözlemledim. İlk etapta göze hoş gelmeyen  baş müdürlük ile fabrika arasında kalan meydandaki otopark iniş kuleleri oldu.Kısmen cam yapılarıyla gizlenmiş olsa bile alanın bütünlüğünü azda olsa bozuyor diyince ‘Sen buna dua et şayet odamızın itirazı olmasa bu boşlukta şimdi iki katlı bir AVM daha görecektin’ diyince bürosunda olayın teferruatını dinledim ve bunu sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinden 15 Şubat 2008 tarihinde İlkadım Belediyesi sınırları içinde eski Tekel binalarının bulunduğu bu bölgede bir imar planı değişikliği geçirilir. Bu plan değişikliği ile o sırada açık otopark olarak kullanılan bu alanda zeminde yaklaşık 3000 m2 iki katlı toplam 6000 m2 lik ilave bir inşaat yapılma kararı alınır. Şayet bu imar değişikliğine TMMOB Mimarlar odası Samsun şubesince Samsun 1. İdare Mahkemesinde plan iptal davası açılmasaydı o boşlukta bugün devasa bir yapı ile bölgenin tarihi vasıfları tamamen gölgelenecek ve bugünkü güzel görüntüsü ise ortaya çıkmayacaktı.
Olayın gerisi şöyle cereyan eder ; 1. İdare mahkemesince teşkil olunan bilirkişi heyeti 17 madde halinde yapılan bu imar planı değişikliğinin hem görsel bozulma hem de eksik  ve hatalı hukuki yönleri itibariyle bir rapor hazırlar.  1.İdare Mahkemesi de Büyükşehir Belediyesinin bu İmar planı değişikliğini iptal eder. Büyükşehir Belediyesi kendisine 6000m2 lik yeni bir pazarlık  sahası yaratacak bu imar planı değişikliğini ısrarla savunur ve Danıştay’a gider. Fakat Danıştay’ın kararı da 1. İdare mahkemesi kararı yönünde çıkar. Böylece Samsun sırf rant uğruna ısrar edilen o çirkin yapılaşmadan kurtulmuş olur. Şimdi çarşının açılışına mutlu görüntüler veren Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’a sormak gerekir ; Ya o plana Samsun Mimarlar Odasınca itiraz edilmeseydi veya İdare Mahkemesi tam aksi kararı vermiş olsaydı bugün o güzelim görüntünün ortasında devasa bir beton yığını arzı endam edecek ve Sayın başkanın bir başka yanlışı olarak şehrin göbeğinde çakılıp kalacaktı.

İstemeyerek de olsa Büyükşehir Belediyesinin fahiş bir yanlıştan dönmesini sağlayan Samsun Mimarlar Odası yönetici ve mensuplarının bu hassasiyetini şükranla anarken  1 no’lu idare mahkemesi ve Danıştay’ın ilgili dairesinin sayın üyelerinin verdikleri bu kararlarla şehrin bir çirkinlikten kurtulmasında gösterdikleri sağduyuyu minnetle karşılıyoruz. Her üç kuruluşa da bir Samsun’lu olarak iyi ki varsınız diyorum.

/Yücel TÜRE
30 Ağustos 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder