9 Mart 2016 Çarşamba

Çarşambalı Olmak

Çarşamba; orta Karadeniz’in en büyük ve ekonomisi en dinamik kasabasıdır. Heterojen bir demografik özelliği vardır. Saray kaçkını ve sürgünü başıbozuk mütekayyid saraylı, Gürcüler, Çerkesler ve Osmanlı reayasının zapturap altına alınamayan ahalisinden oluşur,bu manada nev-i şahsına münhasır bir kasabadır. Bu girift demografi süreç içersin de birbiri ile hem hal olarak özgün bir prototip yaratmıştır biz buna kendi aramızda kısaca "ÇARŞAMBALI" deriz.

Çarşambalı olmak bir statü göstergesidir bizim için, kendimize özgü bir diyalektimiz (üstdil) vardır. Dünyanın neresinde olursanız olun "neri gidisiz la dölle ?"tarzı bir söz duysanız bilin ve emin olun o Çarşambalıdır. Genetik deformenin sonucu olsa gerek, zapt-ı rapt altına pek gelemeyiz bu nedenle disipline pek uyamayız bu anarşist ruhlu olduğumuz anlamına da gelmez kendi içimizde İsveç saati gibi tıkır tıkır çalışan bir iç disiplinimiz vardır. tıpkı kaba saba görünüşümüz altında gizlediğimiz romantik bir yanımız gibi sevecen, merhametli ve dost canlısı insanlarızdır.

Şovalye kültüründen gelen bir kısım ahalimiz olmasına rağmen "Düello" kültürünü içselleştiremedik, kromozomlarımızda bulunan baskın Osmanlı-Bizans geninden olsa gerek "pusu kurmayı" pek severiz ve bu konuda oldukça mahir sayılırız. Gurmelerin dikkatini çekecek yemeli içmeli soframız ve tarz oluşturacak bir melbusat kültürümüz yoktur, dedik ya nev-i şahsına münhasır bir "cins" oluştururuz bu alemde. Elazığlı urgancılardan aparttığımız "sabuk" dediğimiz bir ayakkabımız vardır bir de İngiliz aristokratlarından kopyalama kilot-pantolumuz ön plandadır.

Topraklarımız birinci sınıf tarım arazisidir ki Osmanlı donanması kadırgalarının en sağlam urganları ve yelken bezleri Çarşamba kendirinden, kenevirinden elde edilirdi, tabii tohumlarından da ruha şifa cismane deva taam elde ettiğimiz de bir sosyal realite. Konuyu yine minvalinden kaydırdık, amacım 11 Mart 1983 yılında Yugoslavya’nın başkenti Belgrat'ta ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Çarşambalı BALKARZADE CELAL BEYİN oğlu Diplomat büyükelçi Galip BALKAR üstüne bir yazı yazmaktı
***

Birçoğunuzun "O DA KİM YAHU ?" dediğinizi duyar gibiyim, boş verin Şehit diplomat Galip BALKAR'ı ben size bir soru sorayım; yaşı kemale ermiş her çarşambalının anılarında unutulmaz yeri olan yıkılıp gasp edilen kasaba stadyumumuzu yerine yapılan AVM' nin adı neydi?

Bu günlük bu kadar hepinize I LOVE YOU ÇARŞAMBALI hemşehrilerim.

/Cemil BİÇER
09.03.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder