14 Mart 2016 Pazartesi

Olaylar Olaylar Mevzu Çarşamba

Çarşambalı oyuncu ve senarist Sadi Celil Cengiz'in senaryosunu yazıp başrolünü üstlendiği ve bir kısmı Çarşamba'da çekilen Olaylar Olaylar filmi bu Cuma vizyona giriyor. Samsunlular olarak uzun zamandır tatmadığımız bir keyfi yaşayacağız demektir bu. Çünkü Samsun'u konu edinmek ya da Samsun'da çekilmek şöyle dursun, Samsun'a ucundan kıyısından değinen filmlerin sayısı maalesef bir elin parmaklarını geçmez.

70'lerde çekilen, Orhan Gencebay'ın  bir kaç sahnesi Saathane civarında geçen ve Samsun'dan bir kaç kare görüntü sunan "Bir Araya Gelemeyiz" ve Yıldıray Çınar'ın Derecik Mahallesi'nde çekilen "Çarşambayı Sel Aldı" filmleri bunlar arasında en bilenleri. Bir de geçtiğimiz yaz vizyona giren Karayel Poyraz filmi var. Levent İnanır'ın yönettiği ve tamamı Samsun'da çekilen film maalesef Samsun'da beklediği ilgiyi görmedi. Bir hafta kaldı kalmadı vizyonda. Silindi gitti. Tabi filmin başarısızlığının yanında, sadece Konak Sineması'nın 6. Salonunda gösterilmesinin de bunda etkisi var. 6. Salonu biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız hala çok şanslısınız.

Konak'ın o meşhur ve tarihi büyük salonunun kapitalist bir zihniyetle ufak salonlara bölünmesinden türeme bir odacık. Salon demeye dilim varmıyor. Ufacık bir odaya sığdırılan 20 tane sinema koltuğu renksiz bir sahne son derece dandik bir ses sistemi ile alın size sonsuz bir sinema keyfi! Konak Sineması yönetimi tarafından pek beğenilmeyen daha doğrusu pek gişe yapmayacağı öngörülen filmler bu salonumsu odada gösteriliyor ve genellikle bir iki hafta içinde gösterimden kaldırılıyor.   
Nice filmleri harcadı o salon.

Senaryosunu Samsunlu dostum Sefa Demir'in yazdığı Figüran filmi de bunlardan biri. Elbette bu filmlerin bir sanat eseri olduğunu sırf salon kötü diye beklediği ilgiyi görmediğini iddia etmiyorum.  Ancak içinde Samsun olan ya da Samsunlu bir senarist veyahut yönetmen tarafından yaratılan bir film - ticari kaygılar bir yana bırakılarak - en azından bir Samsun sinemasında doğru dürüst bir salonda gösterilmeyi hak ediyor diye düşünüyorum. Umarım Olaylar Olaylar 6. Salona mahkum olmaz. Tabi ki sadece salon değil beklentim.

Kültürüyle, tarihiyle, ağzıyla, kelime dağarcığıyla, deyimleriyle, kıyafetiyle, insanıyla bir derya olan, sanat ve bilim dünyasına Ali Fuat Başgil, Yıldıray Çınar, Ferhan Şensoy gibi bir çok değer armağan eden  memleketim Çarşamba'nın en güzel şekilde temsil edildiğini umuyorum. Son dönemde yaptığı çalışmalarla Çarşamba'ya gösterilen ilginin mimarlarından olan "Çarşamba çocuğu" Sadi Celil Cengiz'in bunu başarmış olduğuna inancım tam. Velhasıl kelam, bu Cuma "siğide siğide gidiğim filmi izlemiğ" Saygılar!

/Emre SEVEN
14.03.2016
http://www.hedefhalk.com/olaylar-olaylar-mevzu-carsamba-604889yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder