6 Mart 2016 Pazar

Tekkeköy Gerçeği -1

10 gündür bizim gazete vicdan üzerinden Tekkeköy Termik Santralleri’ni yazıyor. Halk için Habercilik anlayışının yerel bir örneğini sergiliyor. Ben konuya önemli bir çalışmayı anlatıp, 10 yılda ÇEVRE konusunda geldiğimiz noktayı tanımlamak ile başlayacağım.

Yale Üniversitesi 2 yılda birçok önemli bir bilimsel bir rapor yayınlıyor. ‘’Dünya Çevre Performansı Endeksi’’Rapor Şubat 2016’da 62 sayfa olarak tekrar yayınlandı. 180 ülke 2 yıl boyunca doğa koruma yönünden bilimsel parametrelere göre yakından izleniyor. Türkiye son 2 yılda 33 basamak birden gerileyerek 180 ülke içinde 177. olmuş. 178. ülke Somali. 179. ülke Afganistan 180. ülke Sabo Tome   

Yale Üniversitesinin raporuna göre Doğal ve Yaban hayatı koruma alanında en iyi ülke Finlandiya 2. sırada İzlanda 3. sırada İsveç 4.sırada Danimarka 5. sırada Slovenya yer alıyor.

Bu sıralama bile  ‘’Demokrasi-Çevre İlişkisi’’ni anlamamıza yardımcı olabilir.  Doğa ve Yaban Hayatı Koruma alanında Türkiye iç savaş yaşayan Suriye, Libya ve Haiti’nin gerisinde.. ‘’Dünya Çapında Önemli Türleri Koruma’’  kategorisinde ise 180 ülke arasında 179. ‘’Mili Parklar’’ alanın da ise 177.

Türkiye’nin son yıllarda hızla kötüleşen çevre performansıyla yaban hayatı ve doğal alanların yok edilmesine özel bir yazıyla dikkati çeken Yale, ’Rakamların Ardındaki Türkiye’ (Turkey: Looking Beyond the Numbers) başlıklı yazısında:

*Çok az olan korunan alanların da imara açılması,
*Çevre kanunlarının içinin boşaltılması,
*Akarsuların HES’lerle yok edilmesi,
*Doğa koruma verilerinin güvenilir olmaması ve
*Rant- yolsuzluk- çevre tahribatı ilişkisine vurgu yapmış.

Çevre bir iktisadi modelin bakış açısı değildir sadece.. İnsana ve demokrasiye bakış açısıdır aslında. 2014'ün Kasım ayında Yırca'da katledilen 6 bin zeytin ağacı için dönemin Başbakan Yardımcısı "Dağ taş zeytin ağacı dolmuş ama Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var" diyerek ne kadar çevreci olduğunu göstermişti aslında.. Tekkeköy gerçeğinde, çevreye bakışınız açısından raporun önemli ipuçlarını paylaştım sizlerle.. Halk için Medya bağlamını ise alkışlıyorum.

/Cem ŞAHAN
06.03.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder