7 Mart 2016 Pazartesi

Samsun'da Havalar Kötü

Yaklaşık on gündür Hedef Halk'taki hava kirliliği haberlerini ve köşe yazılarını okurken bir Samsunlu olarak dehşete düşüyorum. Gazete konuyu gündemde tutmak için harıl harıl çalışıyor. Ustalar Yener Cabbar,  Ragıp Göker ve İsmail Başaran hayatımızı resmen tehdit eden bu duruma bir önlem alınması için günlerdir yazılarıyla adeta bas bas bağırıyorlar. Yazıyı yazdığım tarih itibari ile yetkililerden gelen tek somut gelişme ise Valiliğin perşembe günü yaptığı açıklama. Özetle gereken kontrollerin yapıldığını gerekli önlemlerin alındığını söylüyor Valilik. Yalnız, açıklamada geçen cümlelerden biri şöyle:

Bölgede bulunan ve sülfürik asit üretimi yapan bir işletmeye Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında izinsiz faaliyet göstermesinden dolayı idari yaptırım uygulanarak faaliyet durdurulmuştur. Söz konusu tesisin Bakanlığımızdan Geçici Faaliyet Belgesi alması üzerine tesis faaliyete geçmiştir.

Hayır yanlış okumadınız. Koskoca bir şehrin koskoca bir işletmesi ayan beyan izinsiz faaliyet gösteriyormuş! Mişli geçmiş yazıyorum çünkü olayın farkına yeni vardı Valilik!  Çok şeyler diyesim geliyor ama bu şehirde yetkilisel olarak öyle şeyler yaşandı ki bu zamana kadar, bu kez en azından gerekli inceleme yapıl"mış" küçük tefek bazı yaptırımlar uygulan"mış" diye şükrediyor insan. Yani, sadece "Tesislerin yanından geçerken korna ıslık vs. çalın" da denilebilirdi! Onu da geçtim en azından haberleri muhatap alıp bir açıklama yapma gereği duydu Valilik. Fakat çok sayın Golfperver başkanımız Yezeye'den hala çıt yok. Gerçi onun başı kalabalık bu aralar. Havayla mavayla uğraşacak zamanı yoktur. Neyse.

Elbette önlem alması ve gerekli yaptırımı uygulaması gerekenler şehrin yetkilileridir. Ancak şehrin havasını bizzat soluyan ve bu kirlilikten doğrudan etkilenen bizler de bu sorunun birinci derece muhataplarıyız. Peki ne yapılabilir? Hava kalitesi izleme istasyonları web sitesinde ( http://www.havaizleme.gov.tr ) saatlik hava değerlerini kendi gözlerinizle sayısal verilerle görüp inceleyebilir bu bilgileri çevrenizle paylaşabilirsiniz. Ne kadar çok kişi işin takipçisi olursa o kadar faydalı olur diye düşünüyorum. Ancak göreceklerinize hazırlıklı olun.

Özellikle son bir ayda SO2 yani kükürtdioksit oranındaki sınır ihlalleri inanılır gibi değil. Hatta valiliğin açıklamasından sonra bile ulusal sınırı 440 mikrogram olan S02 miktarı 05.03.2016 tarihinde saat 10:00'da 1240 12:00'de 592 13:00'te 1438 ve 14:00'de 510 mikrogram olmak üzere toplam dört kez ihlal edilmiş. İşin başka bir acı tarafı da şu. Bu hava kirliliğinden şikayet süreci Tekkeköy Belediye Başkanı Togar'ın isyanı ile başlamış gibi görünse de olayın çok daha öncesi var. "Samsun hava kirliliği" diye gugıllayın göreceksiniz.

2007 yılında bir gazetede yayınlanan haberde ÖMÜ eski rektörü Ferit Bernay özellikle sanayi bölgesi Tekkeköy'deki kirliliğin insan sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaştığını söylüyor. Yine Hedef Halk'ta geçtiğimiz yılın başında yayınlanan haberde ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu da Samsun'daki hava kirliliği sınır ihlallerinden bahsediyor.

Yani bu demektir ki onlarca uyarıya rağmen o günlerden bu yana bir adım dahi atılmamış. Üstelik kendisinin ezelden çevreci! olduğunu söyleyen, koskoca iktidar partisinin çevre şehir ve kültürden sorumlu genel başkan yardımcısı şehrimizin vekiliyken. Ne diyelim. Sayın yetkililerin havası yerinde olabilir ama biz Samsun olarak hiç ama hiç havamızda değiliz! Saygılar!

/Emre SEVEN
07.03.2016
http://www.hedefhalk.com/samsunda-havalar-kotu-604839yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder