10 Mart 2016 Perşembe

Kim Samsunlu?

Samsun’un sorunlarından habersiz, sadece Samsun nüfusuna kayıtlı oldukları için kendilerini her yere aday, her makama laik görenler, Samsun’un dertlerine derman olmak bir tarafa hayatlarının hiçbir döneminde tercüman bile olmuyorlar. Tek atanabilirlik veya seçilebilirlik özellikleri Samsun nüfusuna kayıtlı olmak olan bu zevatın hizmet kayıtlarında adını göremezsiniz.

Üçüncü sayfa haberleriyle Türkiye’nin gündemine oturan şehir Samsun. En pahalı, en yavaş ulaşım, en kirli hava, en az para, en çok borç, en çok silahlı ölüm, yüksek oranda işsizlik, tüm suçların yarısı kadar işlenen icra suçları Samsun’da. Samsun’un kalkınma lokomotifin iki rayından birisi tarımsal kalkınma için ‘tarım master’ planı hazırlanan, diğer taraftan bu planın hayata geçirileceği alüvyon ovaları santral cehennemine çevrilen, kirlilik oranı anormal derecede yükselen,  Çevre İl Müdürlüğü ile ilgili soruşturma izni valilikçe verilmeyen şehir yine Samsun.

Yağmura göre altyapı yapılmadığı için, insanların ölümünden altyapıya göre yağmayan yağmur, kendilerine iskan izni verilen dairelerinde oturan kapıcılar, üst katlarda değil; kapıcı dairesinde oturduğu için başlarına gelen sel felaketinden sorumlu tutuluyor.

Şehirle deniz arasına devasa oteller alışveriş merkezleri, Emniyet Müdürlüğü, SGK binaları yapılıyor, şehirle denizin bağlantısı ve hava sirkülasyonu kesiliyor. Yine sahil bandındaki ‘Protokol Camii’ yargıdan dönüyor.

Saathane Meydan’ında dozerle, kepçeyle çalışılıyor, Samsun’un tarihi yok ediliyor. Yargı durduruyor.

 Samsun’un Kurtuluş Savaşı Destanı’yla sağladığı tarihi kimliği yok edilirken, yapay mitolojik, efsane (Amazon- Sülün) kimlikler oluşturuluyor.

Sahiller kayalarla doldurulup, plajlar bozuluyor, sonuç olarak deniz kıyıları aşındırıyor. Yargı durduruyor.

Kışın yollara deniz suyu dökemeye para bulamayan BB belediyesi  denize sıfır kaldırımlar yapıyor deniz bu kaldırımları her yıl yıkıyor, BB yeniden yapıyor.

Belediye’nin oto parkaları özel sektörden daha pahalı, BB yol kenarlarını ücretli otopark yapıyor. Yargı durduruyor.

Kamu hastaneleri eleman ve kaynak yokluğundan hizmet vermekte zorlanırken, özel sektöre özel imkanlar sağlanıyor.

Samsun'da konut satışları azaldı: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  verilerine göre; kendisine ait evi satmak zorunda kalanlar dahil, her dönem bir öncekinden daha az konut satılıyor.

Barajlar ve santraller yeterli katma değer ürettiği ve  Ordu, Amasya, Tokat, Çorum ve Sinoplu mudiler, paralarını Samsun’da bankaya yatırdığı için, Samsun’un teşvik değerlendirilmesinde puanı yükseliyor, teşvik kapsamına girmesine engel oluyor. Teşvik gelmeyince temiz yatırım  gelmiyor. Ama, sahipsizlik yüzünden kirli yatırım da engellenemiyor.

Nüfus değil; hizmet kaydıyla Samsun’lu olunur. Yukardaki sorunların çözümünde rol almayıp, sorunun parçası olanların nerenin nüfusuna kayıtlı olduğunun ne önemi olur.

Nüfus değil; hizmet kaydıyla Samsun’lu olunur. Aşağıdaki sorunların çözümünde rol almayıp, sorunun parçası olanların nerenin nüfusuna kayıtlı olduğunun ne önemi olur.

/Mehmet AKSOY
10.03.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder