29 Ekim 2011 Cumartesi

Kızılırmak Deltası'na Dikkat!

Türkiye'nin ender sulak alanlarından biri olan ve çok sayıda kuş türünün barındığı Kızılırmak Deltası'nın, akarsu yatakları üzerine çok sayıda baraj kurulması nedeniyle 1.5 kilometrekare alan kaybına uğradığı öne sürüldü. u iddiayı ortaya atan OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek. Sayın Zeybek'in bu iddialarına kulak veren var mı? Şimdilik bilebildiğim kadarıyla yok. Yetkililerin kulak vermediği Sayın Zeybek'e isterseniz biz kulak verelim ve bilgilenelim:

Kızılırmak üzerine 31 baraj yapıldı. Akarsu yatağından yıllardır kum alındı. Bu durum deltanın küçülmesine neden oldu. Deltanın oluşumunda deniz seviyesi değişimleri de büyük rol oynadı.
           
1900'lü yılların başında büyüyen Kızılırmak Deltası, akarsuların üzerine çok sayıda baraj yapılmasıyla sediment miktarı azaldı. Sediment miktarının azalması önce büyümeyi durdurdu, ardından küçülme başladı. 1960'lı yıllarda Kızılırmak'ın taşıdığı sediment miktarı yaklaşık 21 milyon ton iken Altınkaya ve Derbent barajlarının yapılmasından sonra yılda 0.46 milyon tona düştü. Bu oranın düşüşü devam ediyor2008 yılında yapılan en son araştırmada Kızılırmak'ın taşıdığı malzeme miktarı 0.3 milyon tona kadar geriledi.
            
Sayın Zeybek, sahilde kurulan kum ocaklarının da deltayı etkilediğini öne sürdü ve şöyle dedi:

“Kzılırmak Deltası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınana kadar kıyıdan kum alımına devam eden işletmeler, 51.5 milyon ton kum alımı gerçekleştirdi. Bu da deltanın bütçesini olumsuz yönde etkilemiştir. Kızılırmak yatağı üzerinden beton şantiyelere kum alan şirketler var. Bunlarda akarsuyun deltaya taşıyacağı malzemenin azalmasına neden olmuştur. Dolasıyla baraj yapılması, kıyıdan ve akarsu yatağından kum alınması gibi sebeplerden dolayı delta çok etkilendi. Geliri azalan deltanın gideri aynı şekilde devam etti. Bu durum kıyı çizgisinin kara yönünde yer değiştirmesine neden oldu.”

Sayın Zeybek'in bu açıklaması Haber Gazetesi'nde yer alana dek kimsenin bu konuda bir bilgisi dahi yoktu. Biz bilgilendik ve konunun önemini yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Ne yaparlar bilemeyiz ama Kızılırmak Deltası'nın yok olmasına seyirci kalmak bence ihanet olur.
             
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un bu önemli konu üzerinde durarak gerekli önlemlerin alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Samsun'u turizm merkezi yapmak isteyen özellikle AK Partili milletvekillerine de büyük görevler düşüyor. Kızılırmak Deltası korunması gerekir. O halde gereken yapılmalıdır. Ne dersiniz?

/Avni DEMİR 
29.10.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder