11 Ekim 2011 Salı

Hangisi Doğru?

Biz daha ilk günü yazmıştık Haber Gazetesi’ndeki köşemizde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Alman vakıfları ve kredi kuruluşlarından hibe ve kredi alan belediyeler” tartışmasının eninde sonunda bir bumerang gibi kendi partisini vuracağını. Türkiye’deki genel durumu bilmiyorduk ama Samsun’da yaşıyorduk ve AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin nereden hangi kredileri ve hangi hibeleri ne zaman ve nasıl aldığını biliyorduk.

Bizim Gazete55’te konuyu gündeme getirmemizden üç gün sonra CHP de topa girdi ve Samsun’la birlikte üç ilin daha Alman Yatırım Bankası KfW’den kredi kullandığını öne sürdü. CHP’nin üç gün gecikerek öne sürdüğü “AKP’li belediyeler de hibe ve kredi almıştır” iddiasını AK Parti de üç gün sonra yanıtladı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Denizli, Bursa ve Kayseri Belediyelerinin Alman Yatırım Bankası’ndan AK Parti kurulmadan önceki dönemlerde kredi aldıklarını açıkladı. Sayın Tanrıverdi aynı açıklamada, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Katı Atık Projesi” kredisini Başkan Yılmaz AK Partiye geçmeden önce, “Atıksu” kredisini de 2005 yılında aldığını belirtiyor sonra da “Ama Alman bankalarından ve vakıflarından tek kuruş kredi ve hibe alınmadı” diyor. 
Hem akla ziyan hem de gerçeğe aykırı bir açıklama. Gerçeği görmek için fazla kafa yormaya, araştırma yapmaya gerek yok, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine girmek yeter, orada Belediye’nin hangi kredi kuruluşundan ne miktar kredi ya da hangi kurumdan ne kadar hibe aldığı tek tek kayıtlı. Alman Yatırım Bankası KfW’den hem 2002’de yani Başkan Yusuf Ziya Yılmaz henüz AKP’ye geçmeden kısa bir süre önce aldığı “Katı Atık Projesi” kredi ve hibesinin hem de geçtikten üç yıl sonra sözleşmesini imzaladığı “Atık Su Projesi” kredi ve hibesinin dökümleri var.

Bu bilgilere göre Samsun Büyükşehir Belediyesi 04.07. 2002’de imzaladığı ilk anlaşma ile KfW’den 9.203.253.86 Avro kredi,1.100.597.50 Avro da hibe almış. Bu Başkan Yılmaz’ın AK Parti’ye geçmek üzereyken kullandığı kredi ve aldığı hibe. Samsun Büyükşehir Belediyesi asıl ağırlıklı krediyi Başkan Yılmaz AK Parti’ye geçtikten sonra alıyor; tam 163.000.000 Avro. Bunun 115.000.000 Avrosu Avrupa Yatırım Bankası ve OPEC-OFİD’den, 48.000.000 Avrosu da Alman Yatırım Bankası KfW’den. Avrupa Yatırım Bankası ve Uzakdoğu’dan alınan kredi Hafif Raylı Sistem, KfW’den alınan ise Atık Su Projesi için. KfW’den ayrıca 250.000 Avro da hibe var.

AK Parti’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bu bilgiler Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin “Alman bankaları ve vakıflarından tek kuruş hibe alınmadı” iddiasını nakzediyor. CHP’lilerin gerekli araştırmayı yapmadıkları açık ama görünen o ki AKP’liler de yapmamışlar.

Ah, şu, laf ebeliğine dayanan siyaset, ah, sen yok musun sen, bu ülke ne çekiyorsa senden ve siyaseti laf yetiştirmek ve laf çakmaktan ibaret sanan siyasetçilerden çekiyor.

11.10.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder