7 Ekim 2011 Cuma

Bafra Ve Çarşamba'ya Üniversite

Karadeniz'in en büyük ili Samsun'un en büyük iki ilçesi Bafra ve Çarşamba üniversiteye kavuşturuluyor. Bafra'ya Kızılırmak, Çarşamba'ya Yeşilırmak Üniversitesi kurulacak. Bu müjdeyi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verdi. Samsun'un üniversiteleriyle de anılacağını söyledi. Her iki ilçemize de üniversite yakışır.
             
Biri Bafra, diğeri Çarşamba Ovası'na sahip ilçelerimiz ekonomik alanda da sayısız eksikliklere rağmen önde. Var olan potansiyel şimdilik arzulanan biçimde değerlendirilemiyor. Her iki ilçemizde son yıllarda fakülte sesleri yükseldikçe yükseliyordu. Çarşamba'ya hukuk ve iletişim fakülteleri kesinleşti.

Bafra'ya iki fakülte sözü verilmesine rağmen halen hangi fakültelerin kurulabileceği kesinleşmiş değil. Çarşamba girişimlerde daha etkin. Haliyle semeresini görmekte de.  Bafra hak aramada Çarşamba'dan geride. Bundan olsa gerek, hak ettiklerine kavuşmakta zorluk çekiyor. Kısacası Bafra ve Çarşamba'da ‘Fakülte istiyoruz' sesleri yükselirken, hayal dahi edilmeyen cevap Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'tan geldi: Bafra'ya Kızılırmak, Çarşamba'ya Yeşilırmak Üniversitesi kurulacak.  Gerçekten sürpriz oldu. Şimdiden hayırlı olsun.

             
Tarım fuarında üretici yoktu…

Dün, Samsun'da Tarım Fuarı açıldı. Bafralı hemşehrim, dostum Hasan Türken, bölge distribitörü olduğu 'New Holland Traktörleri' standı ile fuara katılanlardandı. Bizi de davet etmişti. Açılıştan yarım saat önce gittik. Çokça firmanın katıldığı fuarda üretici göremeyince doğrusu şaşırdım.   Hasan Türken'e nedenini sordum; cevabı "tanıtım eksikliği olsa gerek" dedi. Kendisi buruktu.  Hayli masraf yapıp fuara katılmış ama traktörlerini tanıtabileceği çiftçi yoktu. Haklıydı.
             
Bu fuar organizesindeki yetersizlik katılımcıları gelecek için çekimser yaparsa şaşmamak gerek. Aslında üreticinin gezmesi gereken bir fuar. Teknoloji ile tanışıp, dededen kalma yöntemlere son verilmesine katkı sağlayabilecek çokça tarım makinesi mevcut. Tarımda gelişme; gelişen teknoloji ile olacaksa, üreticinin gelişen teknolojiyi iyi takip etmesi gerekir.  Etmiyorsa bir nedeni var.  Nedenleri araştırıp ortaya koyması gerekenler, bu noktada bence devreye girmelidir.  Üretici yönlendirilmeli ve modern tarıma yönelmesi sağlanmalıdır. Bizden hatırlatması.

/Avni DEMİR 
 07.10.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder