28 Ekim 2011 Cuma

Atatürk- Anıt- Heykel

Yerel tarih grubu sergi açtı... Atatürk Anıtı (en azından bizim için) önünde çekilmiş 64 fotoğraf sergilendi. Serginin açılışını da Vali Hüseyin Aksoy... Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan... Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz... Baro Başkanı Nejat Anıl ve Yerel Tarih Grubu üyeleri yaptı. Peki, serginin adı ne? "Heykel önü fotoğrafları"
***

Önce TDK'ya soralım... Nedir heykel? "Taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu." Ya anıt? “Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide.”
***

Ve şimdi sormak gerekir Yerel Tarih Grubu'na... "Neden -Anıt Önü Fotoğrafları- değil de, Heykel önü?" Yoksa siz de mi... Atatürk'ü yok sayma... O'nu sıradanlaştırma... Hatta kelime oyunlarıyla aşağılama projelerinin bir parçası oldunuz?
***

Tabi bir de iptal edilen Cumhuriyet törenleri var... Yani "Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz!" misali... Her fırsatta cumhuriyetin yerine yenisini kurmak emellerini besleyenler... Cumhuriyet'i Atatürk'ün kurduğunu millete unutturmaya çalışırcasına... Açıklamalarında bir tek cümlenin içerisinde "Atatürk veya Mustafa Kemal" ismini geçirmeyenler... Ve bunu yapmamak için büyük çaba sarfedenler... Van'daki depremi bahane edip, törenleri iptal etti... Sanki Cumhuriyet Bayramı törenlerinde... Çalsın sazlar, oynasın kızlar cümbüşü yapılıyor!
***

Bir ülke düşünün ki... Kuruluş gününü kutlamıyor... Niye? Deprem var! Oysa bu ülke deprem ülkesi... Depremler hep olacak!  Deprem var diye maçlar erteleniyor mu? Milletin vergileriyle finanse ettiği TRT bile yayınları durduruyor mu? Pavyonlar, gazinolar, gece kulüplerinin 'deprem' diye kararname ile açılmaları ve faaliyet göstermeleri engelleniyor mu? Hepsinin yanıtı koskoca bir hayır! Öyleyse...

28.10.2011
/Erdem EROL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder