1 Haziran 2012 Cuma

Canik’in Çocukları Kurtuluş Yolunda -V

Geceyi Sivas'ta geçirdik ve akşam yemeği verilmeyen pansiyondaki çocuklarımızın imdadına hızırımız Tekin Bey hemen döner yaptırarak yetişiverdi. Aslında bu ve buna benzer aksaklıklar önceden konuşulmuş, ilaçlarına varıncaya kadar gerekli tedbirler Canik Belediyesi Kültür Md. Davut Beyle birlikte alınmıştır. 22 Mayıs Salı sabahı Dadaşlar, kahramanlar ve Nene Hatunlar diyarı Erzurum yolundayız.
Kalacağımız yer olan Yavuz Selim AND. Lisesindeyiz. Okulun Md. Baş Yard. Sn. Servet Demirci Beyin odasındayız. Bizi son derece güleryüzle, candan karşıladı ve oturttu. Gelişimizi ilgili yerlere misafirlerimiz gelmişlerdir efendim ifadeleriyle bildirdi. Otobüste çocuklara Erzurum ve Erzurumluları tanıtırken kullandığım ifadelere paralel bir muamele ile karşılaşıyorduk. Sn. Servet Beye BAŞTA ŞAHSIM, ARKADAŞLARIM ÇOCUKLARIMIZ VE DE Erzurumlular adına minnet ve şükranlarımızı arzediyoruz. Nene Hatunların ve Abdurrahman Gazilerin çocuklarına yakışan da budur zaten.

İlk durağımız 23 Temmuz Kongre Merkezi binası ve sonra da Aziziye Tabyaları, Erzurum Evleri, Abdurrahman Gazi Türbesi, Çifteminare Medresesi ile diğer tarihi mekânlar ve alışveriş yerleri olmuştur. Çocuklar girdikleri tabyalardan bir türlü çıkmak istemiyorlar. Her yer tarih… Nene Hatunun türbesini ve şehitliği ziyaret ettik, Fatihalar okundu çocuklar tarafından. Nene Hatunun türbesinde, Osmanlı-Rus Harbinde Aziziye tabyada genç kız ( elimizdeki kaynaklarda 20 yaşında iki çocuk annesi) iken Rus askerleriyle göğüs göğse çarpışarak Türk kadınının savaşçılık ruh ve asaletini dünyaya tanıtan kahraman Türk anası Nene Hatunun ruhuna Fatiha yazılıydı.

Ve bir başka kitabede de, Bu gelinlik genç kızlar, ihtiyar erkekler ve nineler kendi namusları ve Türk milletinin şan ve şerefi için saldırdılar, dövüştüler ve öldüler yazılıydı. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi geceyi Nene Hatunun ve Abdurrahman Gazi nin torunlarının misafiri olarak Erzurum'da geçirdik.

Sabahleyin kahvaltı yapmadan biraz erken sayılabilecek bir saatte yola çıktık. Çocuklar maddi ve manevi doygunluklarıyla otobüsteki yerlerini aldılar. Bayburt, Gümüşhane ve Trabzon üzerinden Samsunumuza döneceğiz inşallah. Yol boyunca çocukları dinliyoruz. İstisnasız önce Canik Belediye Başkanı Osman Genç'e sonra onları gönderen ailelerine ve okullarına, ondan sonra da bizlere teşekkür ediyorlar. Daha önemlisi, çocukların etkilendikleri ve öğrendikleri konuları anlattıkça beş gündür devam eden TARİH YOLCULUĞUMUZUN hedefine ulaştığını görmenin huzurunu yaşadık.

Biz de tarih ve çocuklarımız adına Canik Belediye Başkanı Sn. Osman Gençe , projenin her aşamasındaki ilgisinden dolayı Canik M. Eğitim Md. Sn. Haluk Melekoğluna , hazırlıkların tüm aşamalarında gayretli çalışmalarından dolayı Canik Kültür Müdürü Sn.Davut Öz Beye, her sıkıntımızda telefon trafiğinde bizi yalnız bırakmayan İlimiz MEM .Yard. Sn. Alican Usta Beye, hızırımız olarak nitelediğim Canik MEM. Şb. Md. Sn. Tekin Karabulut Beye, en küçük bir sağlık sorununda koşan doktorumuz Sn. Hasan Ulubeye, genç meslektaşlarımızdan Sn. Nurhan Orhan Hanımefendiye, Numan Aydoğan Beye, otobüs şoförlerimize, çocuklarımızı yetiştiren velilerine ve öğretmenlerine ve de biricik çocuklarımıza minnet ve şükran borçluyuz. Sayın Belediye Başkanının bu tür hizmetlerini yaygınlaştırması temennisiyle selam ve sevgiler…

01.06.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder