26 Haziran 2012 Salı

Büyükşehir Belediye Özel Halk Otobüsleri; Allaha Emanet…

Oldum olası kamunun yapması gereken bazı hizmetlerin, özel şahıslara ve özel şirketlere yaptırılmasını, içime sindiremem, Yani Özelleştirmeyi, bazı hizmetlerde hiç ama hiç sevmem. Temel felsefesi kazanç olan, kar olan bir anlayışın hizmete bakışı, kazanacağı para kadardır.

Özel sektörün, kazancında olan küçük azalmaların bile, hemen hizmete yansıması benim her zaman canımı sıkar. Özel sektörde çalışanların ücretlerinden, çalışma saatlerine varıncaya kadar tüm özlük hakları ciddi olarak denetlenmez. Bu nedenle bazı hizmetlerin devlet eliyle verilmesini daha uygun bulurum.

Samsunda taşımacılık hizmetlerine katkı veren, Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri resmen bir faciadır. Çok kıymetli dostumuz Sayın Mustafa Yavuz’un yengesi Lale Yavuz, Belediye Özel halk otobüslerinde geçirdiği bir kaza neticesinde vefat etmiştir. Rahmetli Lale hanımın geçirdiği kaza neresinden bakarsanız bakın, dikkatsizlik ve ihmalin sonucunda gerçekleşmiştir. Başka Lale hanımların böyle kazaları yaşamaması için bu güne kadar, Büyükşehir Belediyesi, bu Özel Halk Otobüslerinde ne gibi önlemler almıştır? Ben gerçekten merak ediyorum.

Büyükşehir Belediyesi Özel halk otobüslerinin adı halk otobüsü, halkın yararlanacağı hiçbir lüksü olmayan, tedavülden kalkmış bu otobüslerle halka ne hizmeti verilmektedir. Engelli yurttaşlarımıza bu hurda otobüslerle hangi kolaylık sağlanmış, yaşlılar ve kadınlarımızın inip binmeleri için ne yapılmış bu otobüslerde? Sıcak havalarda havalandırması bile olmayan bu arabalar resmen ecel teknesi haline gelmiştir.

Özel Halk otobüslerinde hiç olmazsa bundan sonra; 
. Duraklarda yolcu indirme ve bindirme işleri, raylı sistemdeki gibi ciddi yapılmalıdır. . Bunun için ve halkla ilişkiler için, gerekirse bu otobüslerde kaptanlık yapanlar belli bir eğitimden geçirilmelidir.
. Bu Halk otobüslerinin kaptanları, raylı sistem sürücüleri gibi tek tip kıyafet giymelidirler.
. Otobüslere alınacak yolcu sayıları belirlenmeli ve fazla yolcu alınması önlenmelidir.
.Özel halk otobüslerinde, yolcu duraklarından kalkışlar, otobüs kapıları kapanmadan yapılmamalıdır.
. Her halk otobüsüne kamera takılmalıdır.
. Özel halk otobüsleri, öğrenci servisleri gibi düşünülmelidir.
. Engelli, yaşlı ve kadınlarımızın bu otobüslere inip binmelerini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır.
. Özel halk otobüslerinde bu kurallara uyulup uyulmadığı, Büyükşehir belediyesi tarafından ciddi olarak denetlenmelidir.

Bu yazdıklarımızı, Samsunda yaşayan bir yurttaş olarak, Büyükşehir Belediyemizden isteme hakkımız olduğuna inanıyorum.

/Tekin AKIN
26 Haziran 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder