4 Haziran 2012 Pazartesi

"Yıkılan Cami Asrî Kumarhane"

Yazımızın başlığını bundan yaklaşık 65 yıl önce yayımlanan ve şimdi de STAR Gazetesi tarafından tıpkıbasımları ilave olarak verilen merhum üstad N.Fazıl Kısakürekin çıkardığı 18 Nisan 1947 tarihli Büyük Doğu mecmuasından aldık. Aslında bu tür olaylar geçmişte binlerce yaşanmıştır. Ancak Samsunumuzu ilgilendirdiği, hem ölüm yıldönümünde üstadın ve hem de 1947 nin şartlarında bunu dile getiren Samsunlunun ruhlarını şad etmek amacıyla bu tarihi olayı veriyoruz. Ve işte Yaptıklarımızı ve konuştuklarımızı Allahın emriyle melekler kaydettiği gibi Tarih de kaydediyor. Ve işte 1947 tarihli Büyük Doğu mecmuasında DAVANIZ DAVAMIZ başlığı altında verilen yazı:

Yıkılan Cami Asri Kumarhane
Şehrimizin en işlek ve kalabalık yeri olan Subaşı mevkiinde bundan 10-12 sene evvel Sait Bey namıyla mâruf( bilinen) bir cami vardı. Belediye takriben 15 sene evvel bir şehir plânı hazırlamış; plân mucibince bu mabedin yıkılması kararlaştırılmış ve işte 10-12 sene evvel, adı geçen Belediye, Camii kendi süpürgeci amelelerine aşağı yukarı 20 günde yıktırmıştır. Tabiîdir ki, akabinde Şehir plânı tatbik edilecekti. Mübarek Şehir plânı hâlâ tatbik ediliyor! Öyle ya bir cami yıktırıldı; Şehir plânı başladı demektir. Amma ikmali? Onu Allah bilir!

Boş kalan cami meydanı evvelâ park yaptırıldı; bilahare türlü hokkabazlar eline terk edildi. Şimdi de bu yerde halkımızı kumar ve emsali oyuna heveslendiren bir dolap ve bu dolabı idare eden ve kollarında beyaz bir bez üzerinde birer kırmızı ay bulunan iki şahıs kaim… Evet bu dolap sahipleri Kızılayımızla ortaktır; kazandığının yüzde bilmem kaçını o müesseseye verir. Şaşar mısınız? Samsun- Veli  Tarih hükmünü vermiştir. Selam ve sevgi ile…

04.06.2012
/Mustafa GENÇ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder