12 Ağustos 2013 Pazartesi

Samsun’u Ziyaret Eden Yabancıların Gözüyle Güzelleşen Samsun..

Köşe yazıları genellikle toplumun çıkarları ve beklentileri doğrultusunda ki sorunları gündeme taşımak amacıyla yazılır. Amaç, sorunları irdeleyerek çözümü için kamuoyu yaratmak olunca, yazıların içeriği de ister istemez eleştiri ağırlıklı olur. Tabii eleştiri denince akla çoğunlukla olumsuzluklar gelse de, köşe yazarları zaman zaman kalemlerini güzellikleri yazmak için olumlu anlamda da kullanırlar.
  
Ancak, Türkiye ve Samsun gibi sorunun çok fazla olduğu ortamlarda olumlu şeyleri yazmaya sıra gelmez. Ayrıca Samsun’un tüm olumsuz yanlarını görmezden gelerek Samsun’u övgü dolu sözlerle anlatan yeterince yazı da yayınlanıyor. Ben de,12 yılı aşkın süredir her hafta Pazartesi günü,bu sorunların çözümü için görebildiğim yanlış ve eksikleri bu köşe de gündeme taşıyorum. Bu birazda, sanırım bizim bu kentin çok daha iyi olmasını istememizden kaynaklanıyor. Tabii bu Samsun’da güzel şeylerin olmadığı anlamına da gelmiyor.

Belki de bizler bu kente yaşadığımız ve güzellikler ile eksikleri birlikte gördüğümüz için yapılanları yeterli bulmuyoruz. Samsun’a dışardan gelenler ise, kentin güzel yerlerini, gezdikleri için gördükleri göze hoş gelen yenilikler onları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle dışardan gelenler, Samsun’u çok beğeniyor,  hatta hayran kalıyorlar.  Ben de bugün sizlerle Samsun’un güzel yanlarını, Samsun’a dışardan gelenlerin gözü ile paylaşacağım.

Yazdığım bu güzellikleri okurken sizlerden sık sık, “Ama“ Diye başlayan itirazlar geleceğini de biliyorum. Lütfen şimdilik bu “Amalarınızı” kendinize saklayınız. Çünkü bugün hiç ama ile başlayacak eksiklerden söz etmeyeceğim. Ben bu “Amaları”zaten sık sık gündeme taşıyorum. Eksik kalanları da, daha sonra bir başka yazımda sizlerle paylaşırım. Samsun’u yakın geçmişini bilen ve uzun bir aradan sonra Samsun’a gelenler, kentte ki değişimi veyüzeysel güzellikleri çok daha iyi değerlendirebiliyorlar. 

Evet, Samsun son yirmi yılda rahmetli Muzaffer Önder ile başlayan ve Sayın Yusuf Ziya Yılmaz ile artarak süren büyük bir yüzeysel güzelleşme yaşadı.

•Kentin doğu ve batı aksında ki girişlerde bulunan kötü yapılaşmalar ve çirkin görüntü veren kamyon garajı, ambarlar, Borsa, eski otogar, meyve hali ve depo gibi yerler kaldırıldı.
•Ana arterlerde ki çimlemeve çiçeklerle bezenenrefüj düzenlemeleri, görsel olarak kentin ilk bakışta ki kötü imajını güzelleştirdi.
•Kapanan Fuarın esrarkeş yatağına dönen alanları temizlendi, kentin önünü kesen demiryolu hatlarının bir kısmı kaldırıldı. Onların yerine deniz dolgusu ile yapılan sahil gezinti yolu, Samsun’un bir deniz kenti olduğunu yeniden hatırlattı.
•Son yıllarda yapılan yeni binalarda kullanılan dış giydirme ve cam cephelerle süslenen yeni mimari tarzı, bir de son teknolojinin sunduğu renkli led ışıklandırmalarla desteklenince, kent göze çok hoş gözükmeye başladı.
•Kent giriş ve çıkışları başta olmak üzere kentin tüm kavşak ve sokaklarına konan yönlendirme tabelaları kente çağdaş bir görüntü kazandırdı.
Özellikle ziyaretçiler için önemli olan gezi ve eğlence yerleri yapıldı.
•Doğu Park’ın yeniden düzenlenmesi ile yapılan yürüme ve bisiklet yolları,halı sahalar, plaj ile sörf ve su kayağı gibi su sporları aktivite yapılabilen alanlar,
•Sahil Yolu’nda ki kafe, çay bahçeleri ve gezinti alanları,
•Batı Park’da ki Teleferik, Amisos Tepesin de yapılan ve kenti yukarıdan seyretme olanağı sağlayan restoran ve kafe,
•Önceki yıllarda Belediye Başkanı Sayın Kemal Vehbi Gül zamanında oluşturulan Menderes Bulvarı’nın yeniden düzenlenmesi ile açılan balıkçı restoranları, kafe ve eğlence yerleri ile ünlenen Atakum Sahili, Samsun’a çağdaş kent görüntüsü kazandırdı.
•Yine Batı Park’ta yapılan üç adet modern balık restoranı, yelken kulüp, Amazon Köyü, Amazon Heykeli, masal kahramanlarının yer aldığı çocuk parkları, içinde kanoların gezindiği denize bağlantılı kanaletler, Samsunluların büyük ilgi gösterdiği piknik alanları, Samsun’u beğeni alan bir kent haline getirdi.

Kültürel düzenlemeler ve ilaveler yapıldı.
•Yenilenerek açılan Gazi Müzesi,
•Birebir aynısına uygun yapılan Bandırma Vapuru ile Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan Açık Hava Müzesi,
•Atatürk’ün 1919 da Samsun’a çıktığı park iskelesinin yerine yapılan maketle, 1919 ve Atatürk’ün Samsun için önemini vurgulayan Kurtuluş Yolu,
•Amisos hazinesi ve Amisos Mozaiklerinin sergilendiği Etnografya Müzesi ile Amisos kalıntılarının olduğu Amisos Mezarları,
•Yine uzun bir süreçten sonra açılan Atatürk Kültür Merkezi ve kurulan Devlet Opera Balesi kültürel anlamda ki güzelliklerdi.

Turizm ve spor alanında da kazanımlar oldu.
•Son yıllarda sayıları hızla artmaya başlayan ve yapılımı devam eden dört ve beş yıldızlı oteller, kentin yerel işletmelerine verdiği zarara rağmen AVM’lerde her şeye rağmen büyük kent olmanın göstergeleriydi.
•Spor Bakanı’na sahip olmanın avantajı ile kazanılan kapalı spor salonları ile temeli atılan “Ondokuzmayıs Samsun Arena Stadı”ile çok az kentte bulunan atletizm stadı, spor anlamında ki önemli kazanımlardı.
Büyük sorun olan kenti ulaşımında yeterli olmasa da bazı düzenlemeler ve kazanımlar da oldu.
•Yeni havaalanı, modern otogar ve sınırlı da olsa raylı sistem, ulaşım alanında çağdaş Samsun’un göstergeleridir.
•Otopark yapımı hızlandı. Yeterli olmasa da, Belediye ve özel şahısların yaptığı otoparklarla, Samsun’un çok önemli bir sorunu kısmen de olsa çözüldü.

Bir kente dışardan gelenlerin gözüne ilk çarpan ve o kent hakkın da olumlu veya olumsuz izler bırakan şeyler, bir kentin giriş çıkışında ki düzen ve ulaşım kolaylığı ile güzel ve değişik restoranlarının varlığıdır. Tabii ki, Samsun Pidesi gibi yöresel yemeğinin bulunmasıdır. Bir kenti güzelleştiren belki de en önemli şey Samsun’un en büyük ayıbı olan, kent içi trafik düzeni ve yeterli otoparklarının bulunmasıdır. Evet, özelliklede Atakum da yeni bir sel felaketi ile karşılaşıp, ölüm olmadı diye savunmaların yapıldığı bir dönem de, bu güzelliklerden söz edince onlarca “amanın” geldiğinin farkındayım.
    
Eksikleri ve yanlışları söylediğimize göre, güzel şeyleri de yazmamız gerekir düşüncesiyle yukarıdaki güzellikleri de sizlerle paylaştım. Yeri gelince eleştirdiğimiz ama bu güzelliklerin oluşmasında emeği geçen tüm yerel yöneticilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

/Sadi SUBAŞI
12 Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder