7 Ağustos 2013 Çarşamba

Mimar Enbiya Sancak’ın Atakum Meydanı Projesi Desteklenmeli

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma’nın iktidar partisi tarafından  kabul görmeyen projeleri arasında,  Atakum Meydanı düzenlemelerine ilişkin projesi önemli yer tutmaktadır. Bilindiği üzere Atakum’da denize 200 metre mesafede olimpik yüzme havuzu yapılması konusunda da, Burma ile iktidar partisi arasında görüş ayrılığı ortaya çıkmış, bizde köşemizde yüzme havuzunun yapılıp yapılmaması ile ilgili Samsun’da bir referandum yapılması gerektiği şeklinde görüşlerimizi ifade etmiş idik. Ancak sonuçta yine iktidar partisinin dediği olmuş ve yüzme havuzunun temelleri atılmıştır.

Oysa, bir kentin geleceğini şekillendirebilecek bir projenin “ben yaptım oldu” mantığı ile değil, paylaşımcı bir anlayış ile tartışılarak hayatiyete geçirilmesi gerekir.  Bu çerçevede belediyecilik ve şehir plancılığı konusunda Türkiye’de liyakat sahibi isimlerden biri olduğuna  inandığım Mimar Enbiya Sancak’ın Kent merkezi ile ilgili Atakum Meydanı projeleri için paylaşım sitesinde yayınladığı önerinin, tüm Samsunlular tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyim. Sancak’ın ifade ettiği gibi söz konusu projenin şehirde yaratacağı katma değer elbette ekonomik anlamda önemli bir potansiyel yaratacaktır. Ancak her şeyden önemlisi, söz konusu proje gerçekleştiğinde bölgede aşırı bir değerlenme olacağından, devletin finans anlamında katkısına ihtiyaç duyulmayacaktır.

Jandarma ve Meteoroloji’nin bulunduğu bölgenin, Sancak’ın temsili projesi veya benzeri bir proje ile meydan olarak düzenlemesi bir yana, Bafra ve Samsun yönündeki sahil şeridi yoğunluğunun turizm amaçlı yatırımlara da müsait olması ayrı bir avantaj olarak kabul edilmelidir. Atakum bugün kentin turizme açılabilmesi için en önemli kapılardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Sahil bandının modernize edilmesi, mimariye uygun yapılaşmalar ile desteklenmesi halinde, Atakum modern Samsun’un aynası olacaktır. Her ne kadar ülkemizde Belediye Başkanlığı koltuğunda muhalif bir parti mensubunun oturması ile,  üretilen projelerin değerlendirilmesi aşamasında 1-0 mağlup şekilde sahaya çıkılsa da  , söz konusu Kent Merkezi projesinin iktidar partisine mensup milletvekillerimiz ve bakanımızın tarafından desteklemeleri halinde kazanan Samsun olacaktır.

Ankara’yı aşındıran iktidar partisine mensup belediyelerin tüm taleplerine cevap verilmekte iken, muhalefet partilerine mensup belediyelerin taleplerinin karşılanması bir yana, ortaya koydukları reel projeler dahi nazarı itibara alınmadığı yaşanan örnekler ile sabittir. Samsun için akil insanlar tarafından üretilen projelerin değerlendirilmesinde kesinlikle siyasi gözlük takılmamalıdır. Bugün muhalefet yarın iktidar partisi mensubu bir isim malum koltuğa elbette oturacaktır. Ancak koltuğa oturulduğu andan itibaren parti rozeti o koltuktan kalkana kadar  kasaya kilitlenmelidir. Bugün mimar Enbiya Sancak, yarın bir başka isim benzeri projeler üretebilir. Kenti yönetenler ile konularında uzmanlaşmış kişilerin oluşturacakları konsorsiyumlar ile geleceğin planlanması pekala mümkündür.

Sık telafuz edilen birliktelik, katılımcılık, ortak akıl ve irade, kolektif çalışma ruhu gibi faktörlerin gündeme getirilmesi değil, yaşam biçimi olarak algılanması ve değerlendirilmesi gerekir. Kent dokusunda geçmişten bu yana gerek ranta dayalı olarak oluşturulan imar oyunları ile ve gerekse “bana dokunmayan yılan” mantalitesinin egemen olması ile, Samsun yeterince çarpık yapılaşmaya muhatap edilmiş ve sonuçta bugünlere gelinmiştir. Mesleki kurum ve kuruluşlar ise bu noktada kesinlikle siyasi yaklaşımlardan uzak tamamen objektif bir bakış açısı ile üretilen projeler için görüşlerini ileri sürmelidirler. Çünkü sonuçta bu kuruluşların da vizyonu hizmettir.

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma’nın Enbiya Sancak’ın mimari olarak ortaya koyduğu proje üzerinde görüş ve düşüncelerinin kamuoyu ile paylaşması gerektiğini düşünmekteyiz. Doğrudur veya eksiktir, bunlar tartışılır. Ancak bir adım atılmıştır. Atılan bu adım bir öncü kimliğine büründürülebilir. Atakum dahil olmak üzere, tüm mahalle ve bölgelerimiz için benzer projeler üretilerek, kolektif çalışma ruhunu oluşturmak hedefimiz olmalıdır.

/Süleyman SALUR
07 Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder