5 Ağustos 2013 Pazartesi

Samsun Ekonomisinde Gelişmeler

Samsun ekonomisinde yakın zamanda güzel gelişmeler oluyor değerli okurlar. 16 Temmuz tarihli “Sermaye Piyasası Bülteni”nde Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Samsun Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarımızın halka açılmak için başvuruları yayımlandı. Başvuru halka açılabilmek için kayıtlı sermaye sistemine geçiş aşamasını kapsıyor. Eğer yanlış hatırlamıyorsam merkezi Merzifon’da bulunan Silverline Endüstri ve Ticaret’ten (¹)  sonra Ulusoy ve Samsun Yem, bölgenin diğer BİST’te işlem gören ikinci ve üçüncü firmaları olacak.

Bu gelişme firmalarımız açısından alternatif finansal kaynak erişimi, kurumsallaşma, ekonomik saygınlık ve bilinirlilik gibi birçok getiriyi içerisinde barındırırken, Samsun BİST’te işlem gören iki firmaya sahip olacak. Uzun soluklu ve zor etaplardan oluşan halka açılabilme sürecinde firmalarımıza başarılar diliyorum. Geçen hafta içi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 69.Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun başkanlığından oluşan yönetim kurulunda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki MURZİOĞLU da yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Eskişehir, Adana, Denizli, Diyarbakır ve Tekirdağ illerinin Ticaret, Sanayi ve Deniz Ticaret Odaları temsilcilerinin yer aldığı yönetim kurulunda Samsun’un Karadeniz Bölgesi’ni temsil etmek üzere yer alması, sevindirici bir gelişme. Gerek sorunların masalara birinci elden taşınması, küresel gelişmelerin daha yakından takip edilerek bölge ve kente yansıtılması, yapılacak planlamalarda söz sahibi olunabilmesi açısından önemli bulduğum bu göreve gelen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki MURZİOĞLU’nu tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Dilerseniz bu iki güzel ekonomik gelişmeden sonra geçen hafta Ekonomi Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’ de yayınlanan “Haziran 2013 Dönemi Teşvik Belgesi” bilgilerine geçelim. Haziran 2013 döneminde Ekonomi Bakanlığı Samsun’da yapılacak olan üç yatırıma ‘Teşvik Belgesi’ düzenledi. Bunlar Tanrıverdi Mensucat San.A.Ş. firmasının otel yatırımı , Koensa Cam Üretim Pazarlama San. Ve Tic. A.Ş. firmasının Lamine Cam üretim yatırımı ve Bahadır Tıbbi Alet Cihaz ve İnşaat Mak. San. Ve Tic. A.Ş. firmasının steril konteyner tevsii yatırımı. Bahadır’ın tevsii yatırımını saymaz isek Samsun iki yeni yatırım alıyor diyebiliriz. Bunlardan bir tanesi otel yatırımı. 5 yıldızlı,464 yataklı olacak olan otelin yaklaşık sabit yatırım tutarı 44 milyon TL. Otelin işletmeye alınmasıyla birlikte 90 kişinin istihdamı öngörülüyor.

Samsun’un aldığı ikinci yatırım ise Koensa tarafından gerçekleştirilecek olan Lamine Cam üretim tesisi. Yaklaşık 2,5 milyon TL’lik sabit yatırım tutarı öngörülüyor. Samsun ekonomisi böylece haziran ayında turizm ve imalat alanında 46,5 milyon TL’lik sabit yatırım tutarı ve yaklaşık 100 kişilik istihdamın sağlanacağı iki yeni yatırım kazanmış oluyor. Umarım çevreyle barışık imalat sanayine yönelik yeni yatırımlarımızın sayıları günden güne artar, bizler de gelişen Samsun’un sorunlarını tartışır duruma geliriz. Sağlıcakla
(¹)    Silverline Endüstri ve Ticaret 2006 yılından itibaren halka açılmıştır.

05.08.2013
/Kadir GÜRKAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder