4 Ağustos 2013 Pazar

Samsun Hızlı Tren Ağına Ne Zaman Bağlanacak?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye'nin nüfus olarak yüzde 40'ına tekabül eden 14 büyükşehri hızlı tren ağıyla birbirine bağlamış olacağız" açıklamasını yaptı. Doğrusu bir Samsunlu olarak 14 büyükşehir arasında Samsun’un adını aradım. Ne yazık ki önümüzdeki 5 yıl içersinde hızlı tren ağına dahil edilecek büyükşehirler arasında Samsun’un adına rastlamadım. Bakan Binali Yıldırım'ın bahsettiği 14 büyükşehir, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Konya, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, Kırıkkale, Sivas ve Yozgat. Bu şu demek önümüzdeki 5 yıl içerisinde Samsun hızlı tren ağında yok.

Samsun’u hızlı tren ağına dahil etmeyen neden, Samsun’un sahipsiz olması mı? Samsun milletvekillerinin nerede ise tamamına yakını iktidar partisine mensuplar. Bir milletvekilini de bakan yapan Samsun iktidarın üvey evladı olamaz. Bu durumda Samsun’un sahipsiz olduğunu söylemek haksızlık olur. Ama şu bir gerçek ki hızlı tren konusunda Samsun milletvekillerinin daha çok gayret göstermesi, hükümeti ikna etmesi gerekiyor. Bu çağda Samsun’u hızlı tren ağından uzak tutmak, Samsun’a kötülük yapmaktır. Hiç şüphesiz hızlı tren ağının Samsun’a bağlanması; Samsun'daki yaşam ve ekonomik gelişme kalitesini artıracaktır. Bunu Samsun’dan esirgemek sadece otobüs firmalarını sevindirir ve onları zengin eder. Samsun’a bağlanacak hızlı tren ağı diğer Karadeniz şehirlerindeki yaşamı da ekonomiyi de bir baştan bir başa olumlu yönde etkileyecektir… Hızlı tren ağı tek kelimeyle Samsun’un hayrına olacak bir doğru bir gelişmedir. Ne var ki, Samsun hızlı tren ağına ne zaman bağlanacak bu bilinmiyor. Bilinen ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde Samsun’un ufkunda böyle bir gelişme görünmüyor. Doğrusu bu açıklama bile Samsun’u çağdaş yaşamdan 5 yıl geride bırakmaktır. Bir Samsunlu olarak bunu elbette kabul etmiyoruz. Samsun’un hızlı tren ağına hemen dahil edilmesini istiyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda yapılan demiryolu ağı ile bırakılan Samsun, demiryolu ulaşımında hak etmediği bir noktadadır. Samsun en kısa zamanda Ankara’ya en kısa yoldan demiryolu ağı ile bağlanmalıdır. Bu Samsun’un kalkınması ve Karadeniz’in gelişmesi için artık vazgeçilmez bir şart olmuştur. Samsun’un dahil edilmediği hızlı tren ağı, eksik kalacaktır.

İktidar ve muhalefet partilerine mensup Samsun milletvekilleri bir araya gelerek Samsun’un menfaatine olacak hızlı tren ağına Samsun’un bağlanması için ortak hareket etmelidir. Bu konu partiler üstü ele alınmalı bütün Samsun milletvekilleri birlikte hareket etmelidir. Samsun için tren kaçmadan Samsun milletvekilleri Ankara’da bir şeyler yapamaz mı? Samsun halkı trenin son vagonuna bari yetişmek istiyor?

04.08.2013
/Ayhan HAMLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder