1 Aralık 2011 Perşembe

Şişmanlayan Samsun


"Samsun'u hep kabuğunu kırmış bir şehir olarak görüyoruz ama aslında Samsun sanayicilik alanında kabuğunu kırabilmiş bir şehir değil...  Samsun sanayicisinin çok problemleri var... Samsun sanayicisinin önünde engeller var... Yıllarca biz Samsun sanayicisinin önündeki en büyük engeli derecelendirmeyle ölçmüştük... İşte en son teşvikte üçüncü sınıf bölge yapıldı... Teşvikle yattık, teşvikle kalktık... Samsun sanayisini hep teşvik kapsamında değerlendirdik... Samsun büyüyen şehirlerden biri ama sanayisi büyüyemiyor... Samsun ölçeğinde Malatya ve Denizli var gibi... Gaziantep ve Kayseri'yi Samsun ölçeğinde artık göremiyoruz. Onlar artık çıtalarını yükselttiler. Malatya ve Denizli sanayisi de Samsun'un çok önüne geçmeye başladı."
 ***
Devam ediyor... "Samsun o kırılma noktasını gerçekleştiremedi... Bunun belki çok fazla sebebi vardır... Samsun sanayicisinin önündeki en büyük engel, Samsun'un siyasetçileri değil... amsun sanayicisinin önündeki engel, Samsun sanayicisinin kendisi." Neden diye sorası geliyor insanın değil mi? Yanıtlıyor adeta: "Sanayiciler arasında bir diyalog yok, kontak yok, birleşme yok, büyüme yok, yardımlaşma yok... Büyüyen sanayilerde, yeni Antep'e gidin, Kayseri'ye gidin sanayici arasında müthiş bir birliktelik var. Bizde bu yok... Sanayiciler bir araya gelmiyor.  Samsun bir ticaret şehridir, doğrudur ama... Ticaret şehri olmak demek, sanayinizin hiç olmaması anlamına gelmez."
***
Kim diyor bunu? Gazete55'e verdiği röportajda, AK Parti Samsun eski Milletvekili ve Samsun Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk! Eeee... E'si şu: Kent olarak büyümek ayrı bir şey. Kentin oturduğu yüzölçümü genişletip, yeni binalar dikip, eksik ve yetersiz sosyal donatılarla bezeyip... Her köşe başına alış veriş merkezleri dikmekle Samsun gelişmiyor, büyümüyor! O büyümeye ancak şişmanlıyor diyebilirsiniz!
***

Yani... Samsun'u çağ atlattık diyenler eski bir milletvekilinin tespitlerini bir kez daha okusun! Sonra son 10 yılda Samsun'da kaç fabrikanın temelinin atıldığını... Kaçının kapısına kilit takıldığının hesabını yapsın! Ondan sonra... Samsun'un geliştiğine ya da şişmanladığına karar kılsın!

01.12.2011
/Erdem EROL 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder