9 Aralık 2011 Cuma

Rakamlarla Samsun

Biliyorum şimdi bize yine "felaket tellalı" damgasını yapıştıracaklar ama siyasetçiler ve onların her sözünü desteklemeyi meslek ve geçim kapısı edinmişler ne derlerse desinler; rakamlar aksini söylüyor; bu kent büyümüyor küçülüyor, ileriye değil geriye, iyiye değil kötüye gidiyor. Rakamlar, siyasetçilerin nurlu ufuklara kanat açmış Samsun'u yerine birçok alanda kendisini ileriye taşıyamayan yorgun ve maalesef; Türkiye genelinde geçmişe oranla gerileyen ya da geride kalan bir Samsun'u işaret ediyor. Üstelik bu rakamlar genel merkezin demeçlerini makaslayarak yayınlamaktan kent gerçeklerine ve sorunlarına vakit ayıramayan muhalif siyasetçiler ve az sayıdaki gazetecilerin değil bu kentin akşamdan sabaha nurlu ufuklara kanatlandığını söyleyenlerin derlediği/derlettiği rakamlar. İşte rakamların dilinden çarpıcı başlıklar ve herkesin uykusunu kaçıracak acı gerçeklerden bazıları:

-Samsun'un nüfus artışı(%0.2) Türkiye ortalamasının(%1.6) çok altındadır. İlimiz net göç vermektedir. Samsun'un şehir nüfusu oranı % 65.2 ile Türkiye ortalamasının altındadır.

 -Samsun'un ilçeleri arasında ciddi ekonomik gelişmişlik farkları vardır. DPT "İlçelerin         Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (2004)" raporuna göre 10 ilçemizin gelişmişlik endeksi (-) eksidir. Türkiye'deki 872 ilçe arasında son sıralarda (6. grupta) üç ilçemiz bulunmaktadır. Asarcık 796,  Ayvacık 789, Salıpazarı 761. sıradadır. Birinci gelişmişlik grubunda yer alan ilçemiz bulunmamaktadır.

-Samsun'da kişi başına ihracat ve ithalat rakamları, Türkiye ortalamasının çok altındadır. 2010 yılında Türkiye'deki kişi başına ihracat 1.546 dolar iken Samsun'da 220 dolardır. Yine 2010 yılında kişi başına ithalat 2.517 dolar iken Samsun'da kişi başına ithalat 489 dolar kadardır.

-Samsun'un mevduat payı çok düşük ve azalmakta, toplam kredi stoku(banka borcu) ise sürekli artmaktadır. 2010 yılında Samsun kişi başına mevduat miktarında 2.121 dolar ile Türkiye 35.si, kişi başına kredi stok miktarında ise 2.266 dolar ile Türkiye 28'incisi durumundadır.

-Samsun'un hem protestolu senet sayısı bakımından hem de protestolu senet tutarı bakımından Türkiye sıralaması sürekli yükselmekte ve payı artmaktadır.

-Samsun kişi başına toplam elektrik tüketimi ve kişi başına sanayi elektrik tüketiminde Türkiye ortalamasının altında bulunmaktadır. Samsun hem toplam elektrik tüketiminde hem sanayi elektrik tüketiminde 20. sırada yer almaktadır.

-Samsun il geneli, ilçeleri ve köyleriyle birlikte göçmektedir. 17 ilçesinden sadece 3'ü göç alırken 14'ü sürekli göç vermektedir. Samsun'un eksi göç sıralaması yükseliyor. 2008- 2009 yılında eksi %0.57 olan net göç hızı 2009- 2010 yılında eksi %7.48'e yükselmiştir.

 -Samsun'un toplam gayrısafi yurtiçi hasıla payı sürekli düşmektedir.

-Samsun'da kişi başına özel otomobil sayısı Türkiye ortalamasının çok altındadır, Samsun, Türkiye sıralamasında ancak 43. sırada yer bulabilmektedir.   

Bunlar can sıkıcı ifadelerdir ama ne yazık ki gerçektir ve kentteki olumsuz göstergeler sadece bunlardan ibaret değildir; daha da uzar bu liste. Bu kent üzerine konuşanlar, halk bu kentin geleceğiyle ilgili beyanlarda bulunanlar önce bu gerçekleri öğrenmek sonra bunları halka da açıklamak ve ancak ondan sonra neyi nasıl yapıp da Samsun'u kentler arasında yarışta üst sıralara çıkaracaklarını açıklamak zorundadırlar. Gerisi hayal alıp hayal satmaktır ve bu kentin zamanını boşa harcatmaktır.

09.12.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder