13 Aralık 2011 Salı

Samsun'un Tarihini Ve Kimliğini Aramak!

Tarih, geçmişten geleceğe uzanan bir hafıza dizinidir. Bir milletin ya da kentin geleceği onun tarihinde kodlanmıştır. Aksi halde genleriyle oynanmış meyveye dönüşür. Bu anlamda Türkiye'de yakın tarihimizden günümüze kadar devam eden bazı zorlamalarla karşı karşıyayız. Samsun' da bunun en bariz örneklerinden birisi fuhşun, ahlaksızlığın ve putperestliğin sembolü Amazon heykelidir.
                
Amazon heykeli, Samsunluların alınteri ve emeklerinin ürünü ile kültürlerine ve tarihlerine yapılmış en büyük saldırılardan birisidir. Samsunlular er-geç tarihlerini ve kimliklerini rayına oturtacaklardır. Suyu mecrasından başka yerlere akıtmak isteyenler yanıldıklarını göreceklerdir. Nitekim geçen hafta Çarşamba günü SAGEM' DE OMÜ öğretim üyelerinden Cafer Sadık Yaran Bey'in yaptığı konuşma bu rayın çizgisini gösterir durumdaydı. Yaran Hoca'nın konuşmasında " Samsun Mevlevihanesi'nin de olduğu, dünyada bilinen 45 Mevlevihane bulunduğunu, Tokat'ın iç bölgede değerlendirilmesi durumunda Karadeniz Bölgesi'ndeki tek Mevlevihane ‘nin Samsun'da hizmet verdiğini" belirtti.
                
16.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Samsun'un arka planında Mevleviliğin kurumsallaşması fevkalade önemlidir. Hatta "Birinci Dünya Savaşı sırasına Şama'a giden gönüllü Mevlevi alayına,  Samsun Mevlevihanesi Şeyhi Hacı Mehmet Emin Efendi 38 kişi ile katılmış olması da" önemlidir.
                
Cumhuriyet meydanı ile Site Camii arasında daha önce var olan Mevlevihane' nin sembolik de olsa inşaasını inanç ve kültür türizmi açısından önemli olacağına inanıyoruz. Bu tür bir çalışmayı yapan değerli hocamız Cafer Sadık Yaran Hocamıza ve bunu Samsun halkına intikal ettiren ve paylaşan SAGEM YÖNETİCİLERİNE HALKIMIZ, ECDADIMIZ VE TARİHİMİZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

Selam ve sevgi ile… 
 13.12.2011
/H. Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder