9 Eylül 2011 Cuma

Yine Raylı Sistem

Biraz gecikmiş bir yazı oldu. Daha önce yazacaktım ama araya başka konular girince konuyu ele almakta birkaç gün geciktim.Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 7.500 kişilik spor salonunun temel atma töreninde yaptığı konuşmada o bölgede oluşacak yoğunluğa işaret ederek "Ulaşım problemini çözmek için biz belki de Cumhuriyet Meydanı'ndaki raylı sistemi buraya kadar uzatmak zorunda kalacağız" demiş.

 Öncelikle "belki" kelimesi üzerinde durmak istiyorum. Talihsiz bir kelime; belirsizlik ifadesi, Başkan gibi bir mühendise ve kent yöneticisine yabancı olması gereken bir kelime. Ben o kanıdayım ki bir sürç-ü lisandır, irticalen konuşmanın kaçınılmaz sonucudur.Sayın Başkan "Hafif Raylı Sistem" konusunda zaman zaman farklı ortamlarda farklı açıklamalar yapıyor. Bir süre önce Çiftlik semti esnafıyla yaptığı kahvaltıda sistemi "Liman Kavşağı-Gaziler Meydanı-Subaşı-İstiklal Caddesi- Uğur Mumcu Parkı- Kılıçdede" güzergahından geçirmekten bahsetmişti. Kulağa hoş gelse de kentin gerçeklerine aykırıydı, olmayacak işti ama kendileri söylemiş, esnaf da dinlemişti.

Başkanın "hattı Tekkeköy'e kadar uzatmak" söylemi de kulağa hoş geliyor ama olması söz konusu değil. Bir kere hattın önünde ciddi bir fiziki engel var. Güzergahın Belediyeevleri mıntıkasındaki doğal yapı sorununu aşmak kolay değil. Başkan Yılmaz'ın bir çözüm olarak ortaya attığı "mevcut demiryolu hattından yararlanma" önerisi de TCDD tarafından reddedildi.

İkincisi hat rantabl (verimli) değil. Bu hususu Başkan Yılmaz da biliyor. Bu konuda yapılmış fizibilite çalışmasının sonuçları ellerinde bulunuyor. Mevcut hata yolcu bulabilmek için olmadık tedbirlere başvuran, olmadık yasaklar getiren Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi hem böylesine bir yatırımı karşılayamaz hem de artacak zararı kaldıramaz. Belediye şu andaki zararı ve faiz ödemelerini karşılamakta zorlanıyor. 2014'ten sonra başlayacak olan ana para geri ödemelerinin getireceği yükü düşünmek bile uykuları kaçırmaya yeter.

Başkan Yılmaz çelişkili açıklamalarla içinden çıkılmaz hale getirdiği "Hafif Raylı Sistem Projesi"ni artık bir netliğe kavuşturmak ve bir gün kent içine sokmaktan, bir gün Tekkeköy'e uzatmaktan, bir başka gün de otogara taşımaktan vazgeçmek durumundadır. Doğrusu ve yakışanı da budur.

09.09.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder