8 Eylül 2011 Perşembe

Hızlı Tren Aldatmacası

Hızlı tren Samsun halkı için hoş ama boş bir hayal, bazı siyasetçiler için seçmen yakalama zokası ve maalesef bizim bazı aklı bilgisi kıt meslektaşlarımız için de palavra haber vesilesidir ve sadece bundan ibarettir.

Sermayesi aslı astarı olmayan bilgileri Ankara'dan alınmış ve akşamdan sabaha hayata geçecekmiş gibi topluma sunmak olan siyasetçilere çanak tutan bizim habere susamış bilgi ve sorumluluk yoksunu meslektaşlarımız halkın aldatılmasında en az hayal satan ya da yalan haber pazarlayan siyasetçiler kadar sorumludurlar.

Kim bundan önce ne demiş olursa olsun ve bundan sonra da ne derse desin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gündeminde en azından 2025 yılına kadar Samsun-Ankara Hızlı Tren Projesi diye bir proje yoktur. Var diyen ya yalan söylemektedir ya da Türkiye'den ve devletin projelerinden bihaberdir.

 Biz bunu çok önceleri ve birçok defa hem de ısrarla ve vurgulayarak yazdık. Bizim bazı meslektaşlarımızın "Trabzon-İstanbul Hızlı Tren Projesi" gibi bir aptal haberin kıçına takılıp "biz de isteriz" diye çığlıklar attığı ve hatta bazılarının da zurnanın son deliği mesabesinde birilerinden "yakışır" demeçleri aldığı günlerde de, milletvekili sıfatı taşıyan kimilerinin Ankara'dan haberler aktardıkları günlerde de yazdık. Ve ne yazık ki, hep biz haklı çıktık. Biz hayal şatoları yıkmaktan yorulduk ama ne gariptir o siyasetçiler ve onların değirmenine su taşıyan sözde meslektaşlarımız yalan haber imal etmek ve yazmaktan usanmadılar.   

Biraz dikkat edenler böyle bir şeyin olmayacağına dair ipuçlarını her yerde bulabilirler ama ben fazla yorulmamaları için iki kaynak vereceğim. Birincisi Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesi büyük bir gösteriyle açıkladığı AK Parti'nin "Hedef 2023" isimli seçim beyannamesidir. O zaman sıcağı sıcağına yazmıştım; orada 2023'e kadar yapılması vaat edilen hızlı tren projeleri tek tek sayılmıştır ve Samsun'un adı hiç geçmemiştir.

Onu yeterli bulmayanlara ve daldıkları tatlı uykudan bir türlü uyanmayanlara ikinci bir kaynak daha vereceğim; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi. Sitede TCDD'nin 2025'e kadarki hedefleri slaytlar eşliğinde sunuluyor ve yine ne yazık ki Samsun-Ankara Hızlı Tren Hattı Projesi'nden orada da bahis yok. Bırakın hızlı treni çift ve konvensiyonel hat başlıkları altında planlanan hizmetlerde de adı geçmiyor Samsun'un.

TCDD'nin kendi sitesinde yer alan sunuma göre 2025 yılına kadar Ankara-İstanbul,Ankara-Konya, Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Bursa-Osmaneli, Ankara-Kayseri ve Halkalı-Kapıkule arasında 10.40 milyar dolarlık bir harcamayla tam 2.297 kilometre hızlı tren hattı döşenecek. Lokomotif ve vagonlar için de 2.13 milyar dolar harcanacak ve böylece projenin maliyeti 12.53 milyar doları bulacak. Ülke adına herkesi heyecanlandıracak büyük bir proje ama Samsun adına var olan tek şey sadece bir büyük hüzün.

 Yine bu süreçte Tekirdağ-Muratlı, Kütahya-Alayunt, Tecer-Kangal, Kemalpaşa-Turgutlu ve Kars-Tiflis arasında 192 kilometre konvensiyonel, Konya-Karaman-Ulukışla-Kayseri-Çetinkaya(Sivas) güzergahında ise 813 km çift hat yapılacak. Ne yazık ki, Samsun-Ankara ya da Samsun-Sivas adı bu fasılda da geçmemektedir.

Biraz fazla teknik oldu ve uzadı ama hakikatin herkes tarafından anlaşılması ve birilerinin bir daha böyle bir aldatmacaya tevessül etmemesi, bazılarının da çanak tutmaması, en azından aracılık yapmaması için buna gerek vardı diye düşünüyorum. Bu kent üzerine yapılan aldatıcı açıklamalara ve yorumlara neşter vurmaya devam edeceğiz.

08.09.2011
/Osman KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder