25 Eylül 2011 Pazar

OMÜ'de Yaprak Dökümü

Türkiye'de kamu üniversiteleri ile silahlı kuvvetler dışında kalan tüm alanlarda hızlı bir değişim yaşanıyor. Değişime direnen, ülke ve dünya gerçekleri dışında hareket eden kurumlarda er ya da geç bu değişim kervanına katılmak zorunda. Değişim kervanına zamanında katılmayan kurumların yöneticileri önce vatandaş nezdinde tasfiye olacak, sonra da oralarda hızlı bir ‘hazan mevsimi' yaşanacak…

OMÜ'nün de aralarında bulunduğu kamu üniversiteleri kendilerini nicel verilerle kandıracakları yerde biraz da niteliksel çıktılara odaklanmak zorunda. OMÜ' nün 13 Fakülte, 15 yüksek okul ile 5 enstitü'ye sahip olması; 20 binden fazla öğrenci ile binlerce akademik ve idari personelinin bulunması niceliksel olarak iyi de; Ziraat Fakültesi'nin bölge tarımı ile Samsun köylüsüne ne katkısı var? Fen – Edebiyat Fakültesi'nin Fizik, Kimya, İstatistik ve Biyoloji gibi bölümlerinden mezun olanlar ne iş yapıyor, İlahiyat Fakültesi neden eskisi kadar tercih edilmiyor?  

2011 – 2012 öğretim yılında OMÜ' nün Fen – Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nü tercih eden öğrenci sayısının sadece 8, yine aynı fakültenin İstatistik Bölümü'nü de sadece 12 öğrencinin tercih etmiş olması, Kimya bölümü ile İlahiyat Fakültesi'ne olan öğrenci tercihlerinde de ciddi düşüşlerin görülmesi, Ziraat Fakültesi'nin tüm bölümlerine kayıt yaptıran öğrenci sayısının adı geçen fakültedeki öğretim elemanı sayısından daha az olması;  biraz değil, bir hayli düşündürücü değil mi?

Üniversiteler, unvan alma ile ücret alma yerleri olmaktan acilen çıkarılmalıdır. Ziraat Fakülteleri; akademik ve idari personeli ile öğrencilerine daha nasıl lezzetli kebap yapabilirim,  koyunluk koçlar ile yılbaşı hindilerini kaç paradan satabilirim mantığından uzaklaşmalıdır. Samsun'da lezzetli kebap yapan kebapçılarla, koyun ve hindi besleyen köylü o kadar çok ki, bu konuda OMÜ'de bir Ziraat Fakültesi'nin olduğu ve ağırlıklı olarak da bu işlerle uğraştığı kimsenin aklına bile gelmiyor.

Üniversiteyi 2023'lere taşıyacak bugünkü ve gelecekteki OMÜ yönetimleri tıpkı Vakıf üniversitelerinin yaptığı gibi kapatılması gereken bölüm ve fakülteleri zamanında kapatabilmelidir. Hiç kimse buralarda bilim yapılıyor, bir öğrenci bile olsa biz yan gelir yatar maaş ve ücretlerimizi alırız anlayışında olmamalıdır. OMÜ'de son 16 yılda çevrilen Bizans entrikalı filmler Yeşilçam'da bile çevrilmedi. Herkes film çevirme işinden vazgeçip, görevini adam gibi yapmalı…

OMÜ, Samsun'a yön vermeli. Çarşamba Belediye Başkanı ile birkaç siyasinin güdümüne girerek Çarşamba'ya Hukuk Fakültesi açmak yanlış dedikçe yanlıştı. OMÜ yönetimine böyle bir teklif geldiği zaman,  arkadaşlar bir dakika; Hukuk Fakültesi öğrencisi sosyal bir ortamda yetişmeli, o fakültenin sağında ve solunda Tıp, Mühendislik ve Eğitim fakültesi gibi fakültelerde olmalı diyerek; bu konuda formasyon bilgisi eksiği olan siyasilere ders verilmeliydi.

OMÜ yönetimine bir öneride bulunmak istiyorum. Ziraat Fakültesi Çarşamba'ya, Çarşamba'daki Hukuk Fakültesi'de bugünkü Ziraat Fakültesi'nin yerine taşınmalı. Ziraat Fakültesi'nde öğrenci yetersizliğinden dolayı ücret alamayan öğretim üyelerine sırf onların ücret alabilmeleri için yüksekokullara gereksiz bölümler açılmamalı. Kimse kusuruma bakmasın da; herkes elini vicdanına dünden biraz daha fazla koymalı…

25.09.2011
/Şerafettin ÖZIŞIK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder