22 Temmuz 2014 Salı

Yayla Yolları

Böyle bir güzellik başka bir yerde var mı bilmiyorum. Karadeniz’in yaylalarından söz ediyorum. Ama Anlamadığım bir şey var. Bu olağanüstü güzellikten neden yararlanamaz bizim insanımız. Üstelik yıllardır alternatif turizm’den söz edilir durur bu kentin yöneticileri. Ki; Deniz turizminden yararlanamayacağımız anlaşılmıştır. Şu küresel ısınma bela gibi geliyor ya herkese. Bizim için bir fırsattı beklide. Neden mi? Anlatayım.

Baharlar ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor. İlkbaharı ya da Sonbaharı fark edebiliyor musunuz? İlkbahar mesela ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor. Sonbahar da öyle! Oysa çok değil 15 yıl önce baharı beklerdik biz. İlkbaharda neşe dolardık, sonbaharda hüzünlenirdik. Demem o ki; küresel ısınmanın neden olduğu bu yeni süreç, güneş turizminden faydalanmak için bir fırsat doğmuştu bize. Zira yaz mevsimi daha da uzadı şimdilerde.

‘’Geç kalmış sayılmayız’’ diye düşünenler olabilir. Bölgemizdeki diğer illeri bilmem ama bizim için o tren de kaçtı. Deniz turizmi için en elverişli olan bizdik oysa. Ünye’yi ayrı tutarım ama Karadeniz’in hiçbir ilinde bu kadar uzun kumsal yoktur. ‘’Öyleyse niye yakınıyorsunuz’’ dediğinizi duyar gibiyim. Sahile kum döşeyip kumsalı yok ettik biz. Geçmiş olsun yani. Kumsal olmayınca güneş ve deniz turizmine yatırım yapmanın bir anlamı kalmadı yani. Embiya Sancak bir süredir kişisel internet sayfasından bu alternatif turizmle ilgili haritaları yayınlayıp duruyor. Ki; Bu konuda bir hükümet programı olduğunu da biliyorum.

Samsun Valiliğinin Turizm Mastır Planında da bu projeye atıfta bulunan Karadeniz’in yaylaları alternatif bir yolla bir birine bağlanacak. Ancak şunu anlamakta zorlanıyorum. Alternatif turizmden söz edenler veya bizdeki turizm derneklerinin bu projenin bir an önce gündeme alınması için bir çabalarını görmüyorum.

Bizim turizmcilerin yöneticilere şirin gözükme amacıyla onların yaptıklarına doğru veya yanlış olduğuna bile bakmaksızın övgü yağdırma çabalarına bir anlam veremiyorum. Turizmcilerden beklediğim böylesi alternatif projelerin geliştirilip bir an önce uygulamaya konulması için gayret göstermeleridir.

/ Ragıp GÖKER
22 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder