3 Temmuz 2014 Perşembe

Tersane Masalı On Yaşında

Samsun’da AK Parti’nin ilk yıllarıydı ve takvimler 2004 yılını gösteriyordu. İstanbul’daki tersane kapatılacak denilmiş Samsun yeni tersaneye balıklama dalmıştı. O zamanki Ak Parti milletvekilleri ve yöneticileri bugünkü milletvekilleri ve yöneticileriyle aynı gibiydi. Ne gibisi aynıydı. Tersane Samsun’a gelecekti. Bunun için güzelim çam ormanı, “Orman kanunundaki çam ağaçları sökülemez hakledilemez2 maddesinden kurtulmak için önce meşelik haline getirildi.

Beş çocuk annesine kız raporu vermek gibi bir olay yaşandı. Çam görünümündeki meşe ağaçları bulunduğu yerden söküldü batı park çevresine önce yol kenarlarına çam olarak dikildi, nasıl olduysa. Yani meşe ağaçları söküldüğü yerden getirilirken kamyonun kasasında çam oluverdi. Üç kağıdın böylesini Samsun o güne kadar görmemişti… Bunlar yapılırken Recep Tayyip Erdoğan Başbakan’dı… Ne olacaktı?

Millet gemi yaptırmak için sıraya girecek Samsun’daki esnaf da kazanacaktı. Samsun’a ağır sanayi gelmiş olacaktı… Bu nedenle devlet tersane alanına elli milyon doların üzerinde yatırım yapıp mendirek falan gerçekleştirdi. Yapılacak gemiler kolaylıkla denize indirilecekti… Oysa o tarihlerde gemi taşımacılığı dibe vurmuş durumdaydı. Kimse gemi yaptırmıyordu, eski gemiler ise sökülüyordu… Recep Tayyip Erdoğan o tarihlerde yine Başbakan’dı ve Samsun’a yatırım yapmak istiyordu. Sanırım gemi yapımcılığı konusunda doğru bilgilendirilmiyordu… Devletin o kadar masraf yaptığı, çamları meşe yapılıp taşınırken çam haline döndüğü alan ne oldu şimdi? Bir de o çamlar ne oldu? Çamlar kurudu.

Sonrasında bir bölümü maalesef batı park dolgusunda yine toprak oldu, topraktan geldiler toprakta büyüdüler ve toprağa gömüldüler. Sahi o tersane alanı ne oldu? Gemi mi yapılıyor orada? Bu güne kadar kaç gemi yapıldı orada? Yoksa gemiler mi sökülüyor? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü Samsun’a geliyor. Siyaset yapmayacak, sadece konuşacak. “Ben adayım, siz beni buralara getirdiniz, daha da yukarılara taşıyacak olanlar sizlersiniz” diyecek veya demeye getirecek… İnsanlar kendisini alkışlayacak…

Bakarsınız, Samsun’daki tersanede neden gemilerin yapılamadığını, neden devletin o kadar parasının oraya boşu boşuna yatırıldığını da anlatır, Samsun halkına… Tersanede 17 bin kişinin çalışacağı ve bunun sözünün Samsun’a verildiğini, sözü verenlerin de halen Belediye Başkan koltuğunda oturduğunu söyleyiverir… Belli olmaz… Bakarsınız söyler. Başbakan Erdoğan gerçi siyaset yapmayacak amma….


Şu Meydanı Birisi Ölçse De Samsunlu Kurtulsa

Samsun Cumhuriyet Meydanı’na gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “Başkanlık” yolunda kaç kişi dinleyecek? Cumhuriyet Meydanı’na Samsun AK Parti yöneticileri bu kez kaç kişiyi sığdırabilecek? Siyasetçilerin yandaşları bu rakamları şişirip duruyorlar. Bunu tam olarak öğrenmenin bir tek yolu var. Samsun’daki Mimarlar Odası veya İnşaat Mühendisleri Odası ilgilileri Cumhuriyet Meydanı’nı bir güzel ölçebilirler. Kaç metrekare olduğunu belirlerler.

Sonrasında da bir metrekareye kaç kişinin sığabileceğini ölçerler. Böylece Cumhuriyet Meydanı’na yüz bin kişi mi, beş yüz bin kişi mi yoksa en fazla elli bin kişinin mi sığabileceğini halka anlatmış olurlar… Ancak bunu sanırım yapmazlar. Çünkü orada sayıyı şişirmek sanırım herkesin işine geliyor…
(…)

/İsmail BAŞARAN
3 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder