15 Temmuz 2014 Salı

Sahilimiz Ölmüş

Ustam İsmail Başaran, Pazar günü bu satırlarda sorduğum, ‘’Samsun Sahili Kurtulur mu’’ şeklinde soruma dün ‘’Oltaya Vuranlarda’’ cevap vermiş. ‘’Kurtulamaz’’ diyor Ustam. Nedenini de Samsun halkının başta sahili olmak üzere kendi değerlerine sahip çıkmamasına bağlıyor. İsmail Başaran, Samsun halkının ‘‘Ben yaptım oldu’’ anlayışına prim tanıdığını söylediği için başımıza bunların geldiğini söylüyor.  ‘’Geçmiş olsun’’ diyor yani.

Sadi Subaşı da elektronik posta adresime benzer görüşleri içeren bir mektup göndermiş. Sahili kurtarma bahanesiyle Samsun kumsalının talan edildiğini iddia ediyor Sadi Subaşı da. Sadi Subaşı, Samsun sahilindeki tahribatın Derekey ‘e balıkçı barınağının yapılmasıyla başladığını iddia ediyor. Balıkçı barınağının yapılma amacının da siyasi rant amacı taşıdığını da iddia ediyor Sadi Bey. Karadeniz’de akıntının batıdan doğuya doğru olduğunu, bu nedenle yanlış kurgulanan mendirek nedeniyle dalgaların seyrinin değiştiğini belirten Subaşı, mendirekte kırılan akıntının sahili oyduğu görüşünü savunuyor. Samsun’daki genel kanı da bu zaten.

Ancak, Samsun Büyükşehir Belediyesinin, sahili kurtarma amacıyla ki bu görüş sadece belediye tarafından ileri sürülüyor. Kumsala taş dökerek sahili yok ettiğini söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla.
Samsun Büyükşehir Belediyesinin DSİ’ye gönderdiği ‘’Sahili kurtarmak için oraya yol yapıyoruz’’ şeklindeki yazıdaki çelişkileri Cumartesi günü bu satırlarda dile getirmiştik. Hedef Halk’ın Haber Müdürü Mustafa Aran, o yazışmaları geniş bir haberle gazetenin manşetine taşımış.

Yener Cabbar da Pazar ve Pazartesi günleri bu konuda yazıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu yanlışı niye yaptı bilemiyorum. ‘’Bilgisizlik’’ desem olmaz. Zira onlarca uzman çalışıyor bu kurumda.
Kötü niyet de aramak istemem ama böyle bir yanlış niye yapılır. Ve yanlışta neden ısrar edilir. Aklım havsalam almıyor. Bir yanlış yapıldığı muhakkak ama!

Zira sürecin başında bölgeye asılan tabelalarda ‘’Sahil Yolu Düzenleme Çalışması’’ yazıyorken, yetkililer önce o tabelada ‘’Yolu’’ ibaresinin üzerini mavi boya ile kapatmışlar ve daha sonra da tabelaları tümden değiştirmişler. Şimdi oralara üzerinde ‘’Sahil Düzenleme Çalışması’’ yazılı tabelalar konmuş. Sahile yol yapmanın ‘Kıyı Kanununa Muhalefet’ etmek olduğunu geç de olsa anlamışlar. Bütün bunları tekrar tekrar yazmanın bir anlamı var mı?

Netice itibariyle Samsun’un güzelim sahili ve kısmalı yok edildi. Belediyeden ‘’Biz yanlış yaptık, özür dileriz’’ şeklinde bir açıklamayı da kimseye bir faydası olmayacağı için beklemem. Son söz: ‘’Sahil öldü, Yaşasın Samsun Büyükşehir Belediyesi ve onun başkanı’’

/ Ragıp GÖKER
15 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder