6 Eylül 2016 Salı

Samsun 5 Önemli İlden Biri..

Samsun yatırımda patlayamadı, ihracatta geriledi, Türkiye'nin en gelişen illerinde hep gerilere doğru gitti, yaşanabilir kentler arasında 30'lu sıraların üzerine çıktı, eğitimde sınıfta kaldı ama FETÖ soruşturmaları konusunda 'ilk beşteki iller arasına' girmeyi başardı..

FETÖ'nün parasal kaynakları, kasası, kuryeleri ve hatta örgüt  şemasıyla lider iller arasına girdi.. Türkiye'nin TV kanallarında, köşe yazılarında en çok söz edilen illerden biri olmayı da başardık..  Konya, Kayseri, İzmir ve İstanbul'da sonra en çok gündeme gelen kent Samsun FETÖ soruşturmaları konusunda.. Buna sevinemeyeceğiz elbette...

Keşke yatırımda, ihracatta, ekonomik büyümede, istihdamda 'adımızdan söz ettirseydik' diyeceğim de TSO'nun Meclis Başkanı bile FETÖ firarisi olursa, 'bunu nasıl bekleyebiliriz ki.. Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis bile FETÖ'cü olarak ABD'ye 'hocasının yanına' kaçtığına göre, "Ticarette, kalkınmada büyümeyi beklemek' hayalden öte ne olabilir ki..   FETÖ terörüyle mücadelede de önlerde gelen il olduğumuzu düşünürsek; Samsun'da yaşananlar ve yaşanması muhtemel gelişmeler hiç ama hiç beklenmedik şeyler değil..  Nasıl olmasın ki;

FETÖ terör örgütüne finans sağlamayla ilgili olarak 'kasa  Samsun'dan çıktı.. Söz konusu çok sıfırlı milyon liralar, kayyum tarafından da doğrulandı.. Okullarda terör örgütüne finans kaynağı sağlayan 'ara kasalar' yine Samsun'da yakalandı, tutuklandı.. FETÖ'nün önemli işadamları kentimizden.. Firariler, hapistekiler var..  83 kişinin mal varlığına tedbir konulan il de yine Samsun.. Adliyede 'hakim ve savcı açısından yapılan' temizliğe girmiyorum bile..  O noktalardaki ilişkiler, işin siyasi ayağına da girildiğinde daha net çıkacaktır ortaya..

Basında 'kıyak ihale' olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi'nin 17/25 Aralık sonrası da ihale vermeyi sürdürdüğü iş adamının şirketlerindeki mal varlığına tedbir konulması Samsun'da yaşandı..  Tedbir kararı gelene kadar süren hizmet alımı, tedbirle son buldu. Söz konusu şirkete o zamana kadar ödeme yapılan il de bu kent, yöneticiler de bu kentin yöneticileri..  "Biz bilmiyorduk' demek, ne ifade eder?..

Yaygın ve yerel gazeteler yazmış, Cumhuriyet Savcıları ihbar kabul etmiş, soruşturma başlatmış, siz neden 'tedbir almadınız diye sormazlar mı?..  Japon devi Mitsubishi ile de ortak olan YEDAŞ'ın 120 bin lira her ay kira ödediği şirketin Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu mülkün sahibi de FETÖ soruşturmasında Samsun'da tutuklandı..

Çalık Holding'in bünyesindeki Çalık Enerji'ye bağlı şirket olan YEDAŞ Genel Müdürü Rıdvan Öztürk, ödemeyi durduğunu açıkladı, ancak 17/25 Aralık sonrası 'kira ödemesini' bir kaç ay öncesine kadar sürdürdü'.. Yine benzer şey.. Basın yazdı, siz neden ilgilenmediniz demezler mi?..  Samsun'da 'ilin üst düzey yöneticilerinin açılışlarını yaptığı, birlikte yemekli toplantılara katıldığı' işadamı FETÖ'den tutuklandı.. Mal varlığına tedbir konuldu.

Hatta bir belediye  başkanı 'bağış araçlar' aldı, boy boy fotoğraflar çektirdi, basına servis edildi.. Sormazlar mı, "Hiç mi bilginiz yoktu, kiminle yemeğe katılıyorsunuz, istihbarat birimleri elinizin altında" diye..  Birlikte 'rantsal ilişkilere' girmenin 'biz suç olduğunu bilmiyorduk, terör örgütüne bir bakıma finans sağladığımızın farkında değildik' deme şansı nedir, 'yetkili etkili' olanların..

Çarşamba kasası, Samsun paralel valisi, Bafra kasası, imamı, her ilde her ilçede var ama Samsun'daki gibi 'şeması var mı, resmi ağızdan doğrulandı mı?. Emniyet imamı kaç ilde çıktı. Belediye imamı 15 Temmuz sonrasında da görevindeydi. Bir başka ilde örneği var mı?..  Paralel Valileri'nin halef ve selefleri başka kaç ilde 'Samsun gibi devlet eliyle basına servis edildi'.. Bu operasyonel anlamda 'bir başarıdır ama aynanın diğer tarafından bakıldığında' da yapılanmanın boyutlarının büyüklüğünü de ortaya koymaktadır..

Yani Samsun, çok şeye gebe..  İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Televizyondaki programlarda konuşurken, 'konuşturmayın il il beni' derken acaba Samsun'da var mı o illerin içinde.. Onu kendisine soracağız artık. Çünkü Cumartesi günü Samsun'a geliyor ve bir konferans verecek.. Ne anlatacak merak etmiyor değilim..  İşin siyasi ayağına gelindiğinde düğüm çözülecektir.. O zaman sanırım açıklamalar daha net olacak.. Önemli olan, bu yapılanmanın 'nerelere nüfuz ettiğini tespit edebilmek'. O kirli ilişkileri etkisizleştirmek..

Bu konuda devlet kararlı.. FETÖ'ye finansal destek sağlayan işadamları ve yöneticilerle ilgili soruşturmalarda "örgüte yardım ve yataklıktan" işlem yapılacak. Örgütle bağlantılı şirketler klasik vergi, sosyal güvenlik incelemesine değil, Türk Ceza Kanunu kapsamında terör örgütüne destek veren şirketler kapsamında inceleniyor çünkü..  Bu rakam Samsun için kaç bilmiyorum ama bu yapıyla doğrudan-dolaylı bağlantısı bulunan 8 bin şirket içinde Samsun şirketleri de var.. Bazı konularda soruşturmanın gizliliği yönünden çok şey yazamıyoruz ama..  Önümüzdeki süreçte 'Samsun, daha çok operasyon masasında kalır'..  Şimdilik bunu söyleyebiliriz..

/A.Yener CABBAR
06.09.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder