10 Eylül 2016 Cumartesi

Başbakan Samsun'u İyi Analiz Etmiş!

Başbakan Binali Yıldırım'ın 81 ilin valisine yaptığı konuşmada, bu kentte gazetecilik mesleğini yapan biri olmayı bırakın, bir vatandaş olarak 'Samsun'un izlerine rastlamak mümkündü'.. Yani Samsun'dan bizzat bahsettiği gibi, Samsun'dan esintiler 'görüntüler' anlatır gibi açıklamalar da yaptı..  Biraz şaşırdım aslında..

Ama konuşmayı izlerken bir kaç kez 'Tıpkı bizim Samsun'da olduğu gibi' demeden de edemedik..  Belki 'biz söylediği şeyleri Samsun'da sıkça gördüğümüz için olsa gerek' öyle zannettik ama bu kadar örtüşür yani, dedirtecek kadar benzerlikler vardı, konuşmasının satır aralarında..

81 İlin valisinin karşısında öncelikle 'Samsun'da başlatılan 'geleceğe kulaç atıyoruz' projesini övdü, Başbakan Yıldırım..  Yani Samsun'u bizzat adıyla sanıyla, projesiyle örnek gösterdi..  Böyle projelerin çoğalması gerekir dedi.. Kaldı ki; o proje gerçekten çok güzel, sahil kentinin çocukları için olmazsa olmaz bir projeydi..  Örnekti ve Valilere 'işte proje denilecek' cinstendi..

Ancak Başbakan Yıldırım'ın törenlere müdürleri amirleri götürmeyin, sözleri de biraz bize Samsun'u hatırlattı..  Hani Dükkan açık kalsın' dediği olay..  Biz de kuş cenneti ziyaretleri bile kravatlı kamu görevlilerin gezisine dönecek kadar abartılıdır..  Bizlerde açılışlarda kurdele neredeyse 10 metre uzunluğunda olur, bir ucundan diğer ucuna kadar herkesin elinde bir makas 'kurdeleden bir parça koparma telaşındadırlar'.. Kameralar herkesi kadrajı içine almak için uğraşırken, tıkış tıkış bir görüntü oluşur..  

Raylı sistemin test sürüşünde bile koltuklar ful doludur.. Üst protokol, Belediye Başkanından, adli erkan, bürokratlar derken 'Dükkan geçici  süreyle kapanır' yetkili bulmakta zorlanılır..  Golf sahasında deneme vuruşlarında bile 'kravatlı katılımcılar' yerlerini alırlar, hepsi birden golf tutkununa dönüşür..  Hele bir yemek ya da kahvaltı olmasın, Samsun'da kim var kim yok oradadır..  Dükkan yine kapalı..

Hadi hepsini bırakın 80'li yıllardan kalma siyaset, karşılamalar, havalimanı beklemeleri, 'uçak görüldü hizaya geçin, protokol saf tutsun' dönemi de Samsun'da halen hayattadır..  Hatta 'yetkili ve etkili gelmeden' önce katılması gerekenler de tek tek aranır.. Karşılamanın saati söylenir, teyit alınır..  Dükkan yine 'birazdan geleceğim' modunda..

Başbakan Binali Yıldırım, 'adil olun', Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Valiler açığa kamu görevlisi almak için yarışmasın' derken, FETÖ ile mücadelede 'ara yok' mesajını veriyor..  Samsun bu  konuda yine örnek gösterilecek iller arasında..  Kamu kurum ve kuruluşlarında açığa alınan, gözaltına alınan, hatta cezaevine girenler açısından 'önde gelen illerden'..

Adli ve emniyet mensuplarında yaşanan gözaltıları ile de  nüfusuna göre bayağı önde gelen bir kent.
Samsun imamı, Emniyet imamı, Belediye imamı, himmet paralarının toplandığı kasası, kuryeleri, mütevelli heyetleri ile şemasını, FETÖ Primat yapılanmasını oluşturmuş bir il.. Resmi ağızlardan şeması ortaya konulmuş ender örnek bir kent..  Eksikleri var ancak, örgütün hücre yapısının genel görünümü tüm çıplaklığıyla ortada..

Ama 'Yaygın ve yerel medyada yer alan gündemiyle de' operasyonların devam edeceği iddiasıyla hareketli iller arasında gösterilen bir özelliği var..  FETÖ bağlantılı işadamlarının bazıları cezaevinde, bazılarının mal varlığına tedbir konulmuş, bazılarının ise pasaportları iptal edilmiş, sırasını bekliyor durumdadır..

Daha dün twitter fenomeni Başkençi 'Büyükşehir operasyonları ile ilgili Samsun'un adını yazdı'..  Başbakan Yıldırım, belki Samsun'un bir projesini örnek gösterdi ve diğer anlattıkları ile yaptığı uyarılar Türkiye'nin genelinde yaşanabilen tespitleri olsa da; Samsun'a uyan noktaları oldukça fazlaydı..  Her il kendine göre olanı almıştır. Her ilin Valisi de 'kendine düşeni almıştır o konuşmanın içinden'..  Ama FETÖ ile mücadeleden sonra, en önemli anlatım sanırım 'mağdur olduklarını öne sürüp derdini anlatacağı 'kriz merkezleri', sonra 'dükkanları kapatmayın' uyarısı..

Dükkan önemli..  Başbakan Yıldırım, esprili yaklaşımıyla çok ta güzel izah etti..  O dönemlerin çok geride kaldığını 'Dükkan açık kalsın' diyerek hatırlattı..

/A.Yener CABBAR
10.09.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder