7 Eylül 2016 Çarşamba

Biz Bizeyiz Ama Samsun İçin 'Dışarıda Fırtına Var'...

Gazetemiz, Ankara dahil  9 ilde çıkıyor ve meclise de ulaştırıyoruz ama o dokuz ilden hiçbiri FETÖ operasyonuyla ilgili Samsun kadar 'gündemde değil'..  Bazen Tokat'ı, Amasya'yı, Ordu'yu, Giresun'u, Sinop'u, Çorum'u, Kırıkkale'yi hatta Ankara’yı yazayım diyorum ama Samsun'dan başımızı kaldıramıyoruz..  Niye Samsun'la sınırlı kaldım, aslında çok açık..

Ankara zaten Türkiye'nin tüm operasyonlarını yönlendiren bir merkez şeklinde. Yapılan operasyonların çoğu da hangi ilde olursa olsun, bu noktadan çıkıyor..  Diğer illerde de 'FETÖ operasyonları dur durak bilmiyor' ama Samsun farklı..  

Birincisi Samsun'u biz iyi biliyoruz. Kim kimdir tanıyoruz. Kimler FETÖ ile bağlantılıdır, kimler değildir duyumdan ötedir, boy boy gazetelerde yazılır, çizilir..  FETÖ neferleriyle kimler iş yapar, kimler akçeli işler içindedir, kimler 15 Temmuz'a kadar hiç umursamazdı, 'kral, imparator, ona ne olur, tanka kafa atmak gibi bir şey' denilirdi, biz bizi biliriz..  Yavaş yavaş çember daralınca, kimlerin birbirine sıkı sıkı sarıldığını, kimlerin aynı safta aynı karede poz verdiğini, kimlerin FETÖ'cülerle demokrasi nöbetine katıldığını 'Bizler canlı canlı izledik'..

Hatta kimlerin 'şu ana kadar niye alınmadığını, ifadesine bile başvurulmadığını, kimlerin FETÖ'nün neferi olmasına rağmen 17/25 Aralık sonrası da ilişkilerin devam ettiğini biz bizeyiz, hepimiz biliriz..  İbretle, şaşkınlıkla izleriz, izlemesine de 'günü gelince de' kimler kayırdı, kimler korudu, kimler kolladı, yazarız, koyarız sayfalara boy boy..  Samsun bu konuda 'cüretkar'.. Sokaktaki çocuğun bile 'o paralelcidir' diyebileceği kişilerle 'fotoğraf çektirmekte' hünerlidir..

Ama Samsun'un böyle olmasının nedeni bu ketin genetik yapısından değil elbette..  Bu kentteki ilişkilerin 'kimin eli kimin cebinde' belli olmaması ve çıkar ilişkilerinde adeta 'suçlular, şüpheliler ordusu oluşturmakta' maharetli bazı yöneticileridir, siyasileridir..  İlişkiler öyle dallanmış budaklanmıştır ki; "Rüyamda görsem FETÖ ile ilişkisi olmaz diyeceğim kişileri aynı masaya getirip, yemekli toplantılara katmakla, 'aslında paralelin neferlerini korumayı' amaç edinmiş, legalleştirmeyi hedefleyen' yöneticilerin hüneridir bu..  

Bir fotoğraf var ve 'neden koymuyorsunuz gazeteye' diye gönderenler soruyor.. Nasıl koyacaksın ki.. Samsun'un 50'ye yakın FETÖ ile uzaktan yakında ilgisi olmayan işadamı var o fotoğrafta... Ama paralelcisi de var, STK temsilcisi de, ilde etkili isimler de.. Kimi firarda, kimi hapiste olan paralelciler de..  Davet edilmiş gelmiş, getirilmiş adam, 'paralelcinin mekanına' ne yapsın. Fotoğraf çekilirken kaçsın mı?.. Şimdi paralelciyle aynı fotoğraftaysa, onları oraya davet eden mi suçlu, yoksa katılan mı?..

Ancak bu o fotoğraf hiç koyulmayacak değil elbette.. Herkes gibi bekliyoruz operasyonların devamını, nereye uzanacağını.. O fotoğraflardan kaç kişinin daha 'soruşturma kapsamına alınacağını'.. Bu arada 'bu fotoğraf oyunlarına çekilenleri de uyarıyorum'.. Samsun'da uzun zamandır yürütülen fotoğraflı legalleştirme çalışmalarının maksatlı yapıldığına inanmaya başlayanlardanım..  Yoksa ne amacı olabilir ki.. Onların FETÖ'cü olduğunu bilmiyorduk diyen yetkilinin 'sözüne şu an ortaya çıkan tabloyla ne kadar inanabiliriz ki'..

FETÖ soruşturmalarında Samsun'la sınırlı kalmamızdaki bir başka neden ise bu kette Biz bizeyiz ama Samsun için 'dışarıda fırtına esiyor..  Samsun gündemden düşmüyor..  Hemen her gün bir suç duyurusu, açıklamalar derken bu kent hep gündemde..  FETÖ ile ilişkilendirilen yetkililerimiz, siyasilerimiz var..

Biz bizeyiz, Samsun'da bu konuları çok gündeme  getirmek istemiyoruz, içerdeki yapılan ve beklenen operasyonlar gündem olmaya yetiyor gibi görülse de, Samsun Türkiye'nin gündeminden düşecek gibi gözükmüyor..  Siyasi operasyonların başlamasıyla çok büyük gelişmeler olacağını bilmemek, bu kenti tanımamak olur kanısındayım..  Hiç beklenmedik yönlere sıçrama olasılığını olduğunu da hatırlatmak isterim..  Çünkü 'Perşembe'nin gelişi, Çarşamba'dan belli..

Ama gizlilik ilkelerine uymak adına şu an için çok şey yazmak mümkün değil.. Tek FETÖ'cü şu ana kadar gözaltına alınanlar, mal varlıklarına tedbir koyulanlar değil elbette.. Niceleri var.. Hatta 'esas aktörlerin' filmin sonunda sahneye çıkma ihtimali çok daha yüksek..  Bölgedeki illerdeki  temsilci arkadaşlarımın ‘Bizim ili de yaz’ sözü edeniyle bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım..  Bir bakıma da Samsun’u onlara anlatıp, ‘mazur görün demek’ istedim.. Umarım anlamışlardır, beni de Samsun’u da..

/A.Yener CABBAR
07.09.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder