2 Eylül 2016 Cuma

Atatürk Evi ve Bir Öneri...

Kutlukent'te, CHP Milletvekili Hayati Tekin'in belediye başkanlığı döneminde, Selanik'teki evin aslına uygun olarak yaptırılan Atatürk Evi'nin yıkılması tartışmaları sürüyor... CHP Milletvekili Tekin, "Yenisi yapılmadan yıkılmasın" diyor... Belli ki endişeleri var... Ardından Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır, cevap veriyor: "Karayolları'nın yan yol ihalesi nedeniyle Atatürk Evi, zorunlu olarak yıkılıyor. Bayrak Tepe'de yapacağımız,  eskisinden daha iyi olacak."

Organize Sanayi Bölgesi kavşağının önünden başlayıp Atatürk Evi'ne gelmeden köprü yanından karayoluna geçilirken, sürücüler için bir tehlike söz konusuydu. Köprü genişletilerek, servis yolunun bağlantısı sağlanmalıydı. Böylece hem trafik rahatlayacak hem de sürücüler, tehlikeden korunacaktı... Karayolları'nın, yan yol için ihale açması, doğru ve yerinde bir karardır...

Hayati Tekin; Mustafa Kemal'in Selanik'te Atatürk'ün de Samsun'da doğduğu gerçeğinden hareketle, onun doğup büyüğüdü evin aynısını Kutlukent'te yaptırdığı için haklı olarak,  meseleyi takip ediyor...

Öbür yandan Turan Çakır da yol sıkıntısı nedeniyle Atatürk Evi'nin  yıkılacağını ve daha iyisini Bayrak Tepe'de inşa edeceklerini söylüyor... Çakır'ın bu sözleri, endişeleri ortadan kaldırıyor. Ancak, benim bu noktada bir önerim var... Yeni Atatürk Evi neden  Bandırma Vapuru, Kurtuluş İskelesi, Gazi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile yapımı süren Panorama 1919'un bulunduğu bölgede bir yere yapılmıyor?..

Karadeniz turlarına çıkan yerli turistler, başta Bandırma Vapuru olmak üzere müzeleri ve iskeleyi ziyaret  ediyor. Tur programlarında bu ziyaretler var. Panorama 1919 da hizmete açıldığında, ziyaretçi sayısı, 2-3'e katlanacak.... Öyleyse, Atatürk Evi'ni Bayrak Tepe'ye inşa etmenin ne alemi var?..

Hangi tur otobüsü, o tepeye çıkacak?..  Önerim; tarihin yaşatıldığı bu bölgede uygun bir yere Atatürk Evi'nin inşa edilmesidir!..

/Necdet Uzun 
02 Eylül 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder