4 Ocak 2016 Pazartesi

Yeni Stadımız Ve Adı

Ülkemiz de son beş yılda önemli spor yatırımları yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Kabul etmek gerekir ki, bu konuda şanslı sayılabilecek kentlerden birisi de Samsun’dur. Hem de bizim gibi kendi konumunda ki birçok ile akıtılan sanayi yatırımlarından hemen hiç birini alamamış bir kent olan Samsun için çok daha büyük anlam taşımaktadır. Tabii işsizlik sorununun ilacı olan sanayi yatırımları yanında çok anlam ifade etmeyebilir ama Samsun’da sayıları ve çeşitliliği artırılan bu spor tesisleri sayesinde uluslararası büyük bir organizasyona ev sahipliği şansı sağlanırsa, onun ekonomik getirisi Samsun için can suyu olabilir.

Konu buraya gelince bir noktanın da altını çizmem gerekir. Samsunlu, çok partili dönem boyunca seçimlerde iktidar partilerine en çok oy veren illerin başında gelmiştir. Buna rağmen, tercihlerini bizim gibi iktidar partilerinden yana kullanan illerin tersine, hiçbir ciddi yatırım alamamış, bol vaat ve öğütlerle (Nasihatlerle) uyutulmuştur.

Bunun sorumlusu, alacağı oy karşılığı verdikleri sözleri yerine getirmeyen siyasi iktidarlar kadar, verdiği oyun hesabını sorgulamayan Samsun Halkıdır. Evet, yukarıda belirtiğim gibi bu siyasi iktidar döneminde de önemli bir sanayi yatırımı almamış olsa da, Samsun İli ve ilçelerinde çok önemli spor tesisleri hizmete girdi.

Sadece İl merkezinde yapılan Hasan Doğan Kapalı Spor Salonu, Mustafa Dağıstanlı Kapalı Spor Salonu, kapatılan eski spor salonu yerine yenisi yapılan Yaşar Doğu Spor Salonu, Atakum’da inşaatı yeni biten Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ve inşaatı süren modern atletizm stadı ile inşaatında sona yaklaşılan yeni stadımız bunların en önemlileridir.

Samsun’da ki bu spor tesislerinin yapımı için büyük çaba harcayan önceki Spor bakanımız Sayın Suat Kılıç’a ve aynı tempoda bunlara yenilerini ilave eden şimdi ki Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’a bir Samsunlu olarak teşekkür ediyorum. 

Samsun’da inşaatı bitmek üzere olan yeni stadımız, 34.000 kişi seyirci kapasiteli olup, en üst normlarda yapılmaktadır. Dört tarafı kapalı tribünle çevrili olup, tribünler tavandan ısıtma donanımlıdır. Protokol ve basın tribünleri hem geniş, hem de son teknolojik yenilikler kullanılarak yapılmıştır.

Yeterli sayıda bay ve bayan tuvaletleri, modern soyunma ve hakem odaları ile dinlenme bölümlerine sahiptir. VİP tribün bölümleri dışın da, 54 adet özel localar bulunmaktadır. Stadın içinde yeme içme yerleri ve alışveriş mağazaları da bulunacaktır.

Her yönü ile maç izlemenin zevk olacağına inandığımız stadımız için tüm sporseverlerin merakı, stadımızın adı, temel atma töreninde söz verildiği şekilde Samsun Ondokuzmayıs Stadı olacak mıdır?

Son açılan Bursa stadının adının da öncekiler gibi günümüzün modasına uygun olarak “Arena” İle bitiyor olması, bazıların da haklı olarak kuşku yaratmaktadır.

Ben kendi adıma, bu kez verilen sözün tutulacağına inanıyorum. “ONDOKUZMAYIS” Kelimesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun ilk adımının atıldığı tarih olup, Samsun’un simgesi olmuştur. Zaten şu an ki stadımızın adı da, “Ondokuzmayıs Stadıdır.”

Statlar, içerisinde belirli etik kurallar içerisinde ve centilmence spor yapılan alanlardır.   

Arena’nın tüm sözlükler de ki anlamı ise, “Gladyatörlerin birbirleriyle öldüresiye dövüştükleri alan” ve “ Matadorların boğaları öldürmek üzere mücadele ettikleri alan” Olarak tanımlanmaktadır.

Bu kelimelerden birisi spor yapmaya, diğeri ise öldürme amaçlı dövüşe hizmet etmektedir. Nitekim herhangi bir kongrede veya TBMM’ de tansiyon yükselip de kavga çıktığında, basın olayı “ X  Kongresi veya TBMM , “Arenaya döndü”, Başlığı ile vermektedir. 

Spor ile arena kelimesinin bir araya getirilmesi sporun ruhuna ve amacına da aykırıdır. Bu nedenle dahi, yapılan statlara “Arena” İsminin eklenmesi kabul edilemez.

Büyük statlara arena isminin verilmesi, boğa güreşleri ve bunların yapıldığı arenaları ile meşhur İspanya ve Roma dönemin de ki gladyatörlerin dövüştüğü arenaları ile tanınan İtalya’ya özgü bir olaydır.

Umarım böyle bir yanlışa düşülmez ve daha ilk maçta başlayacak olumsuz tepkilere zemin yaratılmaz. Ben bu konuda Samsun spor kamuoyunun ve sporseverlerin hassasiyetinin göz ardı edilmeyeceğine inanıyor ve bu modern statta oynayacağımız ilk Samsunspor maçını dört gözle bekliyorum.

Hele de, Süper Lig’e çıkma şansımızı iyi kullanır ve seneye Süper Lig’de yer alırsak, o maç kaymaklı kadayıf keyfinde olur.

Tekrar başta Spor Bakanlarımız olmak üzere, bu stadın yapılmasın da emeği geçen milletvekillerimize, bürokratlarımıza ve bu stadın yapımında terlerini akıtan işçilere teşekkür ediyorum.

Umarım önümüzde ki yıllarda uluslararası organizasyonlarla bu tesislerimiz taçlandırılır ve Samsunumuza da ekonomik girdi sağlar. 

Ondokuzmayıs Stadımız şimdiden hayırlı olsun.

2016 yılının tüm okurlarıma ve ülkemize huzur, güven, adalet dolu günler getirmesini diliyorum.

Sağlıklı bir hafta dileğiyle.    

/Sadi SUBAŞI
04.01.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder