6 Ocak 2016 Çarşamba

Samsun’daki Mülteciler -2

Samsun’da mülteci sayısı konusunda çeşitli rakamlar veriliyor. Ortalama 9.000 civarında mülteci olduğu biliniyor. Mültecilere yaklaşırken SAVAŞ konusunda temel iki yaklaşımı unutmamak gerekiyor. Savaş: “insan eliyle oluşturulan olağandışı durum” Ve “önlenebilir bir halk sağlığı sorunu”dur. Mazlum-Der İstanbul’daki mülteciler için bir rapor hazırladı. Bu konuda  ‘’Samsun’daki Mültecilerin Sağlık Durumu 2015 Raporu’’ nu Ocak sonunda açılayacağız. Bu Bağlamda Mazlum-Der raporunda yaşananlar: Sağlık hizmetlerinin (röntgen, ameliyat, sürekli ilaç kullananlar, kanser ve şeker hastası olanlar) temini en önde gelen sorunlardan birini oluşturmaktadır. Hamile mülteci kadınların düzenli sağlık takiplerinin yapılması, bebeklerin ve çocukların sağlık durumlarının takip edilmesi ve tıbbi bakımlarının karşılanması gerekmektedir.

Hastaneye giden mültecilerden ücret talep edilmekte ve bu durum sağlık hakkına erişimi güçleştirmektedir. Örneğin, Haseki Hastanesi’ne giden Suriyeli bir kadın, muayene için kendisinden 80 TL istendiğini, bu parayı ödeyemeyince de muayene olamadığını söylemektedir. Görüşme yapılan kişiler, hastalık durumunda, muayene ve tedavi giderlerinin altından kalkamadıklarını aktarmışlardır. Bu nedenle çok zorunlu olmadıkça mülteciler hastaneye gitmemektedir. Doğum yapan kadınlar hastane ücretlerini ödeyemiyorlar. Normal olmayan doğumlarda 2 bin TL’den 5 bin TL’ye kadar masrafla karşılaşanlar olmuş. Hamile kadınların doktor takibi yapılmıyor.

Küçük pazar’daki mültecilerden biri, eşinin doğumu sırasında beş ayrı kamu hastanesine gittiklerini, nihayet beşinci hastaneye (Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi) kabul edildiklerini anlatıyor. Bebek ve annesi uzun süre hastanede yatmak zorunda kalmış, fakat bebeklerini 31 günlükken kaybetmişler.

Altınşehir’de bir baba, elindeki belgeleri ve faturaları göstererek, 10 yaşındaki oğlunun Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde apandisit ameliyatı olduğunu ve hastaneye 2 bin TL borçlandıklarını, çocuğu enfeksiyon kapması nedeniyle tekrar hastaneye yatırdıklarını, tedavisinin sonunda borçlarının 4 bin TL’ye çıktığını anlatıyor.

Herhangi bir hastalık nedeniyle ameliyat olanlar çok yüksek bedellerle karşılaşıyor ve bu bedelleri ödeyemiyorlar. Hastaneler ücretlerin aylık taksitlerle ödenmesini talep ediyor. Altınşehir’deki baba, hastane yönetimi ile aylık 350 TL ödemek üzere anlaştıklarını ve ancak bu şekilde taburcu olduklarını anlatıyor.

Yaptığımız görüşmelerde Küçükpazar ve Kumkapı’da sekiz kişinin acil doktor veya hastane ihtiyacı olduğunu tespit ettik.

Hasta olduklarında, muayene imkânı bulsalar bile pahalı olduğu için ilaç temin etmekte sıkıntı yaşıyorlar.

Samsun’da mülteciler temel sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanmaktadır. Samsun’da mülteciler hastane’de muayene olmakta zorlanmaktadır. Samsun’da mültecilerin muayenesinde (Irak’lılar) bazılarından ücret alınmaktadır. Sevk sistemi sadece mülteciler için çalışmaktadır. Samsun’daki mülteci çocukların sağlık takiplerinde sorunlar vardır. Mülteci bebeklerin takiplerinde sıkıntılar devam etmektedir. Mülteci bebekleri aşılamalarında sorunlar devam etmektedir.

/Cem ŞAHAN
06.01.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder