10 Ocak 2016 Pazar

Samsun'da Basının Sorunları Tartışılmış; İyi de Kim Tartışmış?

Hiç kimse kusura bakmasın gazetecilik söz konusu olduğunda ne benim ne de Şenol'un (Çakır) tevazumuz yoktur. Bir kere ben -alaylıktan yetişmenin de bir yol olduğunu kabul ederek-mesleğe okulunu bitirerek başlamış biriyim. Yani dört yıl hem de Türkiye'nin bu konuda çok iyi akademisyenlerinden ve meslekten isimlerinden ders alarak Gazetecilik okudum ve diploma aldım. Sonrasında da 12 yıl Dünya Ekonomi-Politika Gazetesi ile Doğan Haber Ajansı'nda (eski adıyla Hürriyet Haber Ajansı) çalışıp bugüne kadar da başka hiçbir iş yapmamış bir gazeteciyim.

Şenol Çakır'a gelince, basında bir zoru başarıp tam 32 sene aynı kurumda, Doğan Haber Ajansı'nda (eski adı Hürriyet Haber Ajansı) çalışmış, 2 yıl Güneydoğu'da (Kuzey Irak'a geçerek) gazetecilik yapmış, Başbakan dahil Türkiye'nin pek çok şehrinde sayısız siyasi lider takip etmiş, pek çok sıcak haber kovalamış, savaş muhabirliği hariç bir gazetecinin takip etmesi gereken aklınıza gelebilecek her olayda bulunup haber yapmış, Reuters Ajansı dahil basının önde gelen kurum ve kuruluşlarının seminerlerine, kurslarına, televizyonculuk eğitimlerine katılıp başarı sertifikaları almış, yaptığı özel haberleriyle tanınmış, kendi kurumundan defalarca ödül alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın gazetecisi seçilmiş, sürekli sarı basın kartı sahibi bir gazeteci.

Mutlaka bizim de eksiklerimiz, hatalarımız olmuştur; sonuçta insanız ama her halükarda biz meslekte bayağı iyi iki isimiz. Şehrimizde özellikle ulusal basından gelen, özellikle bizim nesilden başka birkaç isim daha var. Ama Samsun'da basının sorunları tartışılırken bizim haberimiz olmadı. O başka birkaç ismin haberi oldu mu bilmiyorum ama bizim olmadı.

Doğrusu bunu enteresan buluyorum. Ve egosunu alt eden ama mesleğe saygısını sürdüren iki isim olarak açıkça da soruyorum. Özellikle de OMÜ İletişim Fakültesi'nin dekanına. Öğrencilerinizin mesleki tecrübelerden yararlanması için şehirde meslekten gelen isimleri seçerken daha özenli davranmanız, isimleri siz seçmediyseniz, "Bu şehirde kimler var?" diye araştırmanız gerekmez mi? Ulusal basında da çalışan, sayısız deneyim yaşayan, mesleki tecrübesi fazla gazetecilerin öğrencilerinize neler katabileceğini bilmiyor musunuz? Yoksa siz gazeteciliği mi bilmiyorsunuz? (OMÜ İletişim Fakültesi açılırken, açıldığında kişisel çıkar gözetmeksizin her türlü desteği verebileceğimizi fakülte idarecilerine söylemiştik)

Gazetecilik zor iştir. Öyle bir şehrin herhangi bir müdürünün, bir sivil toplum örgütü, bir belediye başkanının basın açıklamasını yazarak, emniyetten, valilikten gelen bültenleri haberleştirerek, iftar yemeklerine gidip "o vardı, şu vardı" diyerek, bir futbol, bir basketbol takımının kadrosunu yazarak yapılmıyor bu meslek. Hele hele yerel bir gazetede, çoğu zaman da sütun doldurmak için köşe tutup edebiyat yapmakla ya da bir fotoğraf makinesini omzuna asmakla hiç yapılmıyor bu meslek. Püf noktaları var, disiplini var, akla hayale gelmeyen zorlukları var, herkese eşit mesafede kalabilmenin, istihbarat almanın, haber kaynağını korumanın, ağzını sıkı tutup güvenilir olmanın, gazeteciliği polislikle, reklamcılıkla karıştırmamanın, insan hayatlarıyla oynamamanın...daha da önemlisi haber yazmanın kuralları, incelikleri var... 5N 1K'sı var... tüfek icat oldu mertlik bozuldu misali bir türlü yasal zemine oturtulamayan interneti var... velhasıl var da var...

E basının sorunlarını tartışıp çözüm yolları ararken de doğal olarak bunları yakından bilen isimlerle bu işi yapmak gibi bir gereklilik var...

Ha siz olayı küçük çapta düşünmek, yerel çerçevede ele almak, bununla yetinmek, "10 Ocak'ta bir basın paneli yapıldı mı yapıldı; katıldık mı katıldık" demek istiyorsanız o başka. Tercih meselesi ama ben "iletişim"  okuyup da gazeteci olmak isteyen o çocuklara üzülüyorum. Mesleği dinledikleri, gördükleri kadarıyla sanırlarsa fena... yoksa bize ne?

Çıtayı yükseltmek için deve kuşu gibi kumda olan başları biraz kaldırıp etrafa bakmak lazım. Egolara yenik düşmeyelim...

/İlknur YAMAK
10.01.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder