4 Aralık 2015 Cuma

Samsun’daki Kent Magandaları…

Kentimizde de, özellikle trafikte magandalık yapmak, toplumun yaşam düzenini bozacak hareketler bulunmak, kırmızı ışıkta geçmek, sokak ve caddelerde, yüksek sesle bağıra bağıra telefonla konuşmak ve buna benzer olumsuz hareketler iyice yaygınlaştı. Sokakta halkın, hastanelerde doktorların, okullarda öğretmenlerin, akşam ailesi ile gezmeye çıkanların, kısaca hepimizin kent magandalarından, şikâyetimiz var.

Sokaklarda ve caddelerde, çocuklarımızı, ihtiyarlarımızı ve engelli yurttaşlarımızı bekleyen ve çokta dikkat etmediğimiz birçok tuzaklar var. Bu olumsuzlukların yok edilmesinde hepimize düşen görevler de var.

Okul dağılış saatlerinde, lise ve ortaokul öğrencileri bile hiç ama hiç trafik kurallarına uymuyor ve kalabalıklar halinde kırmızı ışıkta, karşıdan karşıya geçmek için cambazlık yapıyorlar. Bunlara, durun bakalım gençler, siz ne yapıyorsunuz denmesi lazım. Kural tanımayan bu çocuklarımıza, okullarımızda ve ailelerinde, trafik kurallarına uyulması, sokaklarda nasıl hareket etmeleri gerektiği sanıyorum anlatılıyordur. Bu gençlere, bunların zaman zaman hatırlatılması lazım.

Bu olumsuzlukları öğütleyecek ve denetleyecek kimler varsa yan yana gelmelerinin zamanı geldi de geçiyor. Toplum düzeni bir defa bozulduğunda, konulmuş kuralları ihlal etme alışkanlığı bir kere başladığında, bu alışkanlıklar toplumun sosyal yapısını kanser gibi sarıvermektedir.

Lise caddesinde, kız Meslek Lisesinin bulunduğu ve Çiftlik caddesinin başladığı yerdeki trafik ışıklarında, yayalar için yeşil ışık yandığında, her defasında sayıyorum. Hızlı atılmış yedi adımda yayalara yanan yeşil ışık kırmızı oluveriyor. Sağlıklı olan insanların bile alelacele geçebildiği bu kavşaklarda, yayaların geçmeleri için tanınan süre biraz daha uzatılamaz mı? Bu memlekette yaşlıların olduğunu, engellilerin olduğunu, hastaların olduğunu unutmamak lazım.

Aynı kavşakta, yayaların geçmesi için yanan ve çok kısa süren yeşil ışıkta, birçok sürücünün de yayalara rağmen, ısrarla geçmeye çalıştıklarına tanık olmak her zaman mümkün. Bu sürücüler, bu magandalar, kendilerine tepki gösteren yayalara kızarak tehditler savurmaktalar.Böylesi önemli kavşakların kontrol altına alınması, yayalarımızı rahatlatacaktır.

Trafik ışıklarında, insanları rahatsız eden trafik magandalarına dur demek lazım. Yayaları, maganda sürücüler ile karşı karşıya getirmemek lazım. Bu memleketin polisi var, jandarması var, yayaları bu magandaların hakaretlerinden korumak lazım. Hiç olmazsa, trafiğin yoğun olduğu saatlerde, bu kavşaklarda bir trafik polisinin bulundurulması lazım.

Sokaklarda, caddelerde, evimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde, bizlere yaşanabilir ortamı hazırlamakla yükümlü olan herkesi göreve davet ediyorum.

/Tekin AKIN
04.12.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder