21 Aralık 2015 Pazartesi

Samsun'un Ata Sporu Golf!

Duymuş ya da görmüşsünüzdür. Samsun'a Türkiye'nin en büyük golf tesislerinden biri yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz bu dahiyane projesinden ötürü öylesine gururlu ve mutlu ki "Golf projesi şehrimizi dünyada ses getiren bir kent haline getirdi." dedi geçen hafta. Bütün dünya "Samsun'un golfü var" diye yıkılıyor. CNN'de BBC'de bırekink niyuvslerde hep Samsun'un golfü!

Hele Samsunlular olarak gözümüze uyku girmiyor golf de golf diye. Yıllardır nasıl da sıkıntısını çekiyorduk bu golfsüzlük illetinin anlatamam! "Bu tesis ile birlikte Samsun, golf alt yapısına sahip şehirler kategorisine girdi" diyor Başkan Yılmaz. O kadar rahatladım ki. Öyle üzülüyordum ki ne olacak bu Samsun'un golf altyapısız hali diye. Sonuçta golf bir şehrin olmazsa olmazı! Nasıl yaşayalım biz bu şehirde öyle golfsüz golfsüz? Sayın Valimiz de eksik olmasın Başkanımız kadar golfperver.

“Golf turizmi zenginlere de hitap eden bir turizm dalı, çok fazla para bırakıyor. Ama golf ile uğraşan sporcular dünyanın en zengin sporcularıdır. Golf zengin sporu değil ama zenginleşilecek bir spor dalıdır. Ayrıca bir araştırmaya göre 60 yaş ve üzeri insanların golf ile uğraşan insanların kalp krizi geçirme oranı yüzde 90 azalıyormuş. Önemli olan, Karadeniz Bölgesi’nde hele Samsun’da deniz dolgusu ile golf sahasının oluşturulması belki pahalı maliyet oldu ama Samsun’un böyle bir değere kazanması Samsun’a sınıf atlatacak kanaatindeyim” demiş kendileri.

Valinin ne dediği çelişkilerden, düşük cümlelerden, anlatım bozukluklarından pek anlaşılmıyor ama bunda Valimizin suçu ya da eksiği yok. Bunlar hep golfsüzlükten! Halbuki Valimiz şapkasını giyip alsa eline golf sopasını ne anlatım bozukluğu kalacak ne çelişki. Ne diyor Yusuf Ziya Başkan:

"Fiziksel ve zihinsel olarak faydaları tartışılmaz. Golf size doğada, temiz havada, gürültüden uzak, kuş sesleri içinde iki üç saat yürümenizi, arkadaşlarınızla oynayarak sohbet etme imkânı sağlar. Sosyal tarafı da cabası. Golf öncelikle size kendi kendinizi terbiye etmesini öğretiyor, bu terbiye kurallarının dışına çıktığınızda hemen sizi cezalandırıyor. Golf sporunda 1 puan kazanacağım derken 3-4 puan kaybedebiliyorsunuz. Kısaca bu spor çok büyük hırs yapmamayı, kanaatkâr olmayı öğütlüyor. Hayat da öyle değil mi?"

Bunlar ne ki? Hele bir golf sahamız bitsin, ne güpegündüz şehrin göbeğinde öldürülen doktorlar olacak, ne de sokak ortasında birbirine kurşun sıkan insanlar.  Hepsinin eline birer golf sopası verilecek. İlla kavga edeceklerse de golf sopalarıyla etsinler. Bu golf sahasını eleştirenleri de hiç anlamıyorum doğrusu!

Golf sahası için harcanacak su miktarı yıllık 1 milyon metreküpmüş. Olsun! Samsun'da sudan bol ne var? Koskoca Samsun'da su bitecek değil ya? Etrafımız deniz. Su biterse çekeriz denizden olur biter. Ayrıca golf sahası için doldurulan denizimiz de öyle boş boş niye dursun ki? Neymiş efendim golf sahasının yapımında ve korunmasında kullanılacak kimyasal ilaçlar (1 hektar için 21 kg) suya ve toprağa zarar veriyormuş. Golf sahasının çimleri için heba edilecek gübre miktarı tarım için kullanılandan kat be kat fazlaymış.

Cici golfün şehrimize katacakları, üçer beşer atlayacağımız prestij basamakları, belediye şirketlerinin şey yani pardon Samsun'umuzun kasasına akacak çok milyon dolarların yanında şuncacık zararın ne önemi var ki? İki üç yüz kilo kimyasal kullanılacak, iki üç milyon metreküp su harcanacak diye zenginlerimiz şey yani pardon  halkımız ata sporumuz golften mahrum mu kalacak? Allah yazdıysa bozsun!

Kulak asmayınız siz bu çevrecilere sayın büyükler. Masrafı, toprağı, suyu  falan umursamayın. Ne lazımsa harcayın. Yeter ki golfsüz kalmasın Samsunumuz. Kurtarın bizi bu cehaletten medeniyetsizlikten. Hatta siz en iyisi eliniz değmişken tüm Samsun'u golf sahasına çevirin. Ortasına da kendi heykellerinizi dikin! Dikin ki asırlarca hiç unutmayalım sizi! Saygılar!

/Emre SEVEN
21.12.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder