21 Mart 2012 Çarşamba

Vali Aksoy'dan Samsun'u Dinlerken...

Dün Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un konuğuyduk. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmemizde konuşacak çok şey vardı elbette... Masa başında eleştirmek kolay, sahadaki uygulamalar 'zordu'. Samsun ile ilgili hangi konuda eleştiri getirsen, bir bakıma muhatabı Vali Aksoy'du..  Yani masanın arkasında bilgisayarın başında belki bizler vardık ama, masanın önündeki, sahadaki kişi Aksoy'du.. İcraatların 'olurunu' veren, olmuşunu, olmayanını da izleyen, sorgulayan son makamdaydık dün..

Çünkü Samsun'un şefidir O.. Şimdi biz masanın önünde, o masanın arkasındaydı.  Yazdıklarımıza zaman zaman 'yapılan açıklamalarla satır aralarında yanıt buluyorduk belki ama' ilk kez direk 'kendisine soracaktık ve yanıt alacaktık'... Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; Sayın Vali, basınla Samsun'a katkı vermek adına istişarelerini artırmalı.  Çünkü 'pozitif enerjisiyle' bir çok konuda, basından yardım alabilmesi, 'ortak akıl oluşturması' mümkün bir yönetici kişiliğine sahip..

Samsun'u Vali Aksoy'dan dinlerken, ilk dikkatimi çeken şey; hemen her konuda sıkı bir takipçi, konulara hakim ve iyi bir gazete okuru olduğu.. Kim neyi daha önce olumlu veya olumsuz yazmışsa, onun yüzüne bakarak anlattı konuları. Hemen herkesin hassas olduğu konuların farkındaydı. Eleştirileri 'bilgi notu' olarak almış, sumen altı etmemiş, incelemiş, irdelemiş.. Samsun'un hangi noktada olduğunu anlatmaya başladığında, yaptığı aslında bir bakıma bizlere 'konuların başlıklarını vermekti'. Sonra açılımlarına girdi. Çalışmalara nereden başladığını anlatırken, satır aralarına 'o konuyla ilgili o güne kadar yapılanları nasıl bulduğunu da açık etmeden 'satır aralarına' diplomasi diliyle konuşlandırdı...

Samsun'un önceliklerini belirlediğini anlamak çok zor olmadı. Sağlık, spor kenti, turizm, tarım ve olmazsa olmazı eğitim..  Bunlar olursa "Her şey olur" diyen ve bu konuları hayata geçirmeyi kafasına koymuş bir Vali Aksoy vardı, karşımızda.. Mersin'de valilik yaparken Bakan Kürşad Tüzmen'in katkılarını anlatırken, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'tan aynı şekilde hatta fazlasıyla katkı görmenin 'altını çizdi'..

Bu kent için 'geleceğe yönelik akılda kalan bir şeyler yapmak istediğini' her halinden görmek mümkündü.. Elleriyle Samsun'un geleceğini anlatırken, iki elini birden 'şekillendirmesi' büyük ve gelişmiş bir Samsun'un 'temsili görüntüsü'nün ipuçlarını veriyordu.. Tarımda alternatif ürün arayışını anlatırken, yaptığı araştırmalar, beklentileri ve aceleciliği her haliyle belliydi. Limanın, serbest bölgenin katkılarını Mersin'de görmüştü..

Mersin'in kalbiydi orası. Liman hareketliyle Mersin'in kanı iyi pompalanıyor, demektir ve kent hareketlenir' derken, Samsun'un kalbinin neresi olduğu noktasında 'henüz netlik kazanmadığı da' ortadaydı aslında.. Samsun'un kalbi belki belli değildi ama bedenin diğer hayati organları çoktan ortaya çıkmıştı.. Sağlık, spor, turizm, tarım ve eğitim. Yani Samsun'un '5 yıldızı' Belki de kalbi tüm bunların harekete geçmesiyle ortaya çıkacaktı..

Belki Mersin gibi limanı, belki 'hızlı treni', belki de 5 yıldızlı otelleriyle 'çekim merkezi haline gelmesi beklenilen' Samsun'un 'Tüm yıldız projelerinin oluşturduğu iş hacminin ekonomiye dönüşmesi'.. Samsun'un şimdilik kalbi eksik olsa da Vali Hüseyin Aksoy'un kalbindeki, ancak çok da dillendirmek istemediği bir sızıyı 'görmek mümkün'..

Samsunspor o.. Samsunspor'un içinde bulunduğu durum..  Aksoy'dan Samsun'u dinlerken, gördüğüm mutlu bakış, Samsunspor konusu geldiğinde 'hüzne dönüştü'.. 'Talihsizlik olarak nitelendirdi' Sayın Vali.. Çünkü 'yıldız projelerle' ortaya çıkan ve iddialı olan Samsun gibi bir ilin Valisi, "Eldeki tek markasını' Süper Lig'de tutamamanın 'hüznünü' tüm Samsunla birlikte yaşıyor.. Her ne kadar o da her Samsuncu gibi 'matematiksel olarak hala bir umut var dese de'...

21.03.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder