17 Mart 2012 Cumartesi

19 Mayıs Kutlamalarıyla İlgili 'Bir Bardak Suda Fırtına Mı' Koptu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesi ile 19 Mayıs Bayramı kutlamalarının Ankara dışında stadyumlarda yapılmayacak olması bildiğiniz gibi tepkilere yol açmıştı... Samsun için 'Kurtuluş meşalesinin yakıldığı yer olması' nedeniyle , 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ayrı bir önem taşıyordu.. Toplumun bir çok kesimi buna tepki gösterdi. Hatta AK Partili İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt bile, buna vurgu yaparak, "19 Mayıs Bayramı'nın Samsun'daki kutlamalarına Bakanlar Kurulu'nu bile davet etti'.. Yani sonuç olarak Samsun Ankara'nın dışında, bu bayramı stadyumda, hatta her alanda kutlamak istiyordu.. Kimse içine sindiremedi; 'kısıtlama getirilmesine'..

Ama dün Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil'in açıklamaları geldi. 19 Mayıs bayram kutlamalarıyla ilgili 'stadyum' dahil bir çok etkinlik olduğunu gördük.. Geçen yıldan eksik ne var diye arkadaşlarla satır satır inceledik.. Fazlası vardı ama eksiği yoktu.. *Türk Yıldızları bu yıl yine Samsun semalarında olacak. *Atatürk'ün Samsun'a çıkışı temsili olarak canlandırılacak. *Kutlamalar stadyumda devam edecek *Geçen yıl offshore yapılmıştı, bu yıl da var. * Ayrıca, ilk defa dragonbot yarışları düzenlenecek..

Arkadaşlarla nedir bu 'dragonbot yarışları' diye aramaya koyulduk.. "Uzun bir gondol tarzı kayıkta 16 kişi kürek çekerek yarışıyor. Peki ilk kez olacak şeyi vatandaş nereden bilecek.. Ona da çözüm bulmuşlar.. İki saatlik bir kurs verilecek.. Daha sonra 16 kişi kürek başına geçiyor ve yarış başlıyor.. Aileler, sivil toplum örgütleri yarışabiliyor.. Bu yıl belki 'şenlik gibi olur' ama önümüzdeki yıl 'drangonbot yarışları' kurumlar ya da sivil toplum örgütleri arasında 'rekabete dönüşebilir'..

Genel Sekreter Aslan Karanfil, oldukça iddialı. Bu Yıl 19 Mayıs Bayramı kutlamalarının oldukça neşeli geçeceğine inanıyor.. Gençlik ve Spor Bakanı Sut Kılıç ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un talimatlarıyla 'öğrendiğimiz kadarıyla hummalı bir çalışma sürüyor'.. Yani Samsun, 'Cumhuriyet Tarihi"ndeki önemli bir ilkadım olması nedeniyle başka illerden farklı bir 19 Mayıs Bayramı'na sahne olacak gibi görülüyor..

Ayrıca Ulu Önder Atatürk'ün, kurtuluş mücadelesini başlatmak için 'tercih ettiği' Samsun, iliklerine kadar bu bayramı 'şenlik havasında kutlamayı hak ediyor'.. Şimdiye kadar yapılan eleştiriler, bir bardak suda koparılan fırtına gibi görülse de, 'Kentin bu konudaki isteği, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın Samsunlu olması, 19 Mayıs İlçesi'nde yetişmesi, kentten yükselen tepki sesleri de sanırım 'böylesine renkli bir 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı programı hazırlanmasında etkili oldu..

Stadyumda kutlamaların devam edecek olması ise 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesine rağmen 'Samsun adına önemli'.. İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt'un çağrısı aslında şimdi yerini buldu.. Bakanlar Kurulu, '19 Mayıs Bayramını şenliğini doya doya yaşamak istiyorsa', Samsun'u tercih etmeli.. Çünkü 19 Mayıs ruhu bu kentte farklı, yansıyor.. 19 Mayıs 1919'da da öyleydi, 19 Mayıs 2012'de öyle olacak..

/A.Yener CABBAR
17 Mart 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder