9 Mart 2012 Cuma

Samsun Bakıyor; Çorum Bölgenin Liderliğine Soyunuyor..

Son günlerde bir şeyler dikkatinizi çekiyor mu blilmiyorum.. Samsun bölgedeki ağırlığını gittikçe kaybediyor. Bunu söylemek için 'gözlerinizi dört açmaya filan da' gerek yok.. Siyasilerin ve üst düzey bürokratların süslü sözlerini bir yana koyarsak, gelişmeleri izlersek bunu rahatlıkla görebiliriz.. Sadece biraz bakmak, doğru ve tarafsız değerlendirmek yeter..

Peki bölgenin liderliği nereye kayıyor... ÇORUM'a.. Evet yanlış duymadınız Çorum.. Öngörümü de ortaya koyacağım ama öncelikle, bölgenin yapısını bir ortaya koyalım.. Samsun, Ordu, Amasya, Sinop, Çorum ve Tokat'ı kapsayan bölgeye biliyorsunuz Orta Karadeniz diyoruz ve TR83 bölgesi olarak isimlendiriliyor.  Bu nedenle de devletin projelere destek verdiği kalkınma ajansının adı OKA.. Yani Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı..

Ama son zamanlarda bir şeyler oluyor. Bir çok önemli bölge toplantıları Çorum'a kaydırılıyor.. Kimi bir bakan yardımcısının Çorumlu olması nedeniyle olduğunu söylüyor, kimi ise Samsun'da 5 yıldızlı otel ve kongre merkezlerinin olmamnasından kaynaklandığını öne sürüyor.. Eğer gerekçe ikincisi ise; Bunun sorumluları Samsun'un Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve TSO gibi odaların temsilcileridir..

Samsun'a, Başbakan Erdoğan'ın '5 yıldızlı oteller yapın' talimatına kadar bu yatırımları getirmeyenler bu yaşananlardan sorumludur. Eğer gerekçe Sağlık Bakanlığı'nın bakan yardımcısının Çorumlu olmasından kaynaklanıyorsa, 'onu tebrik etmekten başka bir şey kalmıyor geriye'.. Umarım bizim siyasilerimiz, hatta Bakanımız Suat Kılıç, bu yaşananlara seyirci kalmaz..

Şimdi bakın çarpıcı olduğu kadar 'gözümüze sokar' gibi üst üste yaşanan 'programlar' nasıl ardı ardına gelişti... *12-13 Mart tarihlerinde Cerrahi El Aletleri Toplantısı var. Çorum'da yapılacak. Türkiye'nin değil dünyanın neredeyse 'cerrahi alet üretiminde' önemli merkezlerinden olan Samsun'da değil Çorum'da bu toplantı..

Bir çok konuyla ilgili konuk Çorum'da olacak. Samsun gibi bu konuda uzman kadroların olduğu, binlerce kişiyi istihdam eden Cerrahi El Aletleri üreticisi de daha çok, 'Leblebi, Tuğla, Tavuk ve yumurtasıyla' bilinen Çorum'un ev sahipliğinde bu toplantıya katılacak.. Sizce uygun mu.. Toplantıya katılan konuklara nereleri gezdirecekler.. Tarihsel dokuları mı.. Oysa bu toplantı cerrahi alet üretim toplantısı..

Samsun'dan en azından 5 kıtaya ürettiği malı satan Cerrahi alet üretiminin yapıldığı fabrikaları gezdirmek, bu pazardaki yerini konuklara anlatmak, bu toplantının ruhuna daha uygun değil mi?.. Hiç mi lobisini yapmadık bunun.. BİTMEDİ?..

*26-27 Nisan tarihlerinde Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yerel ve bölgesel medya buluşması var. Nerede yapılıyor sizce... ÇORUM'da.. Konuklar Çorum Anitta Otel'de kalacak. Yol masrafları hariç bölgeden gelen gazete, radyo, televizyon ve internet gazetesi sahipleri yerel ve bölgesel medya toplantısını ve sorunlarını Çorum'da yapacak..

Peki Çorum medyanın neresinde.. Bir kaç gazetesi var. Televizyonu ve radyosu var tamam. Ama Samsun'daki 24 çıkan ve yarısından fazlası renkli olan tek gazetesi var mı?.. Yüzlerce basın mensubuna sahip mi. Yaygın basının bölge büroları Çorum'da mı Samsun'da mı?.. Samsun'da 4 web tesisi varken, Çorum'da gazeteler halen siyah beyaz.. Gezebilecek tek tesis bile yokken, yerel medyanın konukları, nereyi gezecek. Basındaki gelişmeleri hangi tesislerde 'izleyecek'.

Bölgemizde böyle tesisler varmış, deyip örnek alabilecekleri kaç tane tesise sahip.. Peki konuklar ne için oraya geliyorlar. Önce toplantı tamam da, sonra yine tarihsel gezi.. Yani masa başının ötesinde bir şey yapabilmek bir görsellik katkı söz konusu değil.. BİTMEDİ? BU KONUYU DAHA ÖNCE YAZDIM AMA ŞİMDİ DAHA DA ÖNEMLİ HALE GELDİ.

Türkiye 2013 yılında 20 Yaş Altı Dünya Kupası Futbol Organizasyonu’nda ev sahibi... "FİFA U20 Dünya Kupası"..  Tam 24 ülke katılıyor.. Yani Türkiye bir spor heyecanının içinde yer alıyor.. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da Samsunlu olduğuna göre Samsun bu organizasyonda kesinlikle yer alacaktır diye bakabiliriz.. En azından Süper Lig'de bir takımı olması da artı olur, diyebilirsiniz...Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon varsa Samsun'da kesin vardır, görüşünde olabilirsiniz..

Bence hiç demeyin, hiç düşünmeyin bile... Basının İstanbul ve Ankara'dan sonra Trabzon’la birlikte merkezi konumunda olup ve saatte 150 bin gazete basabilen tesislerine rağmen Samsun, 'yerel medya buluşmasında' ev sahibi değilse, Cerrahi Alet üretiminde bırakın bölgesini, Türkiye'yi, dünyada sayılı bölgeler arasında olmasına rağmen 'leblebiye yenik' düştüyse ve ev sahibi olamamışsa,

Spor kenti Samsun zaten FİFA'nın U20 Dünya Kupası'nda düşünülmez bile.. Onun için 'biletinizi alın ya da otomobilinize atlayın', Cerrahi Alet Toplantısı için ve Yerel Medya toplantıları için Çorum'a, FİFA gençler maçlarını izlemek için de en yakınızda olan Rize ve Trabzon'a gidin.. Çorum'da leblebi yemeyi de unutmayın.. Has leblebi Çorum'da yapılır.. İsteyen bir koli de yumurta alsın... Samsun bölgenin ‘cazibe merkezi diye boşa konuşan ‘ kentin siyaset ve bürokrat aktörlerine ikram da edebilirsiniz.. Ses tellerine iyi geldiği söylenir..

09.03.2012
/A.YENER CABBAR
http://hedefhalk.com/root.vol?title=samsun-bakiyor-corum-bolgenin-liderligine-soyunuyor&exec=page&nid=369307

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder