15 Mart 2012 Perşembe

Danıştay'ın Kararı 'OMV' Gibi Düşünenlere Ders Niteliğinde..

Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği karardan çok kimsenin haberi olduğunu sanmıyorum.. Çünkü OMV'den arkadaşlarımız bilgi istedi. Nerde ne zaman nasıl olmuş gibi sorular sormuşlar.. Hatta 13. Daire'nin kararı var, 8. Daire'de dava yok gibi garip açıklamalar yapmışlar.. Biz aldığımız bilgiyi doğrulatmak için bayağı uğraştık. Sonuçta da 'doğrulattık'.. Çünkü kimse çok taze bu kararla ilgili olarak çok şey bilmiyor.. Avusturya'dan bakınca ya da OMV'nin Genel Müdürlüğü'nden görmek isteyince, 'belki taşradır' diye bir görüntü oluşabilir ama 'kazın ayağı öyle değil'..

Samsun, Terme, Kozluk, Ünye, Ordu hatta Gerze, hatta İstanbul, hatta Amasya 'çevresinde olup bitenlere' duyarlı.. Herkes bilgiyi paylaşıyor artık.. OMV şirketi gibi düşünen şirketlere Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği karar, bana göre Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği karar kadar önemli.. Hatta bir adım daha ötede diyebiliriz.. Neden mi?.. Çünkü, bu davayı açan Samsun Ziraat Mühendisleri Odası..

Davanın gerekçesi ise Tarım arazilerinin amacı dışında santral sahası olarak kullanılması.. İstenilen talepte tabii ki, 'orası tarım arazisidir ve santralin yapılmasına uygun değildir'.. Yani 'oraya santral olmaz'.. Ama davanın iki tarafı var. OMV'nin yanı sıra Tarım Bakanlığı da müdahil. Çünkü tarım bakanlığı tarım arazisini amacı dışında kullandırmamalıydı.  Samsun İdare Mahkemesi oda aleyhine davayı ret etmişti ama Danıştay 8. Dairesi aynı kararda çıkmadı...  Talebi haklı buldu. Tarım Bakanlığı ve OMV şirketi aleyhlerinde verilen karara itiraz ettiler. Aynı dairede dava tekrar masaya yatırıldı ve 3-2 gibi bir sonuçla yine OMV ve Tarım Bakanlığı aleyhine çıktı.

Yani OMV santrali hakkında Danıştay 13. Dairesi'nin aleyhte ve yürütmeyi durdurma kararının ardından bir de Danıştay 8. Dairesi'nin aleyhte ikinci bir kararı oldu... Genel Müdür Korkut Öztürkmen'e iletilmesi için OMV sorumlularına e-posta attık ama yanıt gelmedi. Hatta böyle bir dava var mı diye soran da olmuş.. Ama sonuçta böyle bir dava var ve sonuçlandı.. Hatta sonucu da çok önemli..

Tarım arazilerinin amacı dışında kullanıldığı tescil edilmiş oldu. Aşrıca bölgesel açıdan da 'tarım bölgesi olması nedeniyle' EPDK nasıl karar verir bilmiyorum ama OMV'nin santral işi bayağı sıkıntıya girdi diyebiliriz.. Bu sonuç önemli bir gelişme.. Çünkü OMV gibi, başka ülkelerden bakıp ta, 'tamam buraya santral yapalım' demek yetmiyor artık.. Sonuçta 'yargı dur diyebiliyor'.. Bakalım OMV bu kararla ilgili ne açıklama yapacak.. Asıl onu beklemek lazım.. Bu arada Samsun Ziraat Mühendisleri odasını da kutlamak gerekir...

15.03.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder