19 Ağustos 2011 Cuma

Çarşamba’nın Turizm Değerleri

Gögceli camii ile başlanacak geziye; şehir merkezindeki bedestan, su değirmeni, tarihi çınar/kavlağan ağaçları; Şeyh Habil köyü camii; Ordu Köyü camii, kalesi ve türbesi; baraj gölleri ve Kabaceviz şelaleleri ile devam edilebilir.

Gezinin İlk Durağı GÖĞCELİ CAMİİ

Doğu yakada Göğceli Mezarlığı içinde bulunmaktadır.  1206 yılında çivi kullanılmadan tamamen ahşap malzeme ile yığma olarak yapılan ve Anadolu’daki en eski ve en büyük ahşap camidir. İbadete açık olan cami, dünyada da en eski ahşap yapılardandır.  Göğceli mezarlığı içindeki ve mezarlığı batı tarafında Canlı Sokağı başında bulunan tarihi çınar/kavlağan ağaçları da bu arada görülebilir. Ayrıca belediyenin yakınındaki bedestan ve batı yakadaki su değirmeni ve çınar/kavlağan ağacının görülmesi gerekir.


İkinci Durak Şeyh Habil Camii

Bu camiye Göğceli mezarlığının batısındaki canlı köyü yolundan gidilir. Yaycılar köyü ile Şeyh Habil köyleri arasında mezarlık içindedir. Göğceli camii ile aynı yıllarda yapıldığı bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Göğceli camii ile benzer özellikler taşımaktadır.


Üçüncü Durak Ordu Köyü

Tâceddinogulları Beyliği’nin Niksar’dan sonraki merkezidir. Tacettinoğulları Beyliği Samsun’dan Ünye’ye kadar olan yörenin Türkleşmesini ve İslamlaşmasını sağlamışlardır.

Ordu KöyündeTaceddinoğlu Hasan Gazi tarafından 1420’li yıllarda yaptırılmış olan ahşap cami Göğceli camiine göre ahşap işleme açısından daha zengindir. Cami Cuma namazlarında ibadete açık olduğundan ziyaret için köy imamı ile irtibat kurulmalıdır.  Ordu köyündeki kale ve buradaki Hasan Gazi türbesi ziyaret edilmesi gereken yerlerdir.


Dördüncü Durak Kabaceviz Şelaleri

Ordu köyünden Yeşilırmak’ın batısına geçilerek Kabaceviz köyüne ve şelalere ulaşılır. Kabaceviz Şelaleleri bölgenin görülmeye değer turizm alanlarından biridir. Treking, dağcılık, piknik ve foto safari için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Yaklaşık 60 metre yüksekliğinde olan şelaleden akan suyun süzülüşü görülmeye değerdir.


Beşinci Durak Porsuk Köyü Mezarlık Camii

Kabaceviz köyünden Çarşamba’ya dönerken Porsuk köyü mezarlığı içinde bulunan ve 1860 yılında inşa edilen cami ahşap oyma işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Cami sadece Cuma namazlarında ibadete açıktır. Bu nedenle ziyaret için köy imamı ile irtibat kurmak gerekmektedir.


Altıncı Durak Adapark Ve Göl Restoran

Geziyi Ada parktaki Göl restoranda yemek yiyerek sonlandırabilirsiniz.

/Av. Safa TEMİZ
19.08.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder