8 Şubat 2016 Pazartesi

Samsun'un Yüz Akı Kent Müzesi

Geçtiğimiz Cuma,  Türkçe öğrencilerim Jehan, Katie ve Douglas ile Samsun Kent Müzesi'ni ziyaret ettik. Samsun tarihine ve kültürüne doğru bir yolculuğa çıkan öğrenciler,  her bir köşesi özenle hazırlanmış müzeyi oldukça beğendiler. Adetimdir.  Samsun'a gelen bir misafire mutlaka Kent Müzesi'ni gezdiririm.  Aldığım güzel tepkilerle de övünürüm bir Samsunlu olarak. Personelinin nezaketi ve ilgisi,  unutulmaya yüz tutmuş kent belleğini canlı tutan içerik ve tasarımıyla, Samsun'un yüz akıdır Kent Müzesi.

Hakkını vermek gerek. Yazılarımda genellikle eleştirdiğim Büyükşehir Belediyesi'nin - ÇEKÜL ve Prof.Dr.Metin Sözen'in katkılarıyla - Samsun'umuza kazandırdığı çok önemli bir eserdir. Sadece müze değil, sanal tur ile müzenin tamamını internet üzerinden gezebileceğiniz web sitesi de oldukça başarılı. Müzeyi defalarca ziyaret ettiğim halde, her gelişimde ilk kez görmüş gibi incelerim köşe bucağı.

Eski fotoğraflara bakınca güzelim Samsun'un yıllar içinde nasıl bir bina çöplüğüne döndüğünü gördükçe içim sızlasa da Samsun'umuzun çağlar öncesine uzanan serüvenine böyle güzel bir yapıda tanık olmanın, şehrimizde böylesine başarılı bir müze bulunmasının keyfini doyasıya yaşarım. Ve mutlaka daha önce fark etmediğim bir şeyler görürüm, çok beğendiğim bir kitabı tekrar okuyormuş gibi... Kitap demişken, müzeye her gelişimde müzede keşke bir de Samsun yayınları bölümü olsa diye düşünmeden edemem. Samsun hakkında ya da Samsunlu yazarlar tarafından yazılmış eserlerin sergilendiği bir kütüphane ve Samsun'da ilk gazetemiz Aks-ı Sada'dan bu zamana kadar çıkan gazetelerin arşivlenip dijital ortamda halka sunulacağı bir bölüm müzeye çok büyük bir zenginlik kazandırabilir. 

Umarım, baro binası müzeye dahil edildiğinde eklenecek kısımda yerel basın ve derneklerin desteğiyle böyle bir çalışma yapılır. Ne yazık ki Samsun Kent Müzesi için söylediğim bu övgü sözlerini Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ya da Gazi Müzesi için söylemek pek mümkün değil. İçinde antik çağlardan bugüne Samsun ve Anadolu tarihine tanıklık etmiş eşsiz eserler bulunan bu müzelerin durumu maalesef içler acısı.  Panorama 1919 Müzesi şehrimize kazandırılırken bu müzelerin de Samsun Kent Müzesi örnek alınarak elden geçirilmesi şart. Şehrimizin kültürel hazineleri olan müzeler, en az golf sahası kadar ilgi ve bakımı hak ediyor değil mi?  Saygılar!

/Emre SEVEN
08.02.2016
http://www.hedefhalk.com/samsunun-yuz-aki-kent-muzesi-604660yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder