1 Şubat 2016 Pazartesi

Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız - Bir Şehri Samsun Masalı (2)

Tramvay kimi duraklardan kimi yolcular alarak, kimi yolcuları kimi duraklara bırakarak ilerlerken, Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız bir yandan oksijeni gittikçe azalan tramvayın içinde ayakta durmaya çalışıyor bir yandan da lapa lapa yağan karı seyrediyormuş. Gerçi dışarıda göz gözü ya da herhangi bir organı zor gördüğü için uçuşan kar taneleri dışında belirgin bir manzara yokmuş. Tramvay adının Güzel Sanatlar mı Eğitim Fakültesi mi olduğuna bir türlü karar verilemeyen durağı geçip Baruthaneye vardığında,   bu karda bir ambülans,  biraz sonra uçurumdan yuvarlanacakmış gibi duran tepedeki evlere nasıl ulaşır ki diye düşünmüş Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız.

Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız kar altındaki ana yolda ağır ağır ilerlemeye çalışan arabalara bakarken, haşırt diye görünmüş Şer'itın Oteli. Oradan her geçişinde "Bu Şer'itın biraz şey" diye düşünüyormuş Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız.  Fakat ne olduğunu ve neden orada olduğunu bir türlü anlayamıyormuş

Gençlik Parkı civarındaki müthiş mimari eseri! binaların, Büyük Otel enkazının yerine yapılan ne idüğü belirsiz üç beş taştan ibaret parkımsının yanından geçerek Cumhuriyet Meydanı durağına varıp durmuş tramvay. Kimi yolcular, tramvayda yaşadıkları nikotin krizine daha fazla dayanamayarak,  tramvaydan çıkar çıkmaz yakmışlar sigaralarını. Dusduman olmuş ortalık. Kırmızı Beyazlı Samsunspor beresine duman sinmesine feci ayar olmuş Kırmızı Beyaz Başlıklı ve bir hayli Samsunsporlu Kız.

Herhangi bir belediye aracını temizlemeye tenezzül etmediği için ortalık yerde duran ve yavaştan buzlaşmaya yeltenen kar yığınları ve çoğunluk kırmızıda geçtiği için çalan çok sinirli kornalar eşliğinde bir karşıdan diğer karşıya ulaşmaya çalışıyormuş tramvay insanları.

Karşıya ulaşılınca etrafta konuşulan Türkçe yerini inceden Arapça'ya bırakmış. Türkçe bir şeyler duymak zorlaşıyormuş, ortalıkta fink atan Suriyeli Suriyesiz bir çok mültecinin arasında.

Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız reklam panolarından birinde Cumhuriyet Meydanı'nın modern görünümüne kavuşacağını müjdeleyen büyükşehir belediye başkanı imzalı bir ilan görmüş. Şöyle bir dönüp bakmış üzerinde kar dışında herhangi bir doğallık olmayan Cumhuriyet Meydanı'na. Nedense aklına orada hiçbir fotoğrafı olmadığı gelmiş ancak bomboş bir beton yığınında fotoğraf çektirecek herhangi bir neden gelmemiş.

Bir zamanlar mezarlık olan karlarla kaplı parkın içinden geçip, kaderine terk edilmiş güzelim Sanat Sokağı'ından güç bela çıkabilmiş Cadde AVM'ye Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız. Fakat çıktığına çıkacağına bin pişman olmuş. Vızır vızır kayıyormuş Cadde AVM'ye hangi sivri zekanın fikri olarak döşendiği bilinmeyen fayansımsı taşlar.  Düşe kalka, daha çok düşe düşe yürüyormuş insanlar çok mantolanmış caddede. Caddenin çok fena yanıcı mantosu, karları eritmeye yetmiyormuş.

Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız yaklaşık 72 kere düşme tehlikesi atlatarak varmış babaannesinin evine.  Üstündeki buzları kapıya bırakarak girmiş içeri. İlk gözüne çarpan zemindeki kabarıklıklar olmuş. Laminat parkelerin niye böyle kabardığını sormuş babaannesine. Mantolamadan sonra evin her tarafının su almaya başladığını laminat parkelerin böyle kabardığını mantolama maaliyeti olarak da 3 bin lira  para istediklerini söylemiş.  O an aklına annesinin verdiği zarf gelmiş Kırmızı ve Beyaz Başlıklı Kızın. Çantasından çıkarıp babaannesine uzatmış. Elleri titreye titreye alıp vitrindeki vazonun içine koymuş zarfı babaannesi. O sırada gözüne bir albüm çarpmış Kırmızı Beyaz Başlıklı Kızın. Oturup babaannesiyle bakmaya başlamışlar rahmetli dedesinin çektiği eski fotoğraflara. Gözlerine inanamamış Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız.  Eski evleriyle, apartmansız sokaklarıyla dolgusuz sahiliyle bir zamanlar ne kadar da güzelmiş Samsun.

Boğazına bir şeyler düğümlenerek çıkmış evden Kırmızı Beyaz Başlıklı Kız. Yürümüş, mimarisi biçimsiz, sokakları güvensiz, alt yapısı yetersiz, yöneticileri beceriksiz ama inadına hâlâ ve ısrarla bir şiir kadar güzel Şehri Samsun'a doğru...

Gökten üç golf topu düşmüş. Henüz erilecek murat ve çıkılacak kerevet ortada yokmuş..   Bakmış ne murat var ne kerevet, burada bitirmiş masalı, köşeyazıcı çocuk...  Saygılar!

/Emre SEVEN
01.02.2016
http://www.hedefhalk.com/kirmizi-beyaz-baslikli-kiz-bir-sehri-samsun-masali-2-604611yy.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder