15 Şubat 2016 Pazartesi

Çarşambalı Yetenek Selahattin Aydın

Sosyal medya, sağladığı anında paylaşım ve ulaşılabilirlik imkanlarıyla her ne kadar önlenemez bir bilgi kirliliği yaratsa da, bazen de bir yeteneğin gün yüzüne çıkmasına  vesile oluyor. Çektiği Çarşambasal videolarla kısa zamanda on binlerce kişiyi paylaşımlarına adeta bağımlı eden Selahattin Aydın bu yeteneklerden biri. Bir Çarşambalı olarak son zamanlarda en çok eğlendiğim paylaşımların başında hiç şüphesiz hemşerim Selahattin'in videoları geliyor. Ailecek hemen her gün tekrar tekrar izliyoruz videolarını.

Öyle ki, Türkçe'yi öğrenme aşamasında olan eşim Elvina Çarşambaca'yı anlamakta bir hayli zorlansa da Selahattin'in videoları sayesinde epey bir kulak aşinalığı edindi!  Sadece Çarşamba ağzıyla değil yarattığı karakterler ve hikayelerle öyle komik videolar ortaya çıkarıyor ki gözlem ve oyunculuk yeteneğine hayran olmamak mümkün değil. Kılıktan kılığa giriyor tek kişilik dev kadro Selahattin.

"Saruca Aru" olmanın nimetlerini anlatan Çarşambalı bir arı oluyor, düğünde "bilmiğim ben oynamiğ, galduman beni" deyip de ortadan çıkmayan düğün misafiri oluyor,   bahçesinden "erük çalmiğ" gelen köyün "aksi dölleğni" kovmaya çalışan ev sahibi oluyor, tarla yerine top oynamaya gitmek isteyen torununu " şamarı ceng ettümekle" tehdit eden dede oluyor. Oluyor da oluyor.

Su kesintisinden telefon çekmemesine, "çarşiğ giden dolmuşlağan" doluluğundan fındık fiyatlarının düşüklüğüne,  Çarşambalılar'ın yaşadıkları sorunları da videolarına öyle komik bir kurguyla ekliyor, o kadar gerçekçi diyaloglarla ve inanılmaz başarılı bir oyunculukla canlandırıyor ki izlerken gülme krizlerine giriyorum.

Bu eğlenceli videolarla bizleri kahkahalara boğmasının yanında çok önemli bir şey yapıyor Selahattin. Adeta bir derya olan Çarşamba kültürünü, ağzını, kelime dağarcığını, deyişlerini, yemeklerini, mekanlarını, insanının davranış biçimini, yükler yüklemez beğeni rekorları kıran videolarıyla binlerce kişiye tanıtmış oluyor. Çarşamba için bundan daha iyi bir tanıtım hizmeti düşünemiyorum.

Ayrıca gurbetteki Çarşambalıların Çarşamba'yla hasret gidermesine de vesile oluyor bir anlamda. Onu izlerken Çarşamba'da köydeki evde gibi hissediyorum kendimi. Son dönemde Çarşamba'ya gösterilen ilginin mimarlarından Çarşambalı oyuncu Sadi Celil Cengiz de kendisindeki bu yeteneği fark etmiş olacak ki Mart'ta vizyona girecek ilk uzun metraj filmi Olaylar Olaylar Mevzu Çarşamba'da bir rol verdi Selahattin'e. Umarım "Çarşambalulağan çok hazetdiği bu dölü" bir çok projede uzun süre izleme şansımız olur. Yolu açık olsun! Saygılar!

/Emre SEVEN
15.02.2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder